izgorelost Svet24.si

Izgorelost – ko pritisk dela vodi v ...

alkotest, policist, voznik, nadzor, splošna Svet24.si

Na cesti pijani kot na veselici; neslavni rekorder...

410167490_683711440538299_444785036928894066_n Necenzurirano

Divji zahod v zdravstvu: čiščenje krvi za 5.000...

fajon leyen golob pl Reporter.si

Ozadje odstopa Tomaža Vesela: kdo je torpediral ...

Đoković Del Potro Ekipa

Velik športnik, velik človek: Đoković uslišal...

Pesem Evrovizije 2025 Revija Stop

Slovenija bo sodelovala na Evroviziji 2025

Primož Roglič Ekipa

Hude obtožbe na račun Rogličevih šefov: Silili...

Slovenija

Pravniki o aferi

Deli na:

Sodni senat upravnega sodišča je v primeru vračila bulmastifov Sašu Baričeviču, ki so ga psi pred tedni ubili, upošteval veljavno zakonodajo, lahko pa, da jo je napačno, je za STA povedal predsednik upravnega sodišča Janez Breznik. Ob tem je poudaril, da je to stališče stroke, sam pa sodbe ne more komentirati.

Sodni senat upravnega sodišča je v primeru vračila bulmastifov Sašu Baričeviču, ki so ga psi pred tedni ubili, upošteval veljavno zakonodajo, lahko pa, da jo je napačno, je za STA povedal predsednik upravnega sodišča Janez Breznik. Ob tem je poudaril, da je to stališče stroke, sam pa sodbe ne more komentirati.

Breznik je na vprašanje STA, ali so pri odločitvi senata, da odločbo o usmrtitvi psov odpravi - senatu je takrat predsedovala Darinka Dekleva Marguč - kakršnikoli elementi korupcije, dejal "da je prepričan, da ne." "Po zdaj znanem ne vidim nobene podlage za sprožitev kakršnihkoli postopkov zoper sodni senat," je dejal. Tudi sodniki so zmotljivi in zato včasih pride do zmotne uporabe prava, je poudaril.

Ob tem je dejal, da sodnik, "če se enkrat ali nekajkrat zmoti v sicer številnih primerih sojenja, zaradi takšnih primerov ne odgovarja, če napake niso posledica arbitrarne uporabe prava ali površnega dela sodnika". "Normalno je, da pride do posameznih napak, in s tem tudi računa sistem sodnih postopkov, vendar se te ne sme prepogosto pojavljati", je dejal. Dodal, da je nadzor sodniškega dela zelo strog.

Predsednik upravnega sodišča je tudi dejal, da zaradi napak doslej noben sodnik ni bil razrešen pred DZ, je pa nekaj sodnikom zaradi napak prenehala sodna služba proti njihovi volji, nekateri pa so odstopili, še preden bi bil zoper njih morebiti uveden kakršenkoli postopek.

Na vprašanje, kako je možno, da sodni senat ni upošteval veljavno zakonodajo, ampak je upoštevalo prejšnji zakon, je dejal, da sodišča tudi pri inšpekcijskih ukrepih včasih upoštevajo tisti predpis, ko se je vzpostavilo relevantno dejansko stanje.

S tem se ne strinja profesor upravnega prava na ljubljanski fakulteti Rajko Pirnat, ki pravi, da se pri inšpekcijskih ukrepih mora upoštevati veljavna zakonodaja. V noveli zakona o zaščiti živali jasno piše, da se njegove določbe o nevarnih psih uporabljajo tudi za postopke v teku. Po tej zakonodaji bi morali pse usmrtiti, je za STA dejal Pirnat, ki meni, da je sodišče pri odločitvi o vrnitvi psov Baričeviču naredilo napako.

Pirnat je tudi povedal, da ni nobene možnosti, da bi se odločitev sodišča spremenila. Pravnomočno odločbo je možno spodbijati le v izjemnih primerih, edini, ki bi lahko uporabil pravna sredstva, pa je pokojni Baričevič, ki pa mu je sodišče v svoji odločbi ustreglo, je dejal.

"Tudi napačne sodbe veljajo", je dejal Pirnat. Na vprašanje, če bi moral sodni senat odgovarjati za svojo napako, pa je dejal, "da je to v rokah pristojnih".

Bulmastifi, ki sta jih imela zdaj pokojna Zora Roter in Sašo Baričevič, so leta 2006 v Ljubljani napadli in obgrizli mimoidočega Stanislava Megliča. Pse so nato lastnikoma zasegli, veterinarski inšpektor Uroš Andrenšek pa je izdal tri odločbe, s katerimi se je odločil za humano usmrtitev bulmastifov Atlasa in Joy, saj je ocenil, da sta nevarna, vendar je upravno sodišče njegovo prvo odločbo razveljavilo, ker naj bi se skliceval na napačen zakon. V zadnji odločbi je senat, senatu je takrat predsedovala podpredsednica upravnega sodišča Jasna Šegan, odredil, da je pse potrebno začasno vrniti v zavetišče na Gmajnicah.

Pred tedni pa so bulmastifi, ki jih Baričevič po smrti Roterjeve dobil nazaj, ubili svojega lastnika. V primeru, ki je dodobra razburkal slovensko javnost, pa je veliko nejasnosti, saj naj bi obstajali indici, da so bili psi spolno zlorabljeni. Zato je Veterinarska uprava RS (Vurs) zahtevala od Nacionalnega veterinarskega inštituta poročilo, ki bi potrdilo te domneve, samo poročilo pa naj bi bilo znano v petek.

Direktorica Vursa Vida Čadonič Špelič pa je pred dnevi za STA dejala, da ne izključuje možnosti, da je bulmastife zlorabilo več oseb, šlo pa naj bi za možnost različnih vrst spolne zlorabe.

Primer je dobil tudi močan politični ton, saj sta opozicijski SLS in SDS pretekli teden vložili interpelacijo o delu in odgovornosti ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Milana Pogačnika. Med drugim mu očitajo pristranskost vodenja postopka vrnitve bulmastifov Baričeviču. Pogačnik je v odzivu dejal, da so bili postopki vrnitve bulmastifov Sašu Baričeviču na ministrstvu vodeni zakonito, kar je potrdil tudi sklep upravne inšpekcije.