kača, krško Svet24.si

Foto: V Krškem goste lokala prestrašila kača

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

20245X9263 Necenzurirano

Šef slabe banke iz vrst SDS v službo k ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

Timi Max Elšnik Ekipa

Elšnik s kreativno potezo ustvaril upanje: Njegov...

Jelena Djoković, Ljubljana Njena.si

V središču Ljubljane ujeta Jelena Djoković, ...

miha butara 24 mm Ekipa

Proračun bomo podvojili, to je ogromno za ...

Slovenija

Prah se vrača nad Slovenijo

Deli na:

Slovenski zračni prostor do nadaljnjega ostaja odprt, najnovejši meteorološki podatki pa kažejo, da bi lahko oblak vulkanskega prahu Slovenijo s severa znova dosegel v drugi polovici noči oz. nekje po drugi uri zjutraj. V tem primeru bo slovenski zračni prostor znova zaprt.

Slovenski zračni prostor do nadaljnjega ostaja odprt, najnovejši meteorološki podatki pa kažejo, da bi lahko oblak vulkanskega prahu Slovenijo s severa znova dosegel v drugi polovici noči oz. nekje po drugi uri zjutraj. V tem primeru bo slovenski zračni prostor znova zaprt.

Najnovejši podatki kažejo, da naj bi se vulkanski pepel v ponedeljek zvečer še zadrževal nad osrednjo Evropo in se zelo počasi pomikal proti Sloveniji, tako da naj bi jo dosegel šele v drugi polovici noči, so za STA povedali na Agenciji RS za okolje.

Na prometnem ministrstvu so napovedali, da bodo v primeru, če bo vulkanski pepel nad Slovenijo, znova zaprli slovenski zračni prostor. Ob 8. uri pa stopi v veljavo uveljavitev treh varnih con letenja, ki so jo v ponedeljek sprejeli prometni ministri EU.

V preostanku Evrope, kjer sta severni in zahodni del že nekaj dni zaprta za zračni promet, se tako obeta omilitev omejitev letenja, kar so zahtevale predvsem letalske družbe, ki zaradi zaprtja zračnega prostora dnevno izgubijo skoraj četrt milijarde evrov.

V prvi coni bo zaradi nevarnosti vulkanskega pepela veljala popolna prepoved letenja, za drugo cono bo zaradi manjše količine vulkanskega pepela veljalo opozorilo, ki naj ne bi vplivalo na večino letalskih operacij, v tretji coni, kjer ne bo vulkanskih delcev, pa omejitev ne bo. Zaenkrat ni znano, v katero cono se bo v torek uvrstila Slovenija, saj je to odvisno od vremenskih razmer oz. gibanja vulkanskega pepela.

Slovenski letalski prevoznik Adria Airways je zaradi vulkanskega pepela, ki se širi iz islandskega ognjenika Eyjafjallajökull, odpovedal torkove jutranje lete iz Maribora v Frankfurt, Pariz, Zürich, Bruselj in Amsterdam in let Frankfurt - Dunaj. Bo pa v torek prevoznik opravil opoldanske lete iz Maribora v Prištino, Skopje, Moskvo in Tirano.

Zaprto nebo nad Ameriko?

Vulkanski prah je danes prvič težave povzročil tudi v letalskem prometu znotraj Severne Amerike. Kanada je namreč odpovedala več domačih letov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odpovedali so devet jutranji letov z letališča v mestu Saint John's na Novi Fundlandiji. Obstaja namreč možnost, da bi vulkanski pepel, pa čeprav v majhnih količinah, dosegel ta otok ob vzhodni obali Kanade.

Kot je sporočil pristojni center v Montrealu, obstaja 30-odstotna možnost, da bi pepel, ki je v Evropi povzročil hud kaos v letalskem prometu, dosegel Novo Fundlandijo.