Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Poziv Zbora za republiko

Deli na:

Sedanja vladna koalicija je že znala in je tudi za naprej sposobna povezati brez vnaprejšnjega zavračanja in predsodkov različne politične stranke in javne osebnosti, je danes v izjavi za javnost zapisal svet Zbora za republiko. "Na drugi strani večji del sedanje opozicije ponuja politično zaprto koalicijo, ki zagovarja izključevanje," še dodaja.

Sedanja vladna koalicija je že znala in je tudi za naprej sposobna povezati brez vnaprejšnjega zavračanja in predsodkov različne politične stranke in javne osebnosti, je danes v izjavi za javnost zapisal svet Zbora za republiko. "Na drugi strani večji del sedanje opozicije ponuja politično zaprto koalicijo, ki zagovarja izključevanje," še dodaja.

Svet Zbora za republiko je v sporočilu za javnost zapisal, da v Zboru za republiko ne dvomijo, da nedeljske volitve postavljajo Slovenijo pred bistveno izbiro. "Ne gre samo za izbiro med strankami, temveč tudi za izbiro med temeljnimi načini političnega delovanja, ki utegnejo tudi na daljši rok odločilno vplivati na prihodnost slovenske družbe, njene demokracije, kakovosti življenja in odprtosti za nove izzive," poudarjajo člani sveta.

"Na eni strani tako opažamo pripravljenost na oblikovanje široke razvojne koalicije, ki lahko za dobro Slovenije povezuje stranke različnih političnih barv, ki presega stare politične delitve, se resno ukvarja z izzivi sedanjosti in prihodnosti," pojasnjujejo. Ob tem dodajajo, da se je sedanja vladna koalicija teh izzivov že resno lotila, zato verjamejo, da jim je lahko v podobni sestavi kos tudi v prihodnjem mandatu.

Zatrjujejo, da je ta vladna koalicija "že znala in je tudi za naprej sposobna povezati brez vnaprejšnjega zavračanja in predsodkov različne politične stranke in javne osebnosti". Na drugi strani pa večji del sedanje opozicije po mnenju sveta Zbora za republiko ponuja politično zaprto koalicijo, "ki zagovarja izključevanje, se vnaprej opredeljuje, kdo je zanjo politično ustrezen in kdo neustrezen, vztraja pri preseženih delitvah preteklosti in kaže agresivno držo do vseh, ki jih ima za svoje politične nasprotnike".

Člani sveta Zbora za republiko so tudi zaskrbljeni ob dejstvu, da lastniki velekapitala, ki so do svojih premoženj, kapitalskih koncentracij in monopolov prišli po vprašljivih poteh, podpirajo zamenjavo na oblasti prav zato, ker upajo, da bo nova oblast pod njihovim nadzorom ustavila postopke preverjanja izvora njihovega premoženja. "V teh dneh smo priče izražanja lojalnosti 'levih' strank starim političnim šefom in novi jari gospodi, ki ima medije in denar," poudarjajo.

Kot dodajajo, so v Zboru za republiko "prepričani, da je treba zavrniti stare politične delitve in izključevanja. Sedanja vlada potrebuje za uspešno dokončanje razvojnih projektov, ki jih je v tem mandatu že uspešno zastavila, še en mandat". Obenem poudarjajo, da se zavzemajo, da aktualna koalicija v primeru na volitvah izraženega zaupanja sestaviti široko razvojno koalicijo, ki bo združila stranke različnih političnih profilov, ki jih ne zanimajo stare ideologije, temveč slovenska prihodnost in blaginja državljank in državljanov Slovenije.

V sporočilu za javnost Zbor za republiko navaja tudi programske ideje in predloge, ki jih ponuja pred nedeljskimi volitvami slovenski javnosti in politiki kot izhodišča za razmislek in presojo. Med drugim Zbor za republiko poudarja ohranjanje nacionalnih vrednot; ustanovitev osrednje-slovenske pokrajine z upravo in sedežem v Ljubljani; zmanjševanje števila ljudi, ki so potrebni socialne pomoči in zmanjševanje stopnje brezposelnosti; zagotavljanje učinkovitega sistema kakovosti in varnosti zdravstva na državni ravni.

Zbor za republika se zavzema za podporo decentralizacijskim regijskim interesom za enakomeren gospodarski in družbeni razvoj Slovenije, razgradnjo monopolnega korporativizma, preprečevanje gospodarskih monopolov, spornih privatizacij in pridobivanja poslov z državo brez razpisov.