profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Poziv k razrešitvi direktorja STA

Deli na:

Poslanec SDS Aleksander Zorn vlado poziva k razrešitvi direktorja STA Bojana Veselinoviča. Zorn pravi, da je sedanji prvi mož STA piarovski zagovornik vladajoče politične opcije, ne pa predstavnik nevtralne nacionalne tiskovne agencije.

Poslanec SDS Aleksander Zorn vlado poziva k razrešitvi direktorja STA Bojana Veselinoviča. Zorn pravi, da je sedanji prvi mož STA piarovski zagovornik vladajoče politične opcije, ne pa predstavnik nevtralne nacionalne tiskovne agencije.

ZNP poziva premierja k razrešitvi direktorja STA Bojana Veselinoviča

Združenje novinarjev in publicistov vnovič poziva premierja Boruta Pahorja k razrešitvi direktorja STA Bojana Veselinoviča, ki zlorablja svojo funkcijo  v politične namene. Da Veselinovič deluje predvsem kot propagandist vladajoče politične opcije,očitno kaže tudi elektronska pošta z njegovimi nasveti za urad predsednika države, kako je treba odgovarjati na očitke največje opozicijske stranke, ki jo je po nerodnosti poslal v službo za odnose z javnostjo SDS. K Veselinovičevi razrešitvi smo premierja že pozvali novembra lani, ko je po našem mnenju protipravno odpustil nekdanjega odgovornega urednika STA Boruta Meška, potem ko ga je nekaj mesecev šikaniral. Na Veselinovičeve pritiske kaže tudi več odhodov novinarjev iz STA na druge medije.
V Združenju novinarjev in publicistov smo prepričani, da je STA servis vseh državljanov ne glede na njihovo politično ali drugačno opredelitev, zato Veselinovič ni primeren za njeno vodenje. Od Pahorjeve vlade pričakujemo, da bo končno razrešila spornega direktorja STA Bojana Veselinoviča in na njegovo mesto imenovala bolj strpno in ugledno osebo, ki bo pri opravljanju svoje funkcije sposobna vsaj minimalne ekvidistance do različnih političnih opcij.
Združenje novinarjev in publicistov
Upravni svet
Igor Kršinar, predsednik

 

 

Javno vprašanje vladi in poziv za razrešitev drugič

Poslansko vprašanje o samodejni piarovski pomoči direktorja Slovenske tiskovne agencije STA drugim organom v državi, ki ne more biti v opisu njegovih profesionalnih del in nalog, pač pa je z njimi v nasprotju, sem postavil vladi in ne direktorju STA Veselinoviču, ki se s tem v zvezi oglaša v nekakšnem zagovoru. Njegovo opravičilo lastne  pristranske dejavnosti, neprimerne visokemu uradnemu položaju direktorja STA, ki je profesionalno in moralno odgovoren za podobo celotne tiskovne agencije, me v resnici prav nič ne zanima, saj je s tem, kar je počel, že izgubil profesionalno in  tudi uradno kredibilnost. Razen tega je v napadalnem odgovoru kar sam še utrdil nesprejemljivost svojega početja.

Zato moram ponoviti, da želim odgovor vlade na to neprijetno vprašanje, ki postavlja delovanje direktorja Slovenske tiskovne agencije in s tem celotne STA v neprijetno luč piarovskega zagovornika vladajoče politične opcije, kar pomeni konkretne politične agenture, ne pa predstavnika uradne, nevtralne nacionalne tiskovne agencije, ki bi morala skrbeti za najpomembnejše medijske informacije na nivoju države, za kar je bila ustanovljena.

Vendar pa svoje uradno vprašanje vladi o delovanju direktorja STA na podlagi njegovega vsiljenega odgovora zdaj dopolnjujem. Pismo namreč z napadom na poslanca opozicije dokazuje prav to, kar mu je bilo očitano: da uči vladajočo politično opcijo komunikacijskih spretnosti, za kar ni postavljen na mesto, ki ga zaseda. Slovenska tiskovna agencija ne more biti politikantska delavnica za omejevanje družbenih problemov, ki jih odpira opozicija, ali pa kakšna druga civilna iniciativa. Če pa je tako, potem potrebujemo novo državno in celotni slovenski družbi vseh svetovnih nazorov, ver, političnih in civilnih prepričanj z nacionalnimi manjšinami vred primerno tiskovno agencijo, ki bo relevantno in kredibilno informirala naše medije, predvsem pa tuje o dogajanju v slovenski državi. In moje vprašanje vladi o tem seveda ni "nikakršna manipulacija opozicije", kakor je zapisal direktor STA v svojem odgovoru, ampak preprosto, direktno, transparentno vprašanje o piarovski politikantski dejavnosti direktorja STA, z jasnim stališčem, da to ni ne moralno, ne profesionalno in ne uradno opravičeno.

Še več, direktor STA in tudi sama STA morata biti tudi moja uradna tiskovna glasnika v državi, čeprav sem poslanec opozicije. Tudi sam kot poslanec moram imeti STA za relevantno in kredibilno glasilo politično nevtralnih družbenih informacij, na katera se lahko pred tujino, s katero imam kot poslanec večkrat tudi uraden stik, zanašam, in jo zagovarjam kot zanesljivo za vse slovenske državljane. Ker pa me v odgovoru napada kot manipulacijskega "predstavnika največje politične opozicijske stranke" iz "uveljavljene prakse v nekih drugih časih, ko sam še nisem bil direktor STA in ko vlade ni vodila zdajšnja ekipa ministrov", moram ugotoviti, da je direktor do zdajšnje opozicije politično pristranski in celo nestrpen, očitno pa je iz odgovora jasno, da je tak tudi do članov prejšnje vlade. Tako seveda direktor nacionalne tiskovne agencije slovenske države ne more nastopati, še manj pisati, zato ni primeren za delo, ki ga opravlja. Za takšno stališče in takšno dejavnost se bo moral podati v profesionalno politiko in primerno stranko, da bo lahko odklanjal vse ostale politične opcije, kot kakšna viola na nogometni tekmi.

Prav zaradi vsiljenega odgovora direktorja STA, ki ga sam nisem ničesar vprašal, pač pa o njem sprašujem vlado, zdaj vladi predlagam, da ga nemudoma razreši njegove funkcije, ki ji niti profesionalno niti etično ni dorasel. Biti direktor STA je namreč velika profesionalna in družbena, pa tudi državotvorna odgovornost, mnogo višja, kot pa je biti, upajmo, volonterski privatno-uradni reklamar izbranih politikov in njihovih političnih odločitev, pa še zviti advokat njihovih zmot in napak.

Razen tega prihaja do izraza še druga neprimernost zdajšnjega direktorja STA, ki dokazuje njegovo opravilno nesposobnost. Pošiljati politične napotke zoper morebitno dejavnost opozicije predstavniku predsednika republike, ki je pod ustavno obtožbo opozicije in za katerega v pismu pravi, da se mu reče "uredniški kolega" in ne član predsedniškega kabineta, vse skupaj pa kratko in malo poslati v vednost tudi opoziciji sami na uradni elektronski naslov službe za odnose z javnostmi SDS, je ne samo neumno, ampak tudi profesionalno močno šlampasto. Drugič bo pa poslal kaj piarovskega v tujino kakšnemu drugemu svojemu "uredniškemu kolegu", kakor pravi, pa bo nepričakovano prišlo na CIO, ko že v Varšavski pakt ne more več. Ali je morda mislil, da bo opozicija zadovoljna s kolegialnimi političnimi inštrukcijami najnižjega ranga zoper polovico slovenskega političnega pola kar iz mesta direktorja nam vsem skupne in ljube nacionalne Slovenske tiskovne agencije, ustanovljene za nas vse v slovenski državi?

Zato je po njegovem vsiljenem odgovoru sklep lahko argumentirano preprost: gospod Veselinovič ni dorasel in ni primeren za položaj direktorja Slovenske tiskovne agencije STA, ne profesionalno, ne etično in ne opravilno poslovno. Zato vladi močno predlagam, da ga zdaj tudi zaradi lastne kredibilnosti razreši položaja, ki mu ni dorasel.

Aleksander Zorn,

poslanec SDS