markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

termoelektrarna šoštanj Necenzurirano

Buldožer iz Šoštanja, ki je povozil Slovenijo

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

66-2-4-erjavec4 mm Ekipa24.si

Predsednik KZS Matej Erjavec: Razlogi za ...

Foto 3 Revija Stop

Erika Pečnik Ladika: Šolski sistem je tako na ...

ales kranjc andreja 24 mm Ekipa24.si

Aleš Kranjc in boj s kruto boleznijo: Zdravniki ...

Slovenija

Pozitivno poslovanje

Deli na:

Radiotelevizija Slovenija (RTVS) bo leto 2009 končala s pozitivnim poslovnim izidom, je na seji programskega sveta RTVS dejal generalni direktor omenjenega javnega zavoda Anton Guzej. Kot je pojasnil, je pozitivni izid posledica nekaterih varčevalnih ukrepov in obvladovanja stroškov.

Radiotelevizija Slovenija (RTVS) bo leto 2009 končala s pozitivnim poslovnim izidom, je na seji programskega sveta RTVS dejal generalni direktor omenjenega javnega zavoda Anton Guzej. Kot je pojasnil, je pozitivni izid posledica nekaterih varčevalnih ukrepov in obvladovanja stroškov.

Po Guzejevih besedah so presežek prihodkov nad odhodki dosegli kljub temu, da so beležili nekaj težav na prihodkovni strani. V celoti bodo realizirani prihodki iz RTV prispevka oz. bodo realizirani celo nad planom, niso pa prejeli 3,3 milijona evrov za uvedbo novega plačnega sistema, ki jim je ga obljubila država, je dejal in nadaljeval, da tega denarja niti ne pričakujejo.

Generalni direktor RTVS je pojasnil, da so letos zaradi gospodarsko-finančne krize beležili tudi izpad prihodkov iz oglaševanja v višini dveh milijonov evrov, tako da je plan na tem področju uresničen 90-odstotno. Pri tem pa še nimajo podatkov, kolikšni bodo decembrski prihodki iz oglaševanja, je dodal.

Glede odhodkov je Guzej pojasnil, da je lani in letos v javnem zavodu zaradi uvedbe novega plačnega sistema prišlo do enormnega dviga mase za plače. Pri tem je opozoril, da fiksni stroški - plače in amortizacija - predstavljajo kar 70 odstotkov stroškov. Po njegovem mnenju struktura bilanc ni ustrezna. Zato bo treba voditi ustrezno politiko oz. zmanjšati nekatere stroške, da bi prišli do boljše strukture, je prepričan.

Kot je opozoril, so se v enem od regionalnih centrov plače v enem letu povečale za 30 odstotkov, poleg tega "pa so še pritiski za dodatek na dvojezičnost". Ta je po njegovih besedah zelo visok, okoli 400.000 evrov letno, zato pričakujejo soudeležbo države.

"Nekateri deli RTVS še niso optimalno organizirani, kar povzroča dodatne stroške oz. ti stroški niso optimalno organizirani," je poudaril. Dodal je, da so določene ukrepe sprejeli tudi glede likvidnosti.

Kot je pojasnil, v sedanjem trenutku dosegajo likvidnost, tako da konec leta no bodo imeli nobenega kredita. Letos, je nadaljeval Guzej, so zmanjšali število zaposlenih za tri odstotke oz. za 60 ljudi, kar pomeni, da je sedaj na RTVS 1940 redno zaposlenih.

Generalni direktor RTVS je članom programskega sveta tudi pojasnil, da se z zmanjšanjem stroškov in varčevanjem zaradi globalne krize srečujejo tudi v drugih javnih radiotelevizijah po Evropi. Po njegovih besedah je naslednje leto, kar zadeva globalne razmere, še nejasno. "V Evropi se naslednje leto pričakujejo padajoči trendi, zlasti v sferi oglaševanja, v letu 2011 pa naj bi bili že pozitivni," je ocenil.

Predsednik programskega sveta Stane Granda je ob tem poudaril pomembnost pozitivnega poslovnega izida, "kljub trem milijonom, ki jih nismo dobili". Ob tem je pojasnil, da javna RTV hiša v zadnjih štirih letih ni nikoli imela minusa, "po čemer je bila prej znana ta hiša".

Direktor TVS Jože Možina je dejal, da beležijo v drugi polovici letošnjega leta znaten padec gledanosti v nekaterih programih, "zlasti v času predvajanja resničnostnega šova na konkurenčni televiziji". Sedaj pa se po njegovih besedah razmere že umirjajo. Kot pravi, na TVS menijo, da je šlo v tem primeru za nelojalno konkurenco, ki jo regulatorji televizijskega trga ne bi smeli dopuščati.

Možina je povedal, da bo, kot kaže, plan kljub vsemu uresničen. Ob tem je dodal, da so težave v informativnem programu, kjer se osrednja informativna oddaja sooča z usodo, ki so jo v 90. letih doživeli resni časopisi v soočanju z rumeni. A je poudaril, da so že začeli z izboljšavami in nadgradnjo vsebinske prenove.

Izpostavil je tudi, da so na področju športnega programa zaradi tekem slovenske nogometne reprezentance na kvalifikacijah za svetovno prvenstvo dosegli izredno gledanost obeh tekem z Rusijo. Prav tako po njegovih besedah dobro deluje parlamentarnega programa, jutranjemu programu pa se z novo scenografija dviga gledanost. Ob tem je še poudaril, da v naslednjem letu na TVS rabijo kadrovske okrepitve.

Direktor Radia Slovenija Vinko Vasle je članom programskega sveta povedal, da so se nekateri zastavljeni programi "zelo dobro uresničevali, nekateri pa so se lovili pri vsebinskih prenovah". Po njegovem mnenju je viden napredek naredil informativni program.

"Problem je, da imajo odgovorni uredniki in uredniki tudi za prihodnje leto velike programske želje, in tudi dobre ideje, ki pa jih žal ne bo mogoče uresničiti," je pojasnil in poudaril, da "žal za vse ni denarja". Dodal je, da pa bodo odgovorni uredniki in uredniki dobili naslednje leto več kot lani in letos.

Člani programskega sveta so se seznanili tudi s potekom digitalizacije arhivov RTVS ter seznanili s pregledom delovanja programskega sveta v obdobju 2006-2010. Prav tako so izglasovali sklep, da naj vodstvo javnega zavoda - uprava in programski svet - uveljavi celotno spremembo člena v poklicnih merilih in načelih novinarske etike v programih RTVS.

Omenjeni člen namreč določa, da mora novinar oz. urednik upoštevati načelo politične neodvisnosti in avtonomnosti, zato delavec, ki bi kandidiral, dve oz. štiri leta ne more opravljati uredniškega ali novinarskega dela v informativnem programu.

Na koncu seje je Granda še poudaril, da je programski svet v sedanji sestavi, ki se mu januarja izteka štiriletni mandat, dobro opravil svoje delo.