pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Potrjeno: Krizni davek do petodstoten; zvišanje DDV zamrznjeno do konca leta

Deli na:
Potrjeno: Krizni davek do petodstoten; zvišanje DDV zamrznjeno do konca leta

Foto: Bobo

Vlada v okviru programa stabilnosti predlaga od 0,5- do petodstoten krizni davek na vse bruto prihodke, je po seji ESS potrdil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanko Stepišnik. Končno odločitev o zvišanju DDV bodo sprejeli konec leta, gotovo pa bo prišlo do zvišanja splošne stopnje. Premierka Alenka Bratušek ob odhodu ni dajala izjav.

Stepišnik je na novinarski konferenci po seji Ekonomsko-socialnega sveta v Ljubljani dejal, da bo krizni davek, ki naj bi v veljavo stopil z julijem letos, zajel vse bruto dohodke, tudi pokojnine, gibal pa se bo med 0,5 in petimi odstotki.

Bruto plače v višini polovične povprečne bruto plače bodo obdavčene 0,5-odstotno, povprečne bruto plače enoodstotno, dvakratnik povprečne bruto plače 1,5-odstotno, trikratnik povprečne bruto plače dvoodstotno, bruto plače, višje od trikratnika povprečne plače pa petodstotno. Povprečna bruto plača je v Sloveniji sicer februarja znašala 1497,55 evra.

V zvezi z zvišanjem DDV je minister potrdil, da bodo končno odločitev sprejeli konec leta, ko bo bolj jasno, kako uspešna bo Slovenija pri zniževanju primanjkljaja. Ali bodo res zvišali znižano stopnjo DDV, se tako še niso odločili, zagotovo pa Slovenijo z letom 2014 čaka zvišanje splošne stopnje DDV. Kolikšno bo, se bo vlada prav tako odločila konec leta.

Zakon za uravnoteženje javnih financ sicer predvideva dvig DDV, če bo javnofinančni primanjkljaj letos presegel tri odstotke BDP.

Po Stepišnikovih besedah pa danes ni bilo govora o prodaji državnih deležev v podjetjih in bankah. Kaj vse bo Slovenija prodajala, se še niso odločili, bo pa to znano v kratkem, je dejal.

Neuradno o davkih

Premierka Alenka Bratušek socialnim partnerjem na seji ESS pravkar predstavlja osnutek programa stabilnosti. Neuradno je slišati, da je razpon kriznega davka med 0,5 in pet odstotki, zvišanje DDV pa naj še ne bi bilo gotovo. Upokojenci naj bi letos ostali brez rekreacijskega dodatka.

Po neuradnih podatkih naj bi bil krizni davek uveljavljen julija in naj bi bil vezan na bruto prihodke, ne na plače, torej tudi na nagrade, sejnine ipd.

Davek naj bi se gibal med 0,5 in pet odstotkov. Minimalne plače ga bodo oproščene. Polovica povprečne bruto plače bo po nekaterih neuradnih informacijah obdavčena 0,5-odstotno, povprečna plača enoodstotno, dvakratnik povprečne plače dvoodstotno, trikratnik povprečne plače (nad 5000 evri) pa že petodstotno.

Po poznejših neuradnih podatkih pa naj bi bile bruto plače v višini od minimalne do povprečne bruto plače obdavčene 0,5-odstotno, povprečne bruto plače enoodstotno, dvakratnik povprečne bruto plače 1,5-odstotno, trikratnik povprečne bruto plače dvoodstotno, bruto plače, višje od trikratnika povprečne plače, pa petodstotno.

Povprečna bruto plača je v Sloveniji sicer februarja znašala 1497,55 evra.

Krizni davek naj bi prizadel tudi zaposlene v javnem sektorju, vlada pa naj bi računala, da bo s sindikati še pred tem dosegla dogovor, kako privarčevati 158 milijonov evrov.

Govora je tudi o ukrepih, ki bi prizadeli upokojence. Ti naj bi lahko ostali brez rekreacijskega dodatka.

Zvišanje znižane in splošne stopnje DDV naj medtem še ne bi bilo gotovo. O tem, ali se bodo odločili za ta ukrep, naj bi se na vladi odločili konec leta, ko bo bolj jasno, ali je to res nujno.