stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Posrednik Ahtisaari

Deli na:

Evropska komisija je jasno povedala, kako si zamišlja mediacijo - ne kot pot do nečesa tretjega, je danes v Bruslju poudaril zunanji minister Samuel Žbogar. "Kot razumem, je Martti Ahtisaari pripravljen posredovati glede vprašanja meje, ne glede institucije, ki bi reševala vprašanje meje," je pojasnil.

Nekdanji finski predsednik in Nobelov nagrajenec za mir Martti Ahtisaari, predvideni vodja posredovanja pri reševanju vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško ter s tem zastoja Hrvaške na poti v EU, je danes v Bruslju povedal, da je njegovo sodelovanje pri reševanju tega spora še odprto in da je veliko odvisno od mandata.

"To vprašanje še ni na mojem krožniku, ker je trenutno še vedno v rokah evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna," je poudaril Ahtisaari. Na vprašanje, v katerem primeru je pripravljen posredovati, je odgovoril: "Sprašujete napačno osebo. Niso me še povabili, stvar je še vedno v rokah komisije, kot zelo dobro veste."

Ahtisaari je pred meseci nakazal, da je o morebitnem posredovanju v sporu Slovenije in Hrvaške govoril s komisarjem Rehnom, ter potrdil, da je to vlogo pripravljen sprejeti, če se bosta obe strani strinjali in dogovorili o okoliščinah evropskega posredovanja.

"Zelo zelo dolgo časa nazaj sem načelno rekel samo to, da sem govoril s komisarjem Rehnom o tem, da če se stvari razvijejo tako, da bi lahko bil v pomoč, da lahko računa na mojo podporo," je danes pojasnil Ahtisaari. "Doslej me še niso povabili, tako ne govorite s pravo osebo," je dodal.

Ahtisaari je ob tem poudaril, da njegova osebna vpletenost v reševanje spora ni najpomembnejša. "Pomembno je, da se lahko premaknemo pri vprašanjih, povezanih s širitvijo, in hkrati delamo na vprašanjih, ki jih je prej ali slej treba rešiti," je dejal. Na vprašanje, kaj bi svetoval stranema, je odgovoril: "Zadnje, kar počnem, je, da svetujem."

Na vprašanje, ali ocenjuje ta spor kot enega najtežjih v svoji posredniški karieri, je odgovoril, da se mu ne zdi tako. Ahtisaari je posredoval pri vprašanju neodvisnosti Kosova ter vprašanjih Aceha in Severne Irske.

Ahtisaari je povedal, da se danes ne namerava sestati s komisarjem Rehnom ter da popoldne že leti v New York. Nobelov nagrajenec se je danes v Evropskem parlamentu udeležil razprave v zunanjepolitičnem odboru, predviden pa ima tudi sestanek s predsednikom Evropskega parlamenta Hansom-Gertom Pötteringom.