Revija Reporter
Slovenija

Najdražje poslansko potovanje v Avstralijo za več kot 24 tisočakov: Suzana Lep Šimenko in Vera Granfol sta porabili vsaka po 11.473 evrov

Igor Kršinar
1 5.721

4. okt. 2023 11:36 Osveženo: 11:46 / 04. 10. 2023

Deli na:

To je bilo tudi najdražje poslansko potovanje v tem mandatu. Fotografija je simbolična.

skytraxratings.com

Iz državnega zbora so sporočili, da je iz njihove tabele stroškovnika službenih poti poslancev v tujino izpadel podatek o znesku za nočitev poslanke Vere Granfol v Sydneyu.

Tako kot njena kolegica iz SDS Suzana Lep Šimenko je tudi Granfolova (Svoboda) za prenočitev odštela 723 evrov. Letalski vozovnici za vsako od njiju sta stali po 9318 evrov, vsaka je imela tudi po 1026 evrov stroškov prevoza, po 316 evrov sta dobili za dnevnice, potem tega so jima plačali še zavarovanje in testiranje.

Skupno je potovanje v Avstralijo obe stalo vsako po 11.473 evrov, če k stroškom prištejemo še 1073 evrov za odpoved leta poslanke Tatjane Greif (Levica), ki na potovanje ni odšla, potem je državni zbor oziroma proračun potovanje v Avstralijo skupno stalo 24.019 evrov. Poslanki sta kot članici državnozborske komisije za Slovence po svetu obiskali tamkaj živeče rojake in njihova društva od 1. do 8. marca letos. To je bilo tudi najdražje poslansko potovanje v tem mandatu.

V nadaljevanju objavljamo še pojasnilo državnega zbora:

»V članku Poslanci v poslovnem razredu, objavljenem v reviji Reporter, 2. oktobra 2023, je navedena netočna informacijo o skupnem strošku službene poti v Avstralijo poslank Suzane Lep Šimenko in Vere Granfol, marca letos. Do napake je prišlo, ker je iz stroškovnika službenih poti poslancev v tujino, ki smo ga posredovali novinarju, nehote izpadel podatek o znesku nočitev poslanke Vere Granfol. Novinar je v članku posledično napačno navedel, da so slednji nočitev plačali gostitelji, in da je zato strošek poti poslanke Vere Granfol nižji kot pri poslanki Suzani Lep Šimenko. Želimo izrecno pojasniti, da je strošek službene poti v Avstralijo tako za poslanko Vero Granfol kot tudi za poslanko Suzano Lep Šimenko enak. Za nehote izpuščen znesek in posledično napačno informacijo v članku se opravičujemo.«