markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

termoelektrarna šoštanj Necenzurirano

Buldožer iz Šoštanja, ki je povozil Slovenijo

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

66-2-4-erjavec4 mm Ekipa24.si

Predsednik KZS Matej Erjavec: Razlogi za ...

Foto 3 Revija Stop

Erika Pečnik Ladika: Šolski sistem je tako na ...

ales kranjc andreja 24 mm Ekipa24.si

Aleš Kranjc in boj s kruto boleznijo: Zdravniki ...

Slovenija

Poslanec Marinič obsojen na pet mesecev pogojne kazni

Deli na:

Krajnsko okrajno sodišče je poslanca SDS Branka Mariniča obsodilo na pet mesecev pogojne kazni s preizkusno dobo enega leta zaradi napeljevanja h kaznivemu dejanju ponarejanja listin. Tožilstvo mu je očitalo, da je izpit iz nemščine na fakulteti namesto njega opravljal nekdo drug.

Obtožni akt je tožilstvo vložilo na podlagi kazenske ovadbe Komisije za preprečevanje korupcije, ki je Mariniču očitala, da se je namesto njega na ustnem delu izpita pred profesorico Marjeto Ekar pojavil neznanec in se poskušal identificirati s ponarejenim študentskim indeksom, kriminalisti pa so z grafološko analizo pisnega dela izpita ugotavljali, ali je tudi tega opravljal nekdo drug.

Marinič je večkrat zanikal očitke. Domneve, da je izpit namesto njega opravil nekdo drug, pa je označil za konstrukt. A mu je okrajno sodišče v skrajšanem postopku, torej brez glavne obravnave, na predlog tožilstva 3. decembra 2010 izdalo sodbo o kaznovalnem nalogu in mu izreklo pogojno obsodbo štiri mesece zapora s preizkusno dobo enega leta.

Ker je Marinič vložil ugovor proti sodbi o kaznovalnem nalogu, jo je sodišče 5. januarja lani razveljavilo. Postopek se je zato nadaljeval z redno glavno obravnavo. Po zakonodaji je za kaznivo dejanje ponarejanja listin, kar tožilstvo očita Mariniču, predvidena kazen do dveh let zapora.

Marinič je v današnji obravnavi po poročanju Dnevnika sicer povedal, da je 13. aprila 2005 na izpitu iz nemščine osebno predložil indeks in izpitno polo rešil sam. Ne spomni pa se, ali je imel pisni izpit iz nemščine zjutraj ali popoldan. Profesorica Ekarjeva pa je na sodišču dejala, da Mariniča danes vidi prvič v življenju.