hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Poslancem je zakon o preprečevanju korupcije preoster?

Deli na:

Veljavni zakon o preprečevanju korupcije je neživljenski, so prepričani poslanci, zato ga bodo s popravki omilili. Podporo spremembam so razen SNS napovedale vse stranke, ki menijo, da bodo odpravljene "pretrde določbe", v SNS pa vztrajajo, da gre le za "strah županov", ki se krčevito oklepajo svojih pristojnosti.

Veljavni zakon o preprečevanju korupcije je neživljenski, so prepričani poslanci, zato ga bodo s popravki omilili. Podporo spremembam so razen SNS napovedale vse stranke, ki menijo, da bodo odpravljene "pretrde določbe", v SNS pa vztrajajo, da gre le za "strah županov", ki se krčevito oklepajo svojih pristojnosti.

Poslanke in poslanci DZ so današnjo sejo pričeli z obravnavo novele zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Razen poslancev SNS so podporo noveli napovedale vse poslanske skupine. Popravljen zakon bo nekoliko omilil določbe veljavnega zakona, ki so se zlasti na lokalni ravni po mnenju večine poslancev izkazale za neživljenjske.

Novelo je predlagalo 75 poslancev, vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik je v imenu predlagateljev pojasnil, da bo novela omilila določbe, ki lahko omejujejo posameznikove pravice do sodelovanja pri upravljanju in vodenju lokalnih samoupravnih skupnosti.

Novela tako med drugim odpravlja določbo, po kateri občinski funkcionar, če se prijavi na javni razpis za dodelitev občinske pomoči ali druge oblike pridobivanja sredstev, ne more pridobiti sredstev po pravilu "de minimis", in ne more pridobiti sredstev na javnem razpisu za ukrepe in pomoči.

Po besedah ministrice za javno upravo Irme Pavlinič Krebs novela zakona ustrezno popravlja določbe 35. člena zakona, ki so se izkazale za preveč restriktivne in niso dosegale ciljev zakona.

Poslanec SD Anton Colarič je izpostavil, da se z novelo odpravljajo nekatere "pretrde določbe". Poslanec SDS Vinko Gorenak pa je opozoril na konkretno situacijo, ko zaradi določb zakona gasilsko društvo, katerega predsednik je bil hkrati občinski svetnik, ni moglo kandidirati za kakršna koli občinska sredstva.


Poslanci Zares bodo novelo zakona podprli. Kot je prepričana poslanka Cveta Zalokar Oražem, zaradi predvidenih popravkov po njenem mnenju ne bo nič večjih težav s korupcijo. Tudi po mnenju Antona Urha (DeSUS) predlog v načelu ne spreminja osnovnega zakona, ki tako še vedno zasleduje temeljni cilj, da država zagotovi pogoje za pošteno delo uslužbencev in funkcionarjev.

V SNS novele zakona ne bodo podprli. Poslanec Silven Majhenič v noveli vidi "strah županov, ki se nočejo odreči določenim pristojnostim, ki se jih tako krčevito oklepajo". V LDS medtem po besedah poslanca Milana Gumzarja še vedno menijo, da je lani sprejeti zakon sorazmerno dober, obenem pa pritrjujejo ugotovitvam, da so se nekatera določila zakona v praksi izkazala za neživljenjska.

Soglasno podporo sta napovedala tudi poslanec SLS Janez Ribič in nepovezani poslanec Franc Žnidaršič. Slednji je poudaril, da predlagane spremembe "ohranjajo načela veljavnega zakona in ohranjajo pomen boja proti korupciji".

Poslanci so razpravo nadaljevali z obravnavo amandmajev, po katerih bi določbe zakona glede zadolžitev do protikorupcijske komisije veljale tudi za posameznike, ki jih DZ ali vlada pošljeta na delo v evropske institucije. Sodeč po razpravi teh dopolnil večina poslancev ne namerava podpreti.

Na dnevnem redu današnjega zadnjega dne seje DZ je sicer še predlog resolucije o strateških usmeritvah razvoja slovenskega kmetijstva in živilstva do leta 2020 in predlog za razpis posvetovalnega referenduma o izgradnji Teša 6.