bencin Svet24.si

Znane so nove cene goriv: So dosegle rekord, ali ...

jasna kuljaj Svet24.si

FOTO: Kje dopustujejo slovenski estradniki?

Jaša jenull Necenzurirano

Kaj bo Jaša Jenull rekel ob izbiri šefa ...

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

stuttgart Ekipa24.si

Slovenec se seli k nekdanjemu prvaku bundeslige: ...

Omar Naber Odkrito.si

Omar Naber - Letos se mu bo zgodilo nekaj ...

Adam Delius Ekipa24.si

Oglasil se je Delius! Tu je novi trener in njegova...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Poroštvo za Abanko

Deli na:

Za Novo Ljubljansko banko (NLB) je tudi Abanka oddala vlogo za pridobitev državnega poroštva, ki ga omogoča konec lanskega leta prenovljeni zakon o javnih financah. Poroštvo bi se predvidoma uporabilo za izdajo obveznic in bi tako omogočilo pridobitev dolgoročnih virov za kreditiranje gospodarstva, so za STA pojasnili v banki.

Za Novo Ljubljansko banko (NLB) je tudi Abanka oddala vlogo za pridobitev državnega poroštva, ki ga omogoča konec lanskega leta prenovljeni zakon o javnih financah. Poroštvo bi se predvidoma uporabilo za izdajo obveznic in bi tako omogočilo pridobitev dolgoročnih virov za kreditiranje gospodarstva, so za STA pojasnili v banki.

Za kakšen znesek gre, v Abanki niso povedali. Država lahko v skladu z novelo zakona o javnih financah iz novembra lani kreditnim ustanovam med drugim izda državna poroštva v skupni višini 12 milijard evrov. Ukrepi veljajo med izrednimi razmerami zaradi finančne krize in bodo 31. decembra 2010 prenehali veljati.

Vlada je NLB poroštvo že izdala v začetku marca, in sicer v višini 2,5 milijarde evrov. Kot so tedaj pojasnili, namerava NLB poroštvo porabiti za izdajo obveznic na mednarodnem finančnem trgu. Konec minulega tedna so sicer v največji slovenski banki vse aktivnosti za izdajo obveznosti začasno zaustavili. Želijo namreč počakati na napovedane spremembe zakonov in uredb, ki urejajo izdajo poroštva.

Poroštvena izjava NLB je v celoti usklajena in finančni minister Franc Križanič pričakuje njen podpis. Hkrati je Križanič na današnji novinarski konferenci v Ljubljani, namenjeni predstavitvi spomladanskega zasedanja Svetovne banke in IMF, izrazil pričakovanje, da bo delovanje NLB na kapitalskem trgu spet nemoteno steklo.

Križanič se je dotaknil tudi možnosti znižanja bonitetne ocene NLB in NKBM zaradi nekaterih slabih posojil, kot so tista, ki sta jih banki odobravali za menedžerske prevzeme. Po njegovih besedah je to sicer do neke mere problem, vendar pa imajo banke v območju evra dovolj možnosti, da pridobijo ustrezna finančna sredstva in likvidnost, tako da v nobenem primeru ni ogroženo njihovo poslovanje.

Hkrati pa so banke predmet zelo ostre regulacije, saj morajo za vsako poslabšanje posojilnega portfelja ustvariti ustrezne rezervacije. To sicer zmanjša dobiček, a jim omogoči kritje morebitnega izpada terjatev, je še pojasnil minister.

Glede novih članov nadzornega sveta NLB je Križanič dejal, da je finančno ministrstvo že pripravilo razpis za nadzornike, katerih mandat se bo začel na skupščini delničarjev, ki bo najverjetneje sredi junija. Kadrovsko-akreditacijski svet je kandidature tistih, ki so oddali ustrezne vloge, že ocenil in jih razvrstil. Seznam bo po Križaničevih besedah dokončno sestavljen do sestanka sedanjega nadzornega sveta, ki jih bo zatem kot kandidate predstavil skupščini.