Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Poročilo o bulmastifih objavljeno

Deli na:

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je danes objavilo poročilo o poteku postopka odločanja o vrnitvi dveh psov bulmastifov lastniku, ki ga je v torek minister Milan Pogačnik posredoval tudi premieru Borutu Pahorju. V SLS so sicer danes pojasnili, da bodo interpelacijo zoper ministra vložili predvidoma v četrtek ali petek.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je danes objavilo poročilo o poteku postopka odločanja o vrnitvi dveh psov bulmastifov lastniku, ki ga je v torek minister Milan Pogačnik posredoval tudi premieru Borutu Pahorju. V SLS so sicer danes pojasnili, da bodo interpelacijo zoper ministra vložili predvidoma v četrtek ali petek.

Celotno poročilo, ki ga je premier od ministra zahteval po nedavnem tragičnem napadu bulmastifov na lastnika, obsega 10 strani, na začetku poročila pa je nekaj manj kot petstranski povzetek, so sporočili s kmetijskega ministrstva.

Ob tem dodajajo, da bodo z namenom preglednosti in celovitosti informacij na spletnih straneh ministrstva objavili tudi kopije vseh ključnih pravnih dokumentov, ki so bili pomembni v celotnem postopku odločanja. Poročilo in vsi ostali dokumenti so dostopni na spletni strani ministrstva (www.mkgp.gov.si) v rubriki Aktualne teme.

Ob tej priložnosti ministrstvo opozarja, da se še vedno pojavlja napačna informacija, da je odločbo o vrnitvi dveh psov podpisal minister. Podpisala sta jo namreč uradna oseba, ki je vodila pritožbeni postopek na ministrstvu in ima za vodenje postopka pooblastilo ministra, ter vodja službe za pravne zadeve ministrstva, ki je o zadevi odločil in ima pooblastilo ministra za odločanje v vseh pritožbenih postopkih na drugi stopnji iz pristojnosti ministrstva.

Skladno z zakonom o splošnem upravnem postopku je minister Pogačnik namreč podal generalna pooblastila za vodenje in odločanje v pritožbenih upravnih zadevah v pristojnosti ministrstva uradnim osebam, univerzitetnim diplomiranim pravnikom, sistemiziranih v službi za pravne zadeve.

Pri tem je ločeno imenoval uradne osebe za vodenje postopka in uradne osebe za odločanje o postopku. S tem je s pooblastili vpeljal dvojno presojo pritožbenih upravnih zadev, ki naj bi prispevala k pravilnosti vodenja in odločanja v teh postopkih.

Trije bulmastifi so prejšnji torek napadli in ubili lastnika Saša Baričevića. Že prej, leta 2006, so v bližini hiše lastnika tudi ranili mimoidočega. Psi Atos, Atlas in Joy so bili takrat začasno odvzeti in napoteni v zavetišče, pri čemer so v zvezi z njihovo usodo oz. vrnitvijo lastniku potem odločale tri izvedenske komisije, dve je imenovala veterinarska uprava in sta ocenjevali psa Atosa, eno pa kmetijsko ministrstvo. Slednja je odločala o vrnitvi zgolj drugih dveh psov. Splet pravnih postopkov se je nato iztekel z vrnitvijo vseh treh psov lastniku. Po torkovem napadu na lastnika so bili nato vsi trije psi usmrčeni.

Ob vsem tem so se v javnosti pojavili očitki glede pristranskosti postopkov, ki so privedli do vrnitve psov, in pozivi k odstopu ministra Pogačnika. Na ministrstvu očitke zavračajo in poudarjajo, da so bili vsi postopki vodeni v skladu z zakonodajo. Do četrtkove seje vlade bo minister Pogačnik na podlagi dogovora s premierom Borutom Pahorjem sicer pripravil tudi podrobno informacijo v zvezi z bulmastifi. Pri tem gre omeniti, da se pojavljajo tudi informacije, da naj bi lastnik omenjene pse spolno zlorabljal, zato naj bi ga ti tudi napadli.

Poročilo, ki ga je kmetijsko ministrstvo danes javno objavilo na predlog premiera Pahorja, se osredotoča na postopke vrnitve dveh bulmastifov (Joy in Atlas) lastniku. V povzetku poročila med drugim piše, da je veterinarska uprava 13. februarja 2008 izdala odločbo, s katero je odredila takojšnjo humano usmrtitev dveh psov. Lastnika sta se nato na odločbo pritožila in predlagala odlog usmrtitve, kar pa je kmetijsko ministrstvo zavrnilo, ker je menilo, da je bil pravilno uporabljen zakon o zaščiti živali.

Lastnika sta proti odločitvi veterinarske uprave in ministrstva sprožila upravni spor in zahtevala odlog usmrtitve. Po vrsti postopkov je nato kmetijsko ministrstvo v skladu s sodbo upravnega sodišča, zakona o upravnem postopku in strokovnega mnenja izvedenske komisije 22. junija lani izdalo odločbo o vrnitvi psov pod določenimi pogoji. Ljubljanski območni urad veterinarske uprave je potem v času od 2. julija lani do 5. januarja letos opravil več pregledov izpolnjevanja odrejenih ukrepov iz odločbe ministrstva, pri čemer ni bilo ugotovljenih nepravilnosti.

Minister in vodja službe za pravne zadeve pa sta nato 18. avgusta lani na sektor za upravno inšpekcijo na ministrstvu za javno upravo podala predlog za upravni nadzor postopka izdaje odločbe o vrnitvi psov. Kot navaja poročilo, je minister s tem samoiniciativno sprožil postopek, v katerem bo pristojni nadzorni organ skladni s predpisi preveril pravilnost postopka. Postopek upravnega nadzora s strani upravne inšpekcije je še v teku.

Poleg tega ministrstvo za letos predvideva spremembo zakona o veterinarskih merilih skladnosti, v katerem bo predlagalo manjše število živali na stanovanjsko enoto, ob upoštevanju fizičnih lastnosti živali - po doslej veljavnem besedilu je dovoljeno brez veterinarskega dovoljenja posedovati do pet odraslih hišnih živali. Predvidevajo tudi zaostritev odgovornosti lastnikov živali.