cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Populizem demokratičnega socializma: Luka Mesec in Telekomovo izčrpavanje

Deli na:
Populizem demokratičnega socializma: Luka Mesec in Telekomovo izčrpavanje

Foto: Bobo

»Telekom na primer vsako leto prispeva več kot 50 milijonov evrov dobička v državni proračun. Ta denar bo po privatizaciji za državo izgubljen,« je Luka Mesec dejal v intervjuju za Mladino. Izjava je lahko odličen primer za dokazovanje populizma in nedoslednosti demokratičnega socializma.

S 50 milijoni evrov dobička, ki jih Telekom prispeva v državno blagajno, je Mesec najbrž mislil na dividende. Res je, Telekom izplačuje zelo velike dividende: leta 2012 jih je bilo za 45,7 milijona evrov (neposredno za državno blagajno 28,6 milijona evrov), leta 2013 za 78 milijonov evrov (državi je neposredno dobila 49 milijonov evrov). Kar pa Mesec ni povedal v svoji izjavi, je leta 2012 ubesedil Janko Veber, politik, ki ima glede privatizacije Telekoma podobno stališče kot Mesec in je na hudem prepihu zaradi znane afere. Obrambni minister je ob napovedih izplačevanja visokih dividend pri Telekomu tedaj dejal: »To pomeni, da bo prišlo do izčrpavanja Telekoma, ki ne bo več vlagal v razvoj.« Za kaj gre torej? Za izčrpavanje ali za pravični državni zaslužek, ki bi izginil s privatizacijo? Poglejmo za to  leti 2014 in 2015: 30. maja lani je skupščina določila, da bo višina izplačane dividende deset evrov za delnico. Skupaj je tako bilo predvideno izplačilo 65 milijonov evrov dividend (40 milijonov neposredno za državo). Prejšnji teden pa je uprava predlagala, da bi tudi letošnje dividende bile enako visoke: deset evrov za delnico oziroma skupno 65 milijonov evrov.

A izkazalo se je, da je lanski dobiček skupine Telekom znašal samo 1,59 milijona evrov. Torej: 65 milijonov evrov dividend ob 1,59 milijona evrov dobička? Ali ni to nekaj, kar dejansko smrdi po izčrpavanju? In to ravno v obdobju, ko bi se moral Telekom že popolnoma prodajati? Kako na to gledajo morebitni kupci? Normalno bi bilo, da bi zaradi tega opustili vsako namero po prevzemu. Čeprav na lanski skupščini najbrž ni bilo povsem jasno, kakšen bo poslovni rezultat ob koncu leta, bi si uprava in lastniki približno sliko lahko ustvarili. Sploh pa ni mogoče razumeti letošnjega predloga (skupščina naj bi ga odobrila maja), ki temelji na pozitivni ničli lanskega poslovanja. Če bi šlo za zasebno podjetje, si težko predstavljamo, da bi si lastniki privoščili tako lahkomiselnost.

Več v tiskani izdaji in v Trafiki za tablične računalnike.