mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Popoln umik Zares: Gantar odstopa s položaja predsednika DZ

Deli na:

Predsednik DZ Pavel Gantar je danes za 1. september napovedal odstop s funkcije. Potem ko je Zares zapustil koalicijo in prekinil koalicijsko pogodbo, je po Gantarjevih besedah verodostojno, da odstopi s funkcije. SD je že pozval, da predlaga kandidata za njegovega naslednika, ker pa tega še ni storila, bo z odstopom počakal do septembra.

Predsednik DZ Pavel Gantar je danes za 1. september napovedal odstop s funkcije. Potem ko je Zares zapustil koalicijo in prekinil koalicijsko pogodbo, je po Gantarjevih besedah verodostojno, da odstopi s funkcije. SD je že pozval, da predlaga kandidata za njegovega naslednika, ker pa tega še ni storila, bo z odstopom počakal do septembra.

Gantar je po napovedi odstopa s funkcije v izjavi za javnost pojasnil, da gre za njegovo osebno odločitev in nanj v stranki Zares niso pritiskali, temveč je to vprašanje v stranki načel sam. Zagotavlja, da bo funkcijo vestno opravljal do seznanitve DZ z njegovim odstopom. SD je zaprosil, da kandidata za novega predsednika predlagajo v roku meseca in pol, takrat pa bo tudi vložil odstopno izjavo.

Z vidika vodenja DZ pa je po Gantarjevih besedah jasno, da ne more kar oditi in DZ pustiti brez predsednika kakšen mesec in pol ali več. Ker predloga za novega predsednika DZ še ni bilo, čeprav je SD in LDS k temu že pozval, jih je zaprosil, da to storijo do septembra.

Gantar sicer ne ve, zakaj v največji koalicijski stranki v času od njegovega poziva niso našli kandidata za njegovega naslednika, prepričan pa je, da bodo ta razmislek opravili. Po njegovih besedah predlog ne sme biti vprašljiv, ob čemer je predsednik DZ prepričan, da bo predlagani kandidat prejel absolutno podporo v DZ. Kot je dejal, bodo kandidat podprli tudi poslanci Zares in bo 46 glasov prejel "zlahka".

"Če smo racionalni in znamo racionalno presojati politično življenje, ne dvomim, da bi kandidat dobil večino," ocenjuje Gantar. Bo pa po njegovem mnenju tudi to glasovanje pokazatelj, kaj si poslanci mislijo o predčasnih volitvah.

Predsednik DZ še pravi, da z napovedjo njegovega odstopa ne bo nastala politična kriza, prav tako tega po njegovih besedah ne moremo utemeljevati kot prispevek k politični krizi v Sloveniji, temveč kot prispevek k njenemu razreševanju. Vladna kriza se ne sme razširiti na parlament, opozarja Gantar, "temveč je treba izvoliti novega predsednika ali pa iti na predčasne volitve".

Gantar je sicer nameraval z odstopom počakati do predloga zaupnice predsednika vlade Boruta Pahorja, kar je bilo "do junija še verjetno". Sedaj pa je po njegovih besedah jasno, da se glasovanje o zaupnici preneslo daleč "naprej", v jesen, sam pa do tedaj ni bil pripravljen ostati na položaju predsednika DZ.

Če bi Pahor dobil zaupnico, bi Gantar odšel, če pa ne, "bi bile predčasne volitve neizbežne in ne bi imelo smisla menjati predsednika". Pravzaprav se stvari, kot pravi Gantar, ves čas spreminjajo, in sploh ne vemo, če glasovanje o zaupnici sploh bo. Stvari je sam, kot pravi, presekal.

Njegov odstop začne veljati takrat, ko se poslanci seznanijo s tem, na redni ali izredni seji. Gantar je Pahorja s svojo namero o odstopu že seznanil.