markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

1664402112-20052007-40be20da136e9c7d371b8dedd0c3f276 Necenzurirano

Kaj so govorili Pahor, Lahovnik, Janša & co., ko ...

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

66-2-4-erjavec4 mm Ekipa24.si

Predsednik KZS Matej Erjavec: Razlogi za ...

2eva luna nejc Njena.si

Kmetija: Nejc in Eva Luna se imata po šovu še ...

zoga rokokmet Ekipa24.si

Celjski klub osupnil javnost, izstopil iz prve ...

Slovenija

Poostren nadzor

Deli na:

Policisti bodo od danes do nedelje ponovno poostreno nadzirali hitrost v preventivni akciji Hitrost - počasneje je varneje. Nadzore bodo izvajali tudi z vozili z vgrajenimi sistemi provida. Hitrost je namreč najpogostejši vzrok prometnih nesreč, predvsem tistih z najhujšimi in smrtnimi posledicami, so zapisali na policiji.

Policisti bodo od danes do nedelje ponovno poostreno nadzirali hitrost v preventivni akciji Hitrost - počasneje je varneje. Nadzore bodo izvajali tudi z vozili z vgrajenimi sistemi provida. Hitrost je namreč najpogostejši vzrok prometnih nesreč, predvsem tistih z najhujšimi in smrtnimi posledicami, so zapisali na policiji.

Kot so pojasnili na svoji spletni strani, želijo s preventivno akcijo Hitrost - počasneje je varneje zmanjšati število mrtvih zaradi prevelike in neprilagojene hitrosti ter povečati spoštovanje predpisov o omejitvi hitrosti. Poleg tega želijo prispevati k večji varnosti vseh udeležencev v cestnem prometu.

V tem času je umiritev prometa posebej pomembna zaradi veliko gradbenih del na cestah in veliki pretočnosti prometa zaradi počitnic ter dopustov. Nenazadnje tudi zaradi bližajočega se novega šolskega leta in s tem več udeležencev v prometu, so prepričani policisti.

Statistični podatki za prvih šest mesecev letošnjega leta kažejo, da je prometna varnost v primerjavi z enakim obdobjem lani malenkost boljša. Manj je prometnih nesreč in manj je mrtvih in poškodovanih oseb. Vendar se je ponovno potrdilo dejstvo, da teža poškodb v prometnih nesrečah narašča sorazmerno s hitrostjo.

Na slovenskih cestah je namreč v prvem polletju letos zaradi neprilagojene hitrosti umrlo 36 ljudi, 185 jih je bilo hudo, 1249 pa lažje telesno poškodovanih. V enakem obdobju lani je umrlo 46 ljudi, 181 jih je bilo hudo, 1312 pa lažje telesno poškodovanih.

Kot je na petkovi novinarski konferenci pojasnil vodja sektorja prometne policije Ivan Kapun, je hitrost poglavitni razlog za prometne nesreče. Hitrost v povezavi z alkoholom pa je po njegovih besedah vzrok najhujših prometnih nesreč, tako smrtnih kot tistih s poškodbami.

Zato je najpomembnejši cilj akcije zmanjšanje števila najhujših posledic prometnih nesreč zaradi hitrosti. Kot so zapisali policisti, je to mogoče doseči z doslednejšim spoštovanjem omejitev hitrosti in ustrezno prilagoditvijo vožnje razmeram na cesti. Policisti želijo z akcijo vplivati na zavest ljudi, da lahko za lastno varnost in varnost drugih udeležencev v prometu največ storijo sami. Vožnja znotraj hitrostnih omejitev lahko reši na stotine življenj.

Akcija poostrenega nadzora nad hitrostjo in tudi drugimi prekrški bo potekala med 17. in 23. avgustom, in sicer na območju celotne države. Kot je poudaril Kapun, bodo na terenu vsa razpoložljiva tehnična sredstva, s katerimi policisti ugotavljajo kršitve določil o hitrosti. Napovedal je tudi, da bodo poskrbeli, da bodo najhujši kršitelji ob prekrških, za katere je pristojno sodišče, tja prišli kar najhitreje.

Predvsem na avtocestah in državnih cestah bodo policisti hitrost merili tudi z motornimi vozili, ki imajo vgrajen sistem provida. S sistemom, ki omogoča videonadzor oz. snemanje posameznih prekrškov, bodo ugotavljali tudi morebitne druge prekrške. Ob tem je Kapun pojasnil, da so na policijske uprave v Kranju, Ljubljani, Celju in Mariboru ter v specializirano enoto za nadzor prometa uvedli pet novih vozil s sistemom provida.