palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ponovno v parlament

Deli na:

Večina poslank in poslancev iztekajočega se mandata državnega zbora se bo na parlamentarnih volitvah vnovič potegovala za poslansko funkcijo. Med tistimi, ki 21. septembra na volitvah ne bodo znova kandidirali, se jih bo nekaj upokojilo, nekateri pa se bodo poslovili od aktivne politike.

Večina poslank in poslancev iztekajočega se mandata državnega zbora se bo na parlamentarnih volitvah vnovič potegovala za poslansko funkcijo. Med tistimi, ki 21. septembra na volitvah ne bodo znova kandidirali, se jih bo nekaj upokojilo, nekateri pa se bodo poslovili od aktivne politike.

Med 29 poslankami in poslanci največje vladne stranke SDS se jih bo za vnovično izvolitev potegovalo 23, in sicer Jože Tanko, Rudolf Petan, France Cukjati, Zvonko Černač, Ivan Grill, Branko Grims, Bojan Homan, Robert Hrovat, Srečko Hvauc, Eva Irgl, Alenka Jeraj, Jožef Jerovšek, Dimitrij Kovačič, Danijel Krivec, Branko Marinič, Stane Pajk, Miro Petek, Marijan Pojbič, Franc Pukšič, Franc Sušnik, Tomaž Štebe, Rudi Veršnik in Milenko Ziherl.

Od aktualnih poslancev SDS pa za vnovično funkcijo ne bodo kandidirali Mirko Zamernik, Bojan Starman, Mitja Ljubeljšek, Bojan Rugelj, Franc Jazbec in Andrej Bručan. Kot pravijo v SDS, gre v večini primerov za njihove osebne odločitve.

Med poslanci SD bodo za ponovni mandat kandidirali Miran Potrč, Samo Bevk, Milan M. Cvikl, Matjaž Han, Bojan Kontič, Dušan Kumer, Darja Lavtižar Bebler, Breda Pečan, Majda Potrata, Anton Rop in Janko Veber.

Za vnovično funkcijo se ne bosta več potegovala Franc Feri Horvat, ki odhaja v pokoj, ter Marko Pavliha, ki se umika iz politike in vrača v profesorske vode. Aurelio Juri pa bo na volitvah sicer nastopil, a ne na listi SD, pač pa se bo potegoval za funkcijo poslanca italijanske narodne skupnosti.

Za vnovično izvolitev se bo potegovala tudi večina sedanjih poslancev LDS, in sicer Jožef Školč, Aleš Gulič, Anton Anderlič, Ljubo Germič, Miran Jerič, Rudolf Moge, Milan Petek, Borut Sajovic, Mitja Slavinec in Matjaž Švagan. Kandidaturi se je odpovedal le Geza Džuban, ki se bo upokojil.

Tudi večina poslancev NSi želi nadaljevati poslansko delo. Ponovno bodo kandidirali Jožef Horvat, Ciril Testen, Anton Kokalj, Drago Koren, Martin Mikolič, Alojz Sok in Marjetka Uhan. V pokoj pa se bo vrnila Majda Zupan, ki je bila upokojena že pred nastopom svoje funkcije nadomestne poslanke.

Ponovno bo kandidiral tudi nekdanji poslanec NSi Anton Drobnič, ki pa bo nastopil na listi zunajparlamentarne Krščansko-demokratske stranke.

Med poslanci SLS bodo za izvoljene predstavnike ljudstva znova kandidirali Jakob Presečnik, Marjan Drofenik, Josip Bajc, Andrej Fabjan, Janez Kramberger in Mihael Prevc. Za kandidaturo pa se ni odločil Stanislav Brenčič, ki se zaradi razočaranja umika iz politike. Kot pravi, so poslanci v zadnjem mandatu postali zgolj "sluga vlade", zato sam pri takšnem delu ne želi sodelovati.

V boj za ponovni mandat se podajajo tudi poslanci Zaresa Matej Lahovnik, Majda Širca, Pavel Gantar, Alojz Posedel, Vili Trofenik in Cvetka Zalokar Oražem. Za vnovično kandidaturo pa se ni odločil Davorin Terčon, ki se bo kot sežanski župan, kot je napovedal pred lokalnimi volitvami, posvetil izključno tej funkciji.

Med poslanci DeSUS bodo Franc Žnidaršič, Vasja Klavora in Vili Rezman na parlamentarnih volitvah znova nastopili, medtem ko se bo Ivan Jelen upokojil.

Za vnovični mandat se bodo potegovali vsi poslanci SNS (Zmago Jelinčič, Bogdan Barovič in Srečko Prijatelj) ter Lipe (Barbara Žgajner Tavš, Sašo Peče in Boštjan Zagorac).

Znova bosta kandidirala tudi poslanca madžarske in italijanske narodne skupnosti, Maria Pozsonec in Roberto Battelli, ki imata na tokratnih volitvah po štiri protikandidate.