Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ponovljeno sojenje Bavčarju prehaja v sklepno fazo

Deli na:
Ponovljeno sojenje Bavčarju prehaja v sklepno fazo

Foto: Bobo

Po koncu sodnih počitnic danes v sklepno fazo prehaja tudi ponovljeno sojenje v zadevi Istrabenz, v kateri je med obtoženimi nekdanji prvi mož Istrabenza Igor Bavčar. Za ta teden so bile pred počitnicami napovedane sklepne besede, vendar je vprašanje, ali bodo stranke že začele z njimi, saj še ni odločitve ustavnega sodišča, ki jo čaka okrožno.

Vrhovni sodniki so lani jeseni zaradi po njihovem mnenju premalo konkretiziranih očitkov razveljavili sodbo Bavčarju in nekdanjemu Istrabenzovemu svetovalcu Kristjanu Sušinskemu, zadevo pa poslali v ponovno sojenje. Delno so ugodili tudi nekdanjemu predsedniku uprave Maksime Holdinga Nastji Sušinskemu, in sicer v delu, ki se nanaša na očitke Bavčarju in Kristijanu Sušinskemu glede pranja denarja.

Medtem pa niso ugodili pritožbi nekdanjega predsednika uprave Pivovarne Laško Bošku Šrotu, ki je bil obsojen zaradi zlorabe položaja in je že v zaporu, ter deloma tudi Nastji Sušinskemu, ki je bil obsojen tudi zaradi zlorabe položaja. Oba sta se na koncu pritožila na ustavno sodišče, ki je njuno pritožbo sprejel v obravnavo.

Tožilec Jože Kozina je konec marca, ko je steklo ponovljeno sojenje, pojasnil, da Bavčarju očita napeljevanje k zlorabi položaja nekdanjega predsednika uprave pivovarne Šrota in pranje denarja, medtem ko se bratoma Sušinski očita pranje denarja. Kozina Nastji Sušinskemu očita, da je vedel, da denar izvira iz kaznivega dejanja zlorabe položaja, ki ga je storil Šrot, ter da ga je z namenom, da bi prikril njegov nezakonit izvor, z nakazilom Bavčarju in Kristjanu Sušinskemu dodatno opral.

Sojenje v omenjeni zadevi se vrti okrog preprodaje delnic Istrabenza. Pivovarna Laško je leta 2007 7,3-odstotni delež v Istrabenzu prodala hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov, nato pa prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.