Revija Reporter
Slovenija

Politolog M. Haček: Ne z Levico, Šarec bi moral projektno sodelovati z NSI

Igor Kršinar

12. avg. 2018 20:00 Osveženo: 20:10 / 12. 8. 2018

Deli na:

Miro Haček

Primož Lavre

Dr. Miro Haček kot profesor politologije na Fakulteti za družbene vede in predavatelj političnih sistemov zelo pozorno spremlja sestavljanje vladne koalicije, ki nastaja pod vodstvom Marjana Šarca.

Pričakuje, da njegova vlada ne bo dolgo trajala, saj so manjšinske vlade že same po sebi šibke, ker so odvisne od zunanjih partnerjev, poleg tega jo bo sestavljalo pet dokaj enakovrednih strank. Projektna podpora Levice lahko naredi slovenskim javnim financam in gospodarstvu precej škode, zato meni, da bi bila boljše projektno sodelovanje z NSI. Zmagovalka volitev SDS se bo lahko v opoziciji še bolj krepila in sestavila naslednjo vlado, prav tako se bo v opoziciji krepila Levica in prej ali slej pojedla SD. Razložil je tudi, kaj konkretno je globoka država in kako vpliva na delovanje strank.

Vse kaže, da bomo dobili manjšinsko vlado petih strank s projektno podporo Levice. Kdo bo vladal Sloveniji: Marjan Šarec, ki bo za mandatarja verjetno izvoljen naslednji teden, ali Luka Mesec, brez katerega ne moreta biti izvoljena ne mandatar ne vlada?

Najprej je treba povedati, da sestavljanje manjšinske vlade, na začetku, ne sredi mandata, ni najboljše ne za državo, ne za državljane, ne za demokratični razvoj Slovenije. To je ena najslabših možnosti, ki se nam je zgodila. Manjšinske vlade so a priori nestabilne, šibke, odvisne od nekoga tretjega. Vseeno je, ali je to Luka Mesec ali Matej Tonin ali Janez Janša ali Zmago Jelinčič.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 Haček izpostavi, da se šibke vlade v glavnem ukvarjajo same s sabo, pretresajo jih afere in prihaja občutek, da vlada nekdo drug; meni, da je realen scenarij, da bo SD izginila ali postala marginalna stranka, njene glasove pa bo pojedla Levica; poudaru, da je ideja, da neki politik pade z neba in zavzame najvišje položaje v politiki, izjemno slaba; izpostavi, da za Milana Brgleza na levici skoraj ni prostora; opredeli globoko državo in pove, zakaj je Forum 21 del globoke države.