Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

»Politikantska preiskava brezplačnikov«

Deli na:

Predsednica preiskovalne komisija DZ o brezplačnikih Melita Župevc (SD) je zavrnila zahteve SDS za širitev preiskave na Dobro jutro, zato je Eva Irgl (SDS) napovedala razmislek o nadaljnjem sodelovanju v komisiji, ki je po njenem mnenju "zgolj politikantske narave".

Predsednica preiskovalne komisija DZ o brezplačnikih Melita Župevc (SD) je zavrnila zahteve SDS za širitev preiskave na Dobro jutro, zato je Eva Irgl (SDS) napovedala razmislek o nadaljnjem sodelovanju v komisiji, ki je po njenem mnenju "zgolj politikantske narave".

Državnozborska komisija, ki raziskuje ozadje izhajanja brezplačnikov Slovenski tednik in Ekspres v času pred parlamentarnimi volitvami leta 2008, je na današnji delno zaprti seji s sprejemom omenjenega sklepa, kot je v izjavi za medije dejala Župevčeva, sicer poslanka SD, določila, od koga in katero dokumentacijo bodo zahtevali za oblikovanje kakovostnega dokaznega sklepa.

Župevčeva poudarja, da se bodo sprva osredotočili na ključne akterje tj. direktorje oz. lastnike podjetij Progresija in Zame-tek, ki sta izdajali omenjena časopisa. Prav tako se bodo obrnili na podjetja, ki so oglaševala oz. poslovno sodelovala z brezplačnikoma. "V prvi fazi se bomo obrnili na več kot 10 gospodarskih družb v neposredni ali posredni pretežni državni lasti," pri čemer bodo od podjetij zahtevali, da izkažejo poslovni interes za omenjeno sodelovanje, je dodala predsednica komisije.

Dokumentacijo bodo zahtevali tudi od državnih organov, pri tem pa pričakujejo korektno in ažurno sodelovanje s komisijo, je še dejala Župevčeva ter napovedala pritegnitev Dursa, policije, tožilstva in pristojnih sodišč, kjer potekajo postopki proti bivšim lastnikom omenjenih podjetij, kot tudi protikorupcijske komisije in ministrstva za kulturo.

Župevčeva je potrdila, da so sklep potrdili vsi člani komisije, da pa predloga SDS za razširitev preiskave na tednik Dobro jutro ni uvrstila na dnevni red današnje seje, saj ta ni bil v skladu s poslovnikom, po katerem bi morali po sklicu seje nastali novi razlogi. Ni pa Župevčeva izključila, da bi predlog lahko uvrstili na naslednjo redno sejo komisije. Ponovila je, da osebno ne vidi razlogov za širitev preiskave.


Irglova pa je naknadno na novinarski konferenci poudarila, da ne nasprotuje preiskavi v zvezi z Ekspresom in Slovenskim tednikom, da pa bi morali preiskavo razširiti tudi na tednik Dobro jutro. Slednji po besedah opozicijske poslanke vsebuje oglase podjetij, v katerih ima država posredno ali neposredno več kot 25-odsotni delež, zato "obstaja resen sum, da so posamezni nosilci javnih funkcij več kot očitno vpleteni v financiranje tednika Dobro jutro in to tako, da zlorabljajo svojo politično moč".

Po njenem tudi ni naključje, da je področje telekomunikacij prešlo pod okrilje visokošolskega ministrstva oz. prvaka Zaresa Gregorja Golobiča. "Verjetno se je to zgodilo tudi zaradi nadzora financiranja brezplačnikov," ocenjuje Irglova, ki hkrati opozarja, da se v časniku Dobro jutro največkrat pojavljata stranka Zares in njen predsednik.

Poslanka Irglova ob tem zavrača pojasnilo predsednice komisije. Zahteva SDS je "izpolnjevala vse poslovniške pogoje", zavrnitev razširitve dnevnega reda pa zato razume kot "čisto sprenevedanje", ki kaže, da koalicija ne želi razpravljati o o še enem brezplačniku.

Prav zato bodo po besedah Irglove v SDS "dobro razmislili" o nadaljnjem sodelovanju pri delu komisije, "ki je po našem mnenju očitno zgolj politikantske narave".