profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Politično kadrovanje v Slovenski vojski

Deli na:

Ali se najvišji položaji v Slovenski vojski delijo pod vplivom politike, ne pa glede na kompetence častnikov?

Ali se najvišji položaji v Slovenski vojski delijo pod vplivom politike, ne pa glede na kompetence častnikov?

V Slovenski vojski je v začetku decembra prišlo do pomembnih in pomenljivih imenovanj in premestitev. Sprejete so bile na hitro, šele v zadnjem času oziroma v drugi polovici leta, lahko bi rekli celo v zadnjem trenutku, saj pomenijo odmik od do takrat znanih kadrovskih načrtov. Sprožili so se dvomi, ali vsa napredovanja in zamenjave res slede merilom kompetenc ter kdo povzroča delitve v vojski oziroma njeno politizacijo.

Predsednik republike in vrhovni poveljnik Danilo Türk je prejšnji teden v kontraadmirala povišal kapitana Renata Petriča (rojen leta 1958, leta 1991 prestopil iz JLA), ki ga je v začetku decembra ministrica za obrambo Ljubica Jelušič v svežnju drugih imenovanj postavila za namestnika načelnika generalštaba. Alojz Šteiner, načelnik generalštaba, naj bi po naših informacijah za napredovanje v čin generalmajorja predlagal tudi brigadirja Vladimirja Maherja, direktorja štaba v Generalštabu Slovenske vojske, veterana vojne za Slovenijo in organizatorja Manevrske strukture narodne zaščite. Čeprav sta častnika Petrič in Maher glede na pristojnosti primerljiva, je bil povišan le prvi.

Kdo bo zamenjal načelnika Alojza Šteinerja?
Povišanje Petriča sproža ugibanja, ali bi bil lahko prav on tisti, ki bi zamenjal načelnika, čeprav bo že leta 2013 izpolnil pogoje za upokojitev – Petrič je kariero začel leta 1983 kot poveljnik čolna. Šteiner je bil imenovan za načelnika šele maja lani, ob nastopu pa si je kot prednostno nalogo zastavil prav kadrovsko politiko: »Tisto, kar se pojavlja kot izziv, ki ga bo treba prednostno reševati, sta kadrovski menedžment in profesionalni vojski primerna kadrovska politika.«

Petriču, ki  v vojski velja za spoštovanega in uglednega častnika, se je moral umakniti generalmajor Alan Geder (rojen leta 1958), ki je bil šele od julija lani namestnik načelnika generalštaba, prej pa je bil štiri leta poveljnik sil Slovenske vojske. Predsednikovo takojšnje povišanje zato ni presenetljivo. Geder, veteran vojne za Slovenijo in pripadnik Manevrske strukture narodne zaščite, je imenovan za vojaškega predstavnika pri Natu in EU. Odhaja torej tja, od koder prihaja Petrič. Položaj predstavnika v belgijskem Monsu očitno ne kotira visoko.

Stare in nove delitve
Čeprav se v Slovenski vojski vse manj delijo na veterane osamosvojitvene vojne in tiste, ki so pristopili k Teritorialni obrambi iz JLA, so zadnja imenovanja tem delitvam (nekateri govorijo kar o razslojevanju) dale nov polet. V obrambnem ministrstvu pojasnjujejo, da so bile vse prerazporeditve »načrtovane in izvedene skladno s karierno potjo v Slovenski vojski«. Pozornost pa vzbuja dejstvo, da mora nekdo, ki je bil šele sredi julija letos postavljen za namestnika načelnika generalštaba, že čez pol leta napraviti prostor za nekoga, ki je nižji po činu. No, predsednik države je to popravil in kapitana Petriča povišal v kontraadmirala.

Je pa mogoče tudi iz predstavništva pri Natu in EU priti daleč, tega ne potrjuje le kariera kontraadmirala Petriča. (Mimogrede, nekateri mediji so že leta 2006 po odstopu Ladislava Lipiča pričakovali njegovo povišanje in nato imenovanje za načelnika generalštaba, a naj bi bil za takratnega premierja Janeza Janšo politično neprimeren, zato je načelnik postal Albin Gutman.) Brigadir David Humar (rojen leta 1968) na čelo 1. brigade konec januarja prihaja iz Skopja, kjer je (od maja) poveljnik poveljstva Nata, še prej pa je bil vojaški predstavnik pri Natu in EU.

VEČ V TISKANI IZDAJI