900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Politični populizem ni merilo

Deli na:

Generalna državna tožilka je danes v DZ zavrnila navedbe, da je Slovenija zaradi dela državnega tožilstva v OECD dobila "rumeni karton". "Če je do kritike prišlo, je prišlo le zato, ker očitno nekdo v nasprotju z dejanskim stanjem obrekuje državne tožilce," je dejala. Politični populizem po njenem ne more biti merilo za delo tožilcev.

Generalna državna tožilka je danes v DZ zavrnila navedbe, da je Slovenija zaradi dela državnega tožilstva v OECD dobila "rumeni karton". "Če je do kritike prišlo, je prišlo le zato, ker očitno nekdo v nasprotju z dejanskim stanjem obrekuje državne tožilce," je dejala. Politični populizem po njenem ne more biti merilo za delo tožilcev.

Odbor za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje danes nadaljuje 8. julija prekinjeno obravnavo skupnega poročila o delu državnih tožilstev za leto 2008. V uvodu današnje seje je besedo najprej dobila Brezigarjeva in odgovorila na nekatere očitke, izrečene na prejšnji seji.

Poslancem, ki problematizirajo njen ugled kot generalne državne tožilke v tujini, je generalna državna tožilka Brezigarjeva danes sporočila, da je glas generalnega državnega tožilca in slovenske tožilske organizacije v Evropi zelo cenjen.

Odgovorila je tudi na očitek, da v poročilu ni ničesar o zadevi Patria. Kot je pojasnila, je primer opisan v delu, ki govori o skupnih preiskovalnih skupinah. Poleg tega so konkretne zadeve v poročilu navedene le kot primer, brez konkretnih podatkov, je dejala. Zavrnila je tudi očitke, da so v poročilu zgolj "hvalisanja".

Na očitke, da tožilstvo skorajda ne preganja gospodarskega kriminala, je odgovorila s številkami. Te po njenem namreč jasno kažejo, da tožilstvo to vrsto kriminala preganja. V letu 2008 so bile vložene obtožnice zoper 475 pravnih oseb, zoper 272 bile kasneje izrečene tudi obsodilne sodbe. Poleg tega je bilo do konca junija letos vloženih 148 obtožnic, je povedala.

Po njenem ne držijo niti navedbe, da se je preiskava v zadevi "čista lopata" praktično ustavila. Kot je povedala, sta bili do zdaj v zadevi vloženi dve obtožnici, opravljeni sta bili dve sodni preiskavi, v delu zadeve intenzivno poteka še en kazenski postopek. "Potekal bi še intenzivneje, če bi bilo vse po naši volji in bi na zadevi delalo več kriminalistov in drugih ljudi na policiji," je dejala. Dodala je, da to ni "kritika na račun policije", saj se zavedajo, da jo pesti pomanjkanje kadrov, "pač pa dejstvo".

Zavrnila je tudi navedbe, da je državnih tožilcev več kot kazenskih sodnikov ter da slednji kljub temu opravijo več dela. "228 razpravljajočih mladoletniških in preiskovalnih sodnikov deluje na 55 lokacijah. Vse njihove naloge pokriva 164 državnih tožilcev z 22 lokacij," je navedla.

Ob koncu svojega nastopa pred poslanci je ocenila, da politični populizem ne more biti merilo za delo tožilcev. Prav tako se po njenem ne bi se smelo dogajati, da kriminal brez ustreznega odziva pomembnih akterjev v družbi tožilčevo delo pospremi z oglasom Psi lajajo, karavana gre dalje. "Nestrpnost do stroke in sodbe o našem delu, ki ne temeljijo na dejstvih in strokovnih merilih, so nevarne. Stroka se jim namreč težko upre, ker tu argumenti ne štejejo," je zaključila.