petelin, Glööckler Svet24.si

Gasilci kokota Glööcklerja rešili pred loncem

psički Svet24.si

V avtomobilu prevažal 30 psičkov

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Policistom manj dela z ukradeno pašteto - MNZ spreminja kazenski zakonik

Deli na:

Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak je danes potrdil, da pripravljajo nekatere spremembe zakona o kazenskem postopku in kazenskega zakonika, vendar le na področju t.i. bagatelne kriminalitete in z namenom olajšanja administrativnega dela. Sedaj predlagane spremembe še ne predvidevajo ukinitve sodne preiskave.

Na ministrstvu za notranje zadeve so za STA pojasnili, da so z namenom učinkovitejšega dela policije predloge sprememb zakonov posredovali ministrstvu za pravosodje in javno upravo, da se do njih opredeli. Minister Gorenak pa je danes ob robu strokovnega posveta kriminalistov, tožilcev, sodnikov in pooblaščencev otrok na Brdu pri Kranju dejal, da gre izključno za spremembe pri bagatelnih kaznivih dejanjih in poenostavitev v administrativnem smislu.

"To je tisti znameniti primer moje paštete, zaradi katerega se v kriminalistični policiji in delno pri tožilstvu sproži cel državni aparat, ki potroši ogromno denarja, zato da se ukvarja z neko bagatelno zadevo, ki stane 50 centov," je razložil minister. Gorenak meni, da gre za spremembe, ki lahko dajo takojšen rezultat.

Predloga ukinitve sodne preiskave pa očitno še ne bo, čeprav je ta korak napovedan v koalicijski pogodbi. Gorenak pravi, da niso "še tako daleč", obenem pa da je to stvar pravosodnega in ne notranjega ministrstva.

Državni zbor je zadnje spremembe kazenske zakonodaje sprejel lani. Konec novembra lani sta v veljavo stopila zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora in novela zakona o kazenskem postopku; prvi zakon se bo začel uporabljati 29. maja, drugi pa 14. maja. Isti dan se bo uveljavila tudi novela kazenskega zakonika.