Revija Reporter
Slovenija

Policisti vložili podpise za začetek referendumskega postopka o varčevalnih ukrepih

STA

20. apr. 2012 11:18 Osveženo: 10:01 / 09. 8. 2017

Deli na:

Predstavniki Sindikata policistov Slovenije in Policijskega sindikata Slovenije so opoldan v državni zbor vložili 3455 podpisov za začetek referendumskega postopka o dodatnih interventnih ukrepih za leto 2012. Ob tem menijo, da bi lahko kmalu prišlo do zaostritve stavke, če vlada ne bo imela posluha za njihove zahteve.

Predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič je pred vložitvijo podpisov pojasnil, da jih je 393 še na pošti. Predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič pa je dodal, da so med podpisi tudi imena priznanih Slovencev, a ni želel razkriti, katera. Podpise so prispevali tudi drugi državljani, ne le njihovo članstvo, je še povedal.

Petrovič je danes še enkrat izpostavil, da je stavka legitimna in zakonita, policisti pa da jo podpirajo, "ker jo enostavno razumejo". "Če kdo razlogov za stavko ne razume, živi na enem planetu, pa ne samo na Luni, ampak na kakšnem drugem, malo bolj oddaljenem", je nadaljeval.

Ob tem je poudaril, da oba sindikata z začetkom postopka za referendum - tukaj gre za vprašanje izplačila regresa v javnem sektorju in državnih podjetjih - nikomur ne zvišujeta regresa. Spomnil, je da vlada z novelo o dodatnih interventnih ukrepih, ki jo je državni zbor sprejel ta teden, enostransko posega tudi v gospodarstvo. Se pa strinja, da bi višino regresa pri proračunskih porabnikih lahko postavili na skupni imenovalec, vendar pa v skladu z zakonom, pravnim redom in ustavo.

Če vlada za njihove zahteve ne bo imela posluha, Petrovič meni, da bo moral policijski stavkovni odbor začeti izvajati ostrejši pritisk na vlado. O zaostritvi bi se lahko začeli pogovarjati že prihodnji teden, je dejal, Uroševič pa je dodal, da morda že po ponedeljkovih pogajanjih, če ne bo konkretnih premikov.