zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Policisti protestirajo pred vlado

Deli na:

Pred ministrstvom za delo se je zbralo okoli tisoč protestnikov, med njimi največ policistov, ki zahtevajo boljšo ureditev poklicnih pokojnin ter protestirajo proti predlagani pokojninski reformi. Sindikati, katerih člani delajo na benificiranih delovnih mestih, bodo okoli 11. ure ministru Ivanu Svetliku predali zahteve. V primeru neupoštevanja zahtev napovedujejo stavko.

Pred ministrstvom za delo se je zbralo okoli tisoč protestnikov, med njimi največ policistov, ki zahtevajo boljšo ureditev poklicnih pokojnin ter protestirajo proti predlagani pokojninski reformi. Sindikati, katerih člani delajo na benificiranih delovnih mestih, bodo okoli 11. ure ministru Ivanu Svetliku predali zahteve. V primeru neupoštevanja zahtev napovedujejo stavko.

Predsednik sindikalne zveze Alternativa Zdenko Lorber je na ponedeljkovi novinarski konferenci napovedal, da s stavko lahko ustavijo delovanje države. "Dejstvo je, da je ta skupina sindikatov sposobna ustaviti Slovenijo, tako po železnici, cesti kot po zraku in prizadeti vitalno delovanje te države. Tega si ne želim, ampak če bo situacija šla v to smer, bom storil vse, da se to realizira," je opozoril Lorber. Od ministra zahtevajo kakovosten dialog in skupni dogovor o rešitvah.

Kot je pojasnil Lorber, ministrstvo s predlogom sprememb pokojninske zakonodaje ne rešuje ključne problematike sistema obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja, ki zavarovancem ne omogoča, da bi dobili primerne poklicne pokojnine. Delavci bodo morali delati dlje, kar pa je po Lorberjevem mnenju v nasprotju z osnovnim namenom zakona, ki pravi, da imajo ti delavci zaradi tveganja oz. zdravju škodljivega dela pravico uživati poklicne pokojnine in se upokojiti prej.

Protestniki nosijo transparente z napisi: "Prometniki skrbimo za 17 milijonov potnikov. Do kdaj? Do 65 leta?" ter "10 let bogatenja na naših plečih. 65 let star železničar. Gluh, po vaše zdrav?".

Predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič je v imenu sindikata predal pismo zahtev državnemu sekretarju Milošu Pavlici in generalnemu direktorju policije Janku Goršku. Ob tem je dejal, da bi na podlagi predlagane reforme policisti morali delati dlje, kar je nevarno za varnost državljanov.

Samo iz vrst Sindikat policistov Slovenije je bilo že zjutraj zbranih okoli 600 ljudi, ki so državnemu sekretarju v kabinetu predsednika vlade Milošu Pavlici predali protestno pismo. Predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič je dejal, da so za dosego svojih ciljev pripravljeni uporabiti vsa sredstva, ki so jim na voljo. "Ne znam si predstavljati, kako bomo pri 65 letih lahko intervenirali, takrat, kadar nas državljani potrebujejo in za kar nas tudi plačujejo." Po njegovih besedah so v sindikatu pričakovali, da bo nova pokojninska reforma rešila njihov problem, zgodilo pa se je ravno nasprotno.

Pavlica pa je ob sprejemu zahtev dejal, da pogovori in iskanje rešitve obstoječega problema že potekajo. "Zadeva je nekoliko zapletena, vendar sem prepričan, da bomo dosegli dogovor v pokojninski reformi," je še dodal Pavlica.

Sindikat policistov je sprejel tudi generalni direktor policije Janko Goršek.