primer Trenta Svet24.si

Zaslišane prve priče, Janša pravi, da gre za ...

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

Timi Max Elšnik Ekipa

Elšnik s kreativno potezo ustvaril upanje: Njegov...

Stanislav2 Njena.si

Stanislav z delom in vrednotami navdušuje v ...

matjaz kek 24 pm Ekipa

Matjaž Kek med trenersko elito: selektorja ...

Slovenija

Policijska cenzura bulmastifov

Deli na:

Tragedija, v kateri so trije bulmastifi do smrti obgrizli svojega lastnika, znanega zdravnika Saša Baričeviča, je za pravosodje končan primer. Kljub temu po mnenju patologa dr. Antona Dolenca policija  javnosti o izsledkih preiskav na psih, ki kažejo na možno spolno zlorabo, ni korektno obvestila.

Tragedija, v kateri so trije bulmastifi do smrti obgrizli svojega lastnika, znanega zdravnika Saša Baričeviča, je za pravosodje končan primer. Kljub temu po mnenju patologa dr. Antona Dolenca policija  javnosti o izsledkih preiskav na psih, ki kažejo na možno spolno zlorabo, ni korektno obvestila.

Policija je na kraju napada psov na dvorišču doma Saša Baričeviča na Oražnovi ulici v Ljubljani, vse tri bulmastife ustrelila. Ob lastniku, ki so ga psi pokončali, so našli tudi umetni penis. Po besedah generalnega direktorja policije Janka Gorška so policisti zaradi suma mučenja živali (spolne zlorabe) posebej naročili veterinarskemu inšpektorju in patologu, naj bodo pri raztelešanju psov pozorni na sum mučenja.

Po vseh narejenih preiskavah na Nacionalnem veterinarskem inštitutu, opravljenih DNK-preiskavah bioloških sledi ter toksikoloških preiskavah na Inštitutu za sodno medicino, je pred nekaj tedni policija v javnosti predstavila le dvoumne ugotovitve: suma spolne zlorabe psov ne morejo ne potrditi ne zanikati.

Ob tem je Branko Japelj iz sektorja kriminalistične policije razložil, da Nacionalni veterinarski inštitut (NVI) v svojem poročilu nikjer ne navaja kakšnih hudih mehanskih poškodb, ki naj bi jih našli na psih. »Govori se o tako imenovanih odstopanjih, ki so lahko posledice vnetja, odpovedi cirkulacije zaradi pogina, uporabe sredstev za evtanazije in posledice šoka ob strelu.«

Tako pojasnilo je presenetilo upokojenega prof. dr. Antona Dolenca, patologa in strokovnjaka za sodno medicino, dolgoletnega predstojnika Inštituta za sodno medicino. Dr. Dolenc ni mogel verjeti, da so na NVI tako površno opravili preiskave, iz katerih izhajajo te dvoumne razlage.

Poškodbe s trdim predmetom
Ko smo mu pokazali poročilo o opravljeni preiskavi NVI, napisano 10. februarja, je mnenje o površnem delu tega inštituta spremenil. Prepričal se je, da ugotovitve strokovnjakov na NVI o poškodbah rektuma in anusa vseh treh psov kažejo, da so bili psi poškodovani z nekim trdim predmetom.

Ali je bil to umetni penis, najden ob mrtvem Baričeviču, po mnenju dr. Dolenca ni gotovo, je pa mogoče. Pravi, da v štiridesetih letih svoje kariere ni imel primera s tako čudnimi okoliščinami. Podrobno je prebral poročilo o opravljeni preiskavi in ugotovil, da patohistološke preiskave (mikroskopski pregled tkivnih vzorcev) pri enem psu (Atosu) nedvomno kažejo na sveže poškodbe zadnjega dela rektuma, kjer so poudarili akutne krvavitve. Da so poškodbe pri tem psu sveže, priča tudi zapis ob raztelešenju, da so v začetnem delu sluznice rektuma našli pet vretenastih raztrganin z razcefranimi robovi in centimeter široko ploščato krvavitvijo.

Taki patohistološki izvidi in ugotovitve pri obdukciji po besedah dr. Dolenca kažejo na to, da je bil pes poškodovan z mehanskim delovanjem na kraju dogodka. Hkrati je pri njem viden začetek vitalne reakcije, regeneracije tkiva, kar kaže na začetek kroničnega vnetja, torej je bil pes poškodovan tudi v preteklosti.

VERČ V TISKANI IZDAJI