Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Policija zaslišala novinarko

Deli na:

Na oddelku za gospodarsko kriminaliteto PU Ljubljana so danes zaslišali novinarko Reporterja Biserko Karneža Cerjak. Kot je po zaslišanju povedala, je osumljena storitve kaznivega dejanja obdolžitve, ki naj bi ga storila s člankom o celjskem županu. Na zaslišanju ni dajala izjav, namesto nje je izjavo podal njen odvetnik, je povedala.  

Na oddelku za gospodarsko kriminaliteto PU Ljubljana so danes zaslišali novinarko Reporterja Biserko Karneža Cerjak. Kot je po zaslišanju povedala, je osumljena storitve kaznivega dejanja obdolžitve, ki naj bi ga storila s člankom o celjskem županu. Na zaslišanju ni dajala izjav, namesto nje je izjavo podal njen odvetnik, je povedala.

 

V izjavi je, tako Karneža Cerjakova, njen odvetnik Dejan Gončin opozoril, da se lahko pregon za očitano kaznivo dejanje po kazenskem zakoniku začne le na predlog, če je kaznivo dejanje storjeno proti državnemu organu ali proti uradni ali vojaški osebi v zvezi z opravljanjem njene službe v tem organu. Občina pa ni državni organ, "zato župan ni uradna oseba, kar pomeni, da bi moral pregon začeti z zasebno tožbo". Okrožno državno tožilstvo v Celju bi zato moralo, kot je po navedbah Karneža Cerjakove v izjavi na zaslišanju dejal njen odvetnik, predlog zavreči oziroma predlagatelja napotiti na vložitev zasebne tožbe.

S tem je bilo po besedah Karneža Cerjakove na Policijski upravi (PU) Ljubljana zaslišanje končano, o nadaljnjem postopku pa naj bi jo s tožilstva obvestili.

Na vprašanje, ali so ji med zaslišanjem pojasnili, kaj konkretno naj bi zmotilo celjskega župana Bojana Šrota, novinarka pojasnjuje, da je v zapisniku zaslišanja zapisano, da naj bi Šrota prizadela "z izrazito bombastičnimi napovedmi v uvodniku in besedilom v osrednjem delu članka". Ob tem, kot je dejala, ne ve, kaj bi lahko pomenile omenjene "bombastične napovedi". Kot je dejala, se je pisanja prispevka lotila resno in ga tudi napisala tako kot vse ostale prispevke. "Predvsem pa nisem imela nobenega namena, da bi koga žalila," je dejala. Ob tem še dodaja, da se ji še vedno zdi nenavadno, da je v zadevi obravnavana kot osumljenka in ne kot priča.

Kot je STA že poročala, sta novinarko 17. novembra na uredništvu obiskala kriminalista Policijske uprave Ljubljana in ji vročila vabilo na današnje zaslišanje v vlogi osumljenke. Na njem pa naj bi morala dokazati resničnost trditev, ki jih je zapisala v članku Fevdi celjskega župana, ki je bil v Reporterju objavljen 26. maja 2008.

Kazenski pregon je sprožil celjski župan Bojan Šrot, in sicer zato, kot je 19. novembra povedal za STA, ker naj bi novinarka s člankom prizadela njegov ugled.

Izjava uredništva tednika Reporter ob zaslišanju novinarke Biserke Karneža Cerjak

 

Novinarka tednika Reporter Biserka Karneža Cerjak je bila danes zaslišana na oddelku za gospodarsko kriminaliteto policijske uprave v Ljubljana v zvezi z njenim člankom »Fevdi celjskega župana«, objavljenim 26. maja letos. Osumljena je za kaznivo dejanje žaljive obdolžitve zoper celjskega župana Bojana Šrota, ki je vložil predlog za pregon. Ta poteka po usmeritvah celjskega okrožnega tožilstva, čeprav je vrhovno sodišče v svoji sodbi že pred tremi leti odločilo, da lahko župani kazenski pregon zaradi suma kaznivih dejanj zoper čast in dobro ime, uperjenih zoper njih v zvezi z županovanjem, sprožijo le z zasebno tožbo. Zaradi tega bi moral tožilec na celjskem okrožnem tožilstvu Šrotov predlog za pregon zavreči, ne pa, da nad novinarko pošilja kriminaliste.

Uredništvo Reporterja bo o protizakonito vodenem postopku tožilstva zoper Biserko Karnežo Cerjak obvestilo mednarodna novinarska združenja.