evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Rod Stewart Odkrito.si

FOTO: Rod Stewart ujet v Ljubljani: “Resnično ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Policija po Gorenakovem ukazu začela z odpovedjo pogodb policijskima sindikatoma

Deli na:

Policija je na podlagi obveznih usmeritev in navodil ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka že začela s postopkom odpovedi pogodb o ureditvi medsebojnih razmerij med policijo in policijskima sindikatoma. Generalni direktor policije Janko Goršek je danes s tem že seznanil oba predsednika sindikatov, je zapisano na spletni strani policije.

V objavljenem sporočilu za javnost policija pojasnjuje, da so kot organ v sestavi ministrstva za notranje zadeve v skladu z veljavno zakonodajo pri svojem delu dolžni upoštevati usmeritve in obvezna navodila za delo, ki jih izda notranji minister.

Ob tem policija sicer zagotavlja, da bodo imeli policijski sindikati kljub odpovedi pogodb tudi v prihodnje zagotovljene pogoje za svoje sindikalno delo, kot jih sicer predvideva tudi kolektivna pogodba za negospodarske dejavnosti.

Minister Gorenak je Goršku namreč naročil, naj enostransko prekine pogodbe sindikatoma policistov. Kot vzrok za to je navedel razkošje teh pogodb. Kot je med drugim navedel, delodajalec po obeh pogodbah s sindikatoma zagotavlja najmanj 173.579 plačanih ur policistom, ki delajo izključno za potrebe obeh sindikatov. V letu 2011 so aktivisti za sindikalno delo dejansko porabili 64.000 ur. Gorenak je danes še izrazil pričakovanje, da bodo pogodbe prekinjene še danes, nove pogodbe s sindikati pa želi skleniti sam.

Na policiji dodajajo še, da novo ureditev razmerij med policijo in obema policijskima sindikatoma predvideva tudi predlog novega zakona o organizaciji in delu policije, ki je že v medresorskem usklajevanju. Slednji v 133. členu napotuje k sklenitvi nove pogodbe policije s sindikatoma najpozneje v treh mesecih po uveljavitvi zakona.

Sindikata grozita z zaostritvijo

Predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič meni, da je notranji minister Vinko Gorenak napovedal prekinitev pogodb s sindikatoma zaradi nadaljevanja stavke policistov. Predsednik policijskega sindikata Radivoj Uroševič Gorenakovo potezo ocenjuje kot preusmerjanje pozornosti. V obeh sindikatih napovedujejo zaostritev stavke.

Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak je generalnemu direktorju policije Janku Goršku naročil, naj enostransko prekine pogodbe sindikatoma policistov. Kot vzrok za to je navedel razkošje teh pogodb, ne pa aktualno stavko in referendum. Kot je dejal, pričakuje, da bodo pogodbe prekinjene še danes, nove pogodbe s sindikati pa želi skleniti sam.

Petrovič je v izjavi dejal, da gre pri tej zadevi za precedens. Kot problematično pa ocenjuje tudi to, da "se odpoved pogodbe pogojuje z zakonito napovedano stavko, ki je legitimna in upravičena".

Predsednik Policijskega sindikata Slovenije Uroševič pa je za STA dejal, da uradno še ni prejel ničesar. Gorenakovo napoved pa vidi kot "manever s ciljem preusmeritve pozornosti". Poudaril je, da ima pogodba sindikata, ki ga vodi, s policijo vse elemente kolektive pogodbe.

Petrovič je poudaril, da sindikat policistov "od ministrstva ne dobiva niti centa". Dodal je, da gre pri dveh milijonih evrov, ki jih omenja minister Gorenak "za teoretični izračun, kar sploh v praksi ni možno". "To je manipulacija z napihovanjem številk," je poudaril. Za sindikalne dejavnosti po njegovih besedah porabijo kvečjemu med 30 in 40 odstotkov ur, ki jih imajo sicer predvidene za to.



Predsednik Sindikata policistov Slovenije je še povedal, da za sindikalno dejavnosti sam ni deležen nobenih prejemkov, razen nagrade oziroma nadomestila v višini 252 evrov, "česar pa ni videl že tri mesece", saj presega dovoljeno kvoto kilometrov.

Petrovič napoveduje, da se bo stavka policistov, ki so jo skupaj z večino uslužbencev javnega sektorja začeli v sredo, "očitno morala zaostriti". Naslednji korak policistov pri stavki je, kot je dejal, še bolj striktno izvajanje stavke.

Tudi Uroševič napoveduje zaostritev stavke, ob tem pa dodaja, da bodo to storili zaradi "neodzivnosti vlade in ignoriranja njihovih stavkovnih zahtev, ne pa zaradi Gorenakove napovedi". Uroševič poudarja, da od takrat, ko so policisti napovedali stavko, pa do danes niso dobili nobenih odgovorov, razen posredno "te grožnje". Stavko naj bi tako po njegovih napovedih zaostrili kmalu, lahko že v tem tednu. Sicer pa bo kljub zaostritvi stavka potekala v skladu z zakonskimi določili, je dodal.

Sicer pa Petrovič meni, da je "več kot očitno, da se je Gorenak na policiste spravil samo zaradi referenduma in nadaljevanjem stavke, saj v blogu problematizira to". Ob tem pa pravi, da je "precej zgrešeno, če misli, da bo to kakor koli vplivalo na delo sindikata".

Uroševič pa je dejal, da odkar na funkciji predsednika, niso niti minute porabili za kaj drugega kot sindikalne dejavnosti. Dodaja, da večina sindikalnih zaupnikov po enotah to dejavnost izvaja v svojem prostem času, stavke 18. aprila pa so se po njegovih besedah udeležili večinoma tisti policisti, ki so bili ta dan prosti. Poudaril je, da so vsako odsotnost za sindikalno dejavnost vodstvu policije napovedali in zanjo tudi dobili odobritev.

Generalni direktor policije Janko Goršek, s katerim sta se predstavnika policijskih sindikatov danes sestala, se po Petrovičevih besedah glede poziva ni izjasnil. Kot je dejal, sta z Gorškom govorila o tem, kako bodo pristopili k pogajanjem za novo kolektivno pogodbo. Pri tem je opozoril, da kolektivna pogodba za negospodarske dejavnosti določa, da mora imeti delodajalec z reprezentativnimi sindikati sklenjeno pogodbo in da je delodajalec brez pogodbe v kršitvi.

Sicer pa ministrstvo za notranje zadeve ni pogodbena stranka s Sindikatom policistov Slovenije, poudarja Petrovič. Pojasnjuje, da policija lahko enostransko prekine pogodbo s sodnim sporom, če je dokazano, da je bila pogodba kršena.

Poleg tega je zavrnil navedbe, da je sindikat organiziral športne aktivnosti v času, namenjenem za sindikalno delo. Gorenak je sicer v izjavi za javnost dejal, da so to organizirali v Policijskem sindikatu Slovenije.

Po besedah Uroševiča se je to verjetno zgodilo v prejšnjem obdobju, preden je prevzel funkcijo predsednika sindikata. Ob tem pa je dejal, da so se tovrstne športne aktivnosti izvajale v manjšem obsegu, kot to navajajo na ministrstvu.

Petrovič je sicer še poudaril, da se bi regres, kakršen je predviden v predlogu zakona o uravnoteženju javnih financ, najnižje plačanim policistom zmanjšal za 199 evrov, povprečno plačanim za 364 evrov, policijskim inšpektorjem pa za 528 evrov.