Revija Reporter
Slovenija

Policija odgovarja Radu Pezdirju: NPU je zaveznik učinkovitega boja proti bančni kriminaliteti

Drago Menegalija

2. jan. 2019 7:44 Osveženo: 8:13 / 02. 1. 2019

Deli na:

Šef NPU Darko Majhenič in ekonomist Rado Pezdir

Bobo, Primož Lavre

Za zagotovitev objektivnejše obveščenosti javnosti in v skladu z 42. členom Zakona o medijih zahtevamo, da objavite naslednji odgovor policije v povezavi s člankom, ki je bil 24. decembra 2018 objavljen v časniku Reporter z naslovom »Organizirana kriminalna združba banksterjev«.

V policiji se že drugič v zadnjih mesecih odzivamo na avtorjeva pisanja, ker ne moremo pristati na nekorektno in lahkotno navajanje dejstev o odgovornosti za preiskovanje bančnega kriminala. V preteklem odzivu iz letošnjega septembra smo izpostavili, da gre za nezaupljivega državljana, ki ne more z neutemeljenimi očitki spremeniti strokovne in odgovorne policijske obravnave resnega kriminala.

V zadnjem prispevku pa je očitno, da neodgovorno obravnava delo policije, ob jasnem nepoznavanju kazenskega prava in značilnosti kriminalističnega preiskovanja, zlasti pa žaljivo izpostavlja direktorja urada.

Nacionalni preiskovalni urad je zaveznik zakonitega, strokovnega, odgovornega in profesionalnega opravljanja policijskih nalog, neodvisno od interesov posameznikov ali skupin. Kot specializirana kriminalistična preiskovalna enota že vrsto let skupaj s kriminalisti policijskih uprav namenja posebno skrb odkrivanju in preiskovanju kaznivih dejanj, storjenih na škodo bančnega sistema.

Iz avtorjevih navedb izhaja tudi nepoznavanje kriminalističnega preiskovanja, predvsem iz dejstva, da vse tovrstne predkazenske postopke usmerjajo državni tožilci, ki vodijo tudi posamezne, za to ustanovljene specializirane preiskovalne skupine. V njih, poleg preiskovalcev NPU, sodelujejo tudi predstavniki drugih državnih organov in institucij.

Policija in državno tožilstvo sta pri obravnavi bančnih kaznivih dejanj sodelovala tudi s posebno specializirano skupino, ki je opravljala forenzično delo tako za Banko Slovenijo, kot tudi za predkazenske postopke,v katerih je nudila ustrezno strokovno pomoč.

Policija je sama in tudi s pomočjo posebne forenzične skupine Banke Slovenije identificirala slabe bančne prakse iz konkretnih bančnih poslov, pa tudi druge slabe bančne prakse, ki so temeljile na kršitvah Zakona obančništvu in drugih internih bančnih predpisov, ki so jih izvajali bančni uslužbenci iz različnih strokovnih služb in na različnih nivojih bančnega menedžmenta v procesu odobravanja bančnih poslov.

Policija je vse te prakse upoštevala in obravnavala pri vseh preiskavah, zato je netočna navedba, da NPU obravnava posamezne bančne posle le pri nekdanjem srednjem menedžmentu bank. Policija je v večini primerov vodila predkazenske postopke zoper bančne uslužbence na vseh nivojih bančnega menedžmenta (uprava bank, člani kreditnih odborov, direktorji bančnih podružnic idr.) in tudi zoper druge soudeležene, ki niso bili zaposleni v bankah (npr. komitenti). Kazenske ovadbe je podala zoper vse tiste osumljence, za katere je zbrala dovolj dokazov, da so izvršili t. i. bančno kaznivo dejanje ali odločilno prispevali k izvršitvi kaznivega dejanja (sostorilce, napeljevalce, pomočnike).

Kazensko pravno v teh primerih ne gre za organizirano kriminaliteto, saj, čebi to držalo, bi državni tožilci usmerjali predkazenske postopke tudi v tej smeri. Verjetno je avtor svojo trditev o organiziranosti kriminalnega delovanja utemeljeval z drugimi vidiki obravnavane bančne subkulture, neetičnostjo ravnanj bančnikov v odnosu do družbeno sprejemljivih norm in posledic, ki so za to nastale, a ne glede na to, za kazenskopravno obravnavo teh primerov ni nikakršne dokazne podlage.

Avtor je ob nepoznavanju kazenskopravne analize navedenega področja spregledal tudi dejstvo, da je kazenskopravna intervencija le skrajno sredstvo družbenega odzivanja na tovrstna odklonska ravnanja, zato pri obravnavi nastalih bančnih posledic ne smemo prezreti vloge lastnikov bank, njihovih nadzornikov in drugih pristojnih institucij. Kljub avtorjevemu neutemeljenemu prelaganju odgovornosti na NPU in izpostavljanju direktorja urada, pozablja tudi na ključno vlogo drugih državnih organov v okviru (pred)kazenskega postopka.

Ne glede na to bo policija tudi v prihodnje in v vseh primerih, ko so podani razlogi za sum storitve uradno pregonljivega kaznivega dejanja, ravnala izključno v skladu z določili veljavnega Kazenskega zakonika in na način, kot ga določa Zakon o kazenskem postopku.

Že od prvega odziva smo od avtorja neresničnih obtožb pričakovali, da se bo izogibal neutemeljenim očitkom in diskreditaciji ter žaljivemu in netočnemu predstavljanju podatkov v povezavi z delom policije pri odkrivanju in preiskovanju bančne kriminalitete. Pri tem poudarjamo, da bomo v policiji storili vse, da bomo dobro ime in ugled našega dela in naših zaposlenih zaščitili, če bo potrebno, tudi z uporabo pravnih sredstev.

S spoštovanjem

Drago Menegalija

Predstavnik Policije za odnose z javnostmi

za področje kriminalitete