franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Policija aretirala mariborskega župana Kanglerja, osumljenega korupcije?

Deli na:

Kriminalisti naj bi odvzeli prostost županu Maribora Francu Kanglerju, čigar dom naj bi preiskovali v okviru preiskave zaradi suma korupcije in gospodarskega kriminala. Na območju Maribora danes opravljajo obsežne hišne preiskave, je za STA potrdil tiskovni predstavnik generalne policijske uprave (GPU) Drago Menegalija. Kot so za STA potrdili na Mestni občini Maribor, so kriminalisti ta trenutek tudi v njihovi hiši.

Kriminalisti naj bi odvzeli prostost županu Maribora Francu Kanglerju, čigar dom naj bi preiskovali v okviru preiskave zaradi suma korupcije in gospodarskega kriminala. Na območju Maribora danes opravljajo obsežne hišne preiskave, je za STA potrdil tiskovni predstavnik generalne policijske uprave (GPU) Drago Menegalija. Kot so za STA potrdili na Mestni občini Maribor, so kriminalisti ta trenutek tudi v njihovi hiši.

Po informacijah časnika Finance naj bi hišna preiskava potekala tudi na domačem naslovu mariborskega župana Franca Kanglerja v Dupleku, česar pa Menegalija zaradi varovanja osebnih podatkov ni želel potrditi. Na mariborski občini o tem informacij za zdaj nimajo, župana pa danes ni v službi.

Po neuradnih podatkih časnika Večer pa naj bi kriminalisti preiskovali osmerico, med katero naj bi bila tudi direktorica občinske uprave Milica Simonič Steiner, vodja oddelka za okolje in prostor upravne enote Maribor Vinko Merc, direktor gradbenega podjetja Konstruktor Marjan Pinter ter lastnik in direktor gradbenega podjetja MTB Blaž Mlinarič in Viktor Lednik.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali na Generalni policijski upravi, kriminalisti v predkazenskem postopku, ki ga usmerja okrožno državno tožilstvo v Mariboru na območju Policijske uprave Maribor izvajajo obsežne aktivnosti na področju preiskovanja gospodarske kriminalitete in korupcije. Obsežna kriminalistična preiskava se izvaja v smeri utemeljitve sumov storitve več kaznivih dejanj jemanja in dajanja podkupnine, sprejemanja koristi in dajanja daril za nezakonito posredovanje, zlorabe uradnega položaja ali pravic, oškodovanja upnikov in zlorabe položaja ali pravic.

V zaključni akciji sodeluje več kot 100 kriminalistov in policistov z območja celotne Slovenije, policija pri tem izvaja hišne preiskave v 25 objektih in 14 vozilih, prav tako se istočasno, na podlagi odredbe pristojnega sodišča v Mariboru, na 20 lokacijah izvaja zaseg poslovne in uradne dokumentacije.

Hišne preiskave in zasegi dokumentacije se izvajajo pri različnih fizičnih osebah, gospodarskih družbah, v prostorih državnih organov, organov lokalne skupnosti, društvih in gospodarskih družbah javnega prava, kjer se iščejo materialni dokazi, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku. Ob tem je kriminalistična policija na podlagi pooblastil zakona o kazenskem postopku zaradi razlogov zbiranja obvestil in dokaznih predmetov o obravnavanih kaznivih dejanjih osmim osumljenim osebam odvzela prostost in jih začasno pridržala.

Operativne aktivnosti kriminalistične policije na terenu še vedno potekajo, v naslednjih dneh pa se bo nadaljeval popis in pregled zasežene poslovne in uradne dokumentacije, računalniške opreme ter drugih predmetov in podatkov, ki so bili zaseženi pri izvajanju hišnih preiskav oziroma zbiranju obvestil v predkazenskem postopku. Policija v predkazenskem postopku izvaja vse potrebne postopke v skladu s svojimi zakonskimi pooblastili, ki jih ima za preiskovanje gospodarske kriminalitete in korupcije, so še sporočili iz Generalne policijske uprave.

V zvezi s čim natančno so bile sprožene današnje preiskave za zdaj ni znano, znano pa je, da sta v zadnjem času zoper Kanglerja vloženi vsaj dve kazenski ovadbi. Mariborski župan se je tako znašel med petimi osumljenimi zaradi suma zlorabe položaja in nevestnega dela v službi v primeru menjave zemljišč za gradnjo toplarne.

Mestna občina Maribor je namreč oktobra 2008 v soglasju z mestnim svetom zemljišča na Taboru s podjetjema MTB in Mik zamenjala za zemljišča pod Pohorjem oziroma ob nakupovalnem središču Europark, s tem pa naj bi bila občina oškodovana za približno šest milijonov evrov.

Že novembra lani pa je bil Kangler skupaj s še trojico ovaden tudi zaradi suma kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali zlorabe uradnih pravic pri gradnji Doma pod gorco.