Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Poklon v Hudi jami

Deli na:

Predsednik države Danilo Türk, premier Borut Pahor in predsednik DZ Pavel Gantar so danes položili venec ob vhodu v Barbarin rov v Hudi Jami pri Laškem in se tako poklonili tamkajšnjim žrtvam. Kdo so žrtve, zakopane v rovu Barbara, ni znano, po nekaterih navedbah pa naj bi bili med njimi slovenski domobranci in hrvaški ustaši.

Kot je znano, so trupla v Barbara rovu v Hudi jami odkrili marca letos. Preiskovalci doslej na truplih niso odkrili strelnih ran, zato domnevajo, da so ti ljudje umrli zaradi zastrupitve s plinom.

Zgodovinar Mitja Ferenc je danes novinarjem pred vhodom v Hudo Jamo povedal, da v državnem proračunu za leto 2010 in 2011 ni namenjen niti evro za ureditev Barbara rova in kostnice na Teharjih, potrebovali pa bi vsaj milijon evrov. Prav tako se letos zaradi pomanjkanja sredstev ni izvajalo niti sondiranje prikritih grobišč.

Ferenc je postregel s podatkom, da so doslej iz Barbara rova iznesli 726 trupel, med njimi so tudi ženske, otrok ni, zdaj pa čakajo, da država najde prostor in pokoplje njihove posmrtne ostanke. Ta prostor naj bi bil v neposredni bližini Hude Jame, kdaj bodo posmrtni ostanki pokopani pa Ferenc danes ni mogel napovedati, saj so po njegovi oceni birokratski postopki zelo počasni.

Na vprašanje, koliko je še trupel v Barbara rovu, je Ferenc odgovoril, da so na petih metrih v prvem jašku, ki je globok okrog 48 metrov, doslej odkrili čez 300 trupel, kar pomeni, da je v tem jašku še okoli 2500 trupel. Trupla naj bi bila tudi v drugem in tretjem jašku.

Türk je položil tudi venec k spomeniku frankolovskim žrtvam na Frankolovem, kjer je nemški nacistični okupator februarja leta 1945 na obcestne jablane obesili sto Slovencev. Najmlajši med njimi je štel komaj 16, najstarejši pa 64 let.

Danes na ta zločin, ki je v javnosti poznan kot "frankolovske žrtve", opominjata grobova v Spodnjih Stranicah ob regionalni cesti Celje-Maribor, v bližini pa je postavljena tudi muzejska zbirka. Zadnja leta skrbi za ohranitev spomina na žrtve Spominsko društvo 100 frankolovskih žrtev.