zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Poklon v Hudi jami

Deli na:

Predsednik države Danilo Türk, premier Borut Pahor in predsednik DZ Pavel Gantar so danes položili venec ob vhodu v Barbarin rov v Hudi Jami pri Laškem in se tako poklonili tamkajšnjim žrtvam. Kdo so žrtve, zakopane v rovu Barbara, ni znano, po nekaterih navedbah pa naj bi bili med njimi slovenski domobranci in hrvaški ustaši.

Premier Borut Pahor in ljubljanski nadškof Anton Stres sta se skupaj poklonila žrtvam povojnih pobojev v Barbara rovu in žrtvam nacizma v Starem Piskru v Celju. Kadarkoli smo priče novim razkritjem vojnih ali povojnih tragedij, smo bolj moralno šokirani, kar kaže na to, da dozorevamo kot narod, je dejal Pahor, Stres pa je poudaril sočutje, ki ga dolgujemo žrtvam pobojev.

"Slovenci smo s tem, ko smo postajali zrelejši kot narod in država, postali zrelejši tudi za občutenje tragedij, ki so se dogajale med drugo svetovno vojno in po njej," je v izjavi po poklonu žrtvam v Starem Piskru in v Hudi jami dejal Pahor.

Ko smo priča razkritjem strašnih stvari, ki so se dogajale med vojno ali po njej, smo po Pahorjevih besedah postali tudi bistveno bolj občutljivi in senzibilni za to. Ob vseh teh razkritjih si želimo, da "bi se s tem spominom soočili in ga na primeren in pieteten način tudi umestili v našo zgodovinsko zavest", je dejal Pahor, ki se je danes žrtvam pobojev prvič poklonil skupaj z ljubljanskim nadškofom metropolitom Stresom.

Tudi po besedah Stresa današnje dejanje ostaja res samo na ravni tistega, kar je najbolj temeljno - "moralne zgroženosti nad tem, kar se je dogajalo, in sočutja, ki ga dolgujemo vsi tem ljudem, ki so v strahotnih okoliščinah izgubljali življenja".