Revija Reporter
Slovenija

Pokažite nam magnetogram

11. dec. 2009 10:22 Osveženo: 10:01 / 09. 8. 2017

Deli na:

Preiskovalna komisija DZ za ugotovitev politične odgovornosti za štetje t.i. izbrisanih je sklenila, da zadnjič poziva vlado oz. njen generalni sekretariat, da ji v roku treh delovnih dni omogoči vpogled v zahtevano gradivo tj. magnetogram seje vlade z dne 8. januarja 2004, je po seji komisije dejal njen predsednik Robert Hrovat.

Preiskovalna komisija DZ za ugotovitev politične odgovornosti za štetje t.i. izbrisanih je sklenila, da zadnjič poziva vlado oz. njen generalni sekretariat, da ji v roku treh delovnih dni omogoči vpogled v zahtevano gradivo tj. magnetogram seje vlade z dne 8. januarja 2004, je po seji komisije dejal njen predsednik Robert Hrovat.

Komisija je na današnji zaprti seji pooblastila predsednika komisije, da magnetogram zahteva preko pristojnega sodišča, če vlada oz. generalni sekretariat vlade ne bo omogočil vpogleda v zahtevano gradivo, je v izjavi za medije po seji pojasnil Hrovat (SDS).

Poleg tega so trije člani komisije iz vrst opozicije, poleg Hrovata še Zmago Jelinčič iz SNS in Gvido Kres iz SLS, sprejeli sklep, da komisija od ministrstva za notranje zadeve (MNZ) zahteva pridobitev spiska javnih uslužbencev, ki so imeli podjemne pogodbe pri vnašanju podatkov iz ročnih v elektronske evidence t.i. izbrisanih. MNZ naj spisek preda v roku treh delovnih dni od prejema zahtevka, sicer bodo zahtevali, da se realizacija sklepa zahteva preko pristojnega sodišča.

Kot je pojasnil Hrovat, so se pri sprejemu sklepa sklicevali na poslovniško določbo, po kateri mora preiskovalna komisija opraviti preiskovalna dejanja, če to zahteva vsaj tretjina članov komisije.

Po njegovih besedah gre po mnenju podpisnikov zahteve za zavajanje pri obrazložitvi ministrice Kresalove, da to ni gradivo, ki bi kakorkoli lahko bilo relevantno pri delu komisije. "Menimo, da so ti ljudje lahko pomembne priče, ki bi lahko osvetlili dogajanje iz takratnih časov, ko se je iz ročnih evidenc prenašalo v elektronske evidence," je pojasnil ter zavrnil namige, da želijo te ljudi izpostavljati pritiskom javnosti in šikaniranju.

"Jaz sem danes predlagal celo na preiskovalni komisiji, da, ko ta spisek dobimo, lahko povsem naključno izberemo dva, tri med temi ljudmi in jih potem pač povprašamo o stvareh, ki so se takrat dogajale," je še dejal Hrovat.

Predsednik komisije je glede zahtevka za pridobitev gradiva s seje vlade z dne 24. februarja 2003 navedel, da so jim sicer dostavili le zapisnik, vendar so na komisiji ugotovili, da na tej seji ni bilo nič posebnega.

Obenem je komisija danes sprejela dokazni sklep, ki v postopku preiskave kot priče med drugimi določa sedanjo notranjo ministrico Katarino Kresal in nekdanjega ministra Rada Bohinca. Hrovat je pojasnil, da bodo na naslednji seji, ki bo odprta za javnost, zaslišali prav njiju.

Poleg obeh ministrov so kot priče določili tudi sedanjega in nekdanjega državnega sekretarja Gorana Klemenčiča in Bojana Bugariča, namestnika generalnega direktorja direktorata za migracije Žarka Bogunoviča, nekdanjega generalnega direktorja direktorata za upravno notranje zadeve Bojana Trnovška, nekdanjo vodjo sektorja za migracije in naturalizacijo Alenko Mesojedec Pervinšek, Alenko Pšeničnik z direktorata za upravno notranje zadeve, nekdanjega državnega sekretarja Vinka Poličnika, vodjo centra za upravno informatiko MNZ v letih 2000-2006 Tadeja Gabrijela, generalnega direktorja direktorata za upravno notranje zadeve Dušana Vučka, nekdanjega državnega sekretarja Slavka Debelaka ter še Bojana Jurmana, Vladimirja Lagovterja in Majo Maček.

Hrovat je ob tem pojasnil, da so nekatera imena danes predlagali tudi koalicijski poslanci. Prav tako se dokazni sklep lahko dopolnjuje do konca same preiskave, na kar računa tudi Hrovat sam.