evrovizija, švica Svet24.si

Evrovizijska zmaga v roke Švicarja Nema!

902623_106-intervju-prva1 Svet24.si

Županja odprtih vrat, ki deli stanovanja in ...

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

košček pl Reporter.si

Podjetje očeta Erike Žnidaršič dobilo 100 ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

Poroka na prvi pogled Njena.si

Skrivnosten lokal, v katerem snemajo eksperiment

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pohvale družinskemu zakoniku

Deli na:

V podmladkih SD, LDS in Zares - Mladem forumu, Mladi liberalni demokraciji in Zares aktivnih - ocenjujejo, da "izenačitev pravic istospolnih in raznospolnih partnerjev pomeni napredek Slovenije na področju spoštovanja osnovnih človekovih pravic, hkrati pa zakonodajo smiselno prilagaja dejanskemu stanju na področju družinskih razmerij".

V podmladkih SD, LDS in Zares - Mladem forumu, Mladi liberalni demokraciji in Zares aktivnih - ocenjujejo, da "izenačitev pravic istospolnih in raznospolnih partnerjev pomeni napredek Slovenije na področju spoštovanja osnovnih človekovih pravic, hkrati pa zakonodajo smiselno prilagaja dejanskemu stanju na področju družinskih razmerij".

Podmladki pozdravljajo predlog novega družinskega zakonika tudi zaradi novosti, ki jih prinaša na področju varstva koristi in pravic otrok. Med temi izpostavljajo institut zagovornika otrokovih pravic, prepoved telesnega kaznovanja otrok, takojšnje intervencije pristojnih služb v primeru ogroženosti otrok, obvezno mediacijo v sporih in prenos odločanja s centrov za socialno delo na sodno vejo oblasti.

Kot so zapisali v podmladkih, se ves čas delovanja zavzemajo za spoštovanje človekovih pravic in enakih možnosti vseh. Javnost zato pozivajo, da v javni razpravi prisluhne argumentom pravne, sociološke in psihološke stroke ter stroke socialnega dela, ne le "preživetim ideološkim argumentom, ki z realnostmi sodobne družbe nimajo več veliko skupnega".

V Mladi Sloveniji (MSi), podmladku NSi, so v izjavi za javnost zapisali, da podmladki vladajoče koalicije ne vedo, kaj otrokove pravice sploh so. Menijo namreč, da "otrok za normalen razvoj potrebuje očeta in mater. Družinski zakonik pa pred pravice otroka postavlja pravice istospolnih partnerjev, ki sicer po naravni in biološki poti tudi niso sposobni vzgajati otroka".

V MSi so prepričani tudi, da posvojitev otrok s strani istospolnih partnerjev sam institut posvojitve razvrednoti in zlorablja za principe realizacije "modernega" koncepta družine. Prav tako poudarjajo, da se z izenačitvijo istospolne zveze z zvezo med moškim in žensko kršijo otrokove pravice, saj bo otrok "živel v nenormalnem in težavnem okolju".

V podmladku SLS - Novi generaciji SLS - pa so prepričani, da se pravic istospolnih skupnosti ne bi smelo urejati v družinskem zakoniku. "Ključno je, da otrokovih pravic nikakor ne smemo zapostavljati na račun nekaterih pravic posameznih skupin, zato otrok nikoli ne sme biti samo objekt odločanja," navajajo. Predlagano izenačitev skupnosti istospolno usmerjenih partnerjev z drugimi družinskimi skupnostmi zavračajo, ker menijo, da je to popolnoma napačen signal za podporo celovite družinske politike.

"Istospolna zveza je namreč naravno zaprta za rojevanje otrok in zato v družbi, katere temeljni interes mora biti preživetje, ne more imeti enakega družbenega in pravnega statusa kot družina," poudarjajo v Novi generaciji. Razmišljanje o omogočanju posvojitev otrok istospolnim partnerjem zato ocenjujejo predvsem kot "onemogočanje pravice otroka do razvoja v tradicionalni družinski skupnosti".