stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Poglejte to! 170.000 evrov svetovalcem, ki za migrante pišejo prošnje za azil

Deli na:
Poglejte to! 170.000 evrov svetovalcem, ki za migrante pišejo prošnje za azil

Sprejeta novela uzakonja možnost zaostritve pogojev za vstop tujcev v državo (slika je arhivska). - Foto: Bobo

Samo za odvetnike (svetovalce), ki za migrante pišejo prošnje za azil, so davkoplačevalci lani namenili najmanj 170.000 evrov.

Za pripravo in obravnavo ene vloge migranta za mednarodno zaščito morajo davkoplačevalci odšteti 700 evrov, se je glasila neuradna informacija, ki smo jo prejeli v uredništvo Reporterja. To bi pomenilo, da je država lani, ko je za azil zaprosilo 1308 oseb, svetovalcem (odvetnikom) namenila dobrih 0,9 milijona evrov. To je (najbrž) pretirana številka.

Na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) so nam pojasnili, da deluje 27 uradnih svetovalcev za azil oziroma za begunce, ki imajo »imajo pravico do nagrade za opravljeno delo in do povračila stroškov«. Sredstva zagotavljata MNZ in evropski sklad za azil, migracije in vključevanje. Na vprašanje, koliko plačajo za eno vlogo, so odgovorili, da odvetniku (svetovalcu) pripada polovica zneska, ki bi mu sicer pripadal po odvetniški tarifi.

»Izplačila odmerjene nagrade in stroškov svetovalcem se razlikujejo od primera do primera in so odvisna od dejanj, ki jih je svetovalec za begunce opravil v posameznem upravnem sporu,« so še pojasnili in nas napotili na ministrstvo za pravosodje. Na slednjem so nam dejali, da »pojasnila in obvezne razlage daje upravni odbor Odvetniške zbornice Slovenije«, zato naj se glede tolmačenja odvetniške tarife obrnemo na odvetniško zbornico. A tudi tam nismo imeli sreče, saj so se uradne ure konec tedna že iztekle.

Malo so nam pomagali odvetniki, ki so dejali, da se obračunava tarifa za upravni postopek, ki znaša od 50 do 200 točk, pri čemer je vrednost točke nekaj manj kot pol evra. Celoten postopek z uporabo izrednih pravnih sredstev je vreden okoli tisoč točk, kar pomeni, da odvetnik v tem primeru dobi okoli 250 evrov, povrnejo pa se mu tudi drugi stroški.

A to se le redko zgodi, saj polovica prosilcev za azil pobegne še pred dokončno odločitvijo. Če upoštevamo poročilo računskega sodišča, ki navaja, da je bilo leta 2015 za azilante porabljenih okoli 1,8 milijona evrov, od tega dva odstotka za zastopanja in odvetniške storitve za 277 prošenj (36.000 evrov), lahko sklepamo, da je bilo lani v ta namen, ko je bilo vloženih 1308 prošenj (1085 za moške in 223 za ženske), porabljeno okoli 170.000 evrov.