Revija Reporter
Slovenija

Poglejte, kaj počne danes legendarni poslanec in župan Desternika Franc Pukšič

Igor Kršinar

19. dec. 2017 7:36 Osveženo: 11:48 / 19. 12. 2017

Deli na:

Nekdanji dolgoletni župan in poslanec Franc Pukšič se kot s. p. ukvarja s projektiranjem, v prostem času kolesari in se pripravlja na državne in lokalne volitve.

Po izstopu iz SLS se še ni pridružil nobeni stranki, v zelo dobrih odnosih pa je zlasti s Francem Kanglerjem. Zavzema se za to, da se nove stranke na desnici povežejo v predvolilno koalicijo.

Kaj počnete danes, ko niste več poklicni politik?

Že dve leti imam svoj s. p. in preko Pi Biroja se ukvarjam s projektiranjem, nadzori in izvedbo investicij. Imam izkaznico inženirske zbornice, da lahko nadziram najzahtevnejše investicije.

Pred časom je pisalo, da ste vodja klavnice v Košakih.

Pred dvema letoma sem bil vodja obrata Klavnice v tehničnem smislu. Od takrat naprej sem bil tudi preko s. p. direktor projektivnega biroja na Ptuju. Kakršnokoli delo v okviru moje izobrazbe in referenc opravljam po celotni Sloveniji.  

Pred vstopom v politiko ste bili profesor matematike in strokovnoteoretičnih predmetov. Se v ta poklic niste mogli vrniti?

Žal se nisem mogel vrniti. Na šolskem centru na Ptuju je vpis manjši, zato so odpustili celo nekaj mlajših učiteljev. Sam tudi ne bi imel srca, da bi nekemu mlademu učitelju ali učiteljici z družino odvzel delovno mesto. V času teh treh let sem se prijavil na veliko razpisov ravnateljev tako srednjih kot osnovnih šol, na ministrstvu za šolstvo so mi obljubili podporo, a žal je ostalo zgolj pri besedah.

Pet mandatov ste bili župan občine Destrnik in pet mandatov poslanec državnega zbora, najprej SDS, nato SLS. Iz slednje ste izstopili po izključitvi Marjana Podobnika. Ste še kaj politično aktivni?

Ljudje me velikokrat vprašajo, zakaj ne nastopam več po televiziji. Povem jim, da zidar lahko zida hišo, če ima malto in opeko, politik pa lahko nastopa, če je izvoljen na politično funkcijo. Tako se s politiko ukvarjam zgolj ljubiteljsko kot pred 20 leti, ko nisem imel nobene politične moči. Vsekakor pa sem, kot poznavalec politike zelo vpet v priprave na parlamentarne in lokalne volitve prihodnje leto.

Boste spet kandidirali za poslanca ali župana?

O tem je še prerano govoriti. Če bi imel politično moč, bi pozval parlamentarne stranke, naj organizirajo volitve sočasno. Tako ne bi bilo vprašanj, za katero funkcijo bo kdo kandidiral, ker enostavno ne bi bilo mogoče špekulirati. Res pa je, da je parlamentarna večina, po zaslugi levice in ob tihem soglasju tudi nekateri desnih politikov izglasoval poslanec - župane iz parlamenta. Ostale poklice pa lahko opravljajo tudi kot poslanci. Poslanci-župani smo imeli realno politično moč ne glede na koalicijo, zato je cvetel regionalni razvoj. Sam sem se kot poslanec  zavzemal za to, da bi poslanci svoje delo opravljali nepoklicno: dva tedna v politiki, dva tedna v službi. Tako bi bili bolj objektivni in odločni, ker bi bili neodvisni od vodij poslanskih skupin in predsednikov strank.

S Francem Kanglerjem ste v dobrih odnosih. Ste se morda pridružili njegovi Novi ljudski stranki?

Nikamor se nisem pridružil. S Francijem sva v odličnih odnosih. Velikokrat se slišiva in pogovarjava. Njegov padec je umetno ustvarila leva opcija in tako zrušila SLS. Žal tega ni razumel niti Radovan Žerjav, še manj pa Franc Bogovič, ki je kasneje še zlorabil NSI za svojo izvolitev v evropski parlament in dokončno kot predsednik stranke SLS pokopal. Največja napaka je bila Kanglerjeva izključitev iz SLS. Žerjava in Bogoviča sem takrat posvaril, da bosta s tem uničila stranko, kar se je pozneje tudi zgodilo.

Po izpadu SLS iz državnega zbora ima desnica manj kot tretjino poslancev, poleg tega SDS in NSI nista v najboljših odnosih. Kako gledate na to?

To je odraz  nesposobnosti vseh političnih strank na desni strani. Če se štiri desne politične stranke niso uspele dogovoriti za enega kandidata na predsedniških volitvah (večinskem sistemu), ki bi z veliko verjetnostjo prišel v drugi krog, se mi to zdi popolnoma neodgovorno. Dokler bo tako, tako dolgo bodo žal uspevali novi obrazi in politične stranke, narejene dva ali tri mesece pred volitvami. To je katastrofalno pogubno za Slovenijo. Vsi slovenski župani razen Zorana Jankovića v Ljubljani, govorijo o velikih težavah pri financiranju in regionalnem razvoju, pa nimajo nobene politične moči, ker novodobne stranke, npr. SMC, nimajo nobenega župana.

Nove stranke se pojavljajo ne le na levici, ampak tudi na desnici. Jih potrebujemo?

To ni nič narobe, vendar pa bi morale znati stopiti skupaj. Učiti se je treba tudi od politične konkurence. Tako kot se je v prejšnjem mandatu povezala Združena levica in skupaj dosegla šest poslancev, bi morale storiti tudi nove stranke na desnici, mogoče tudi s kakšno že etablirano stranko , ki je v parlamentu. S takšno sinergijo bi lahko taka koalicija dosegla tudi več kot 15 poslancev in postala resna politična sila.

Radi tudi kolesarite. Predsednik Borut Pahor je pred volitvami prepešačil Slovenijo po dolgem in počez. Jo boste vi prekolesarili?

Slovenijo sem že nekajkrat prekolesaril. V našem društvu smo prekolesarili severni, sredinski in južni del, v zadnjem letu pa še en krog. Torej trikrat smo jo prekolesarili. Seveda pa jaz tega ne počnem v službenem času, ker moram takrat delati in plačevati davke. Predsednik pa je to počel v svojem službenem času, ko bi moral predsedovati naši državi in skrbeti za blaginjo ljudi.

INFO

Franc Pukšič se je rodil leta 1955 na Ptuju. Leta 1980 je končal Visoko tehniško šolo v Mariboru in pridobil naziv univerzitetni diplomirani inženir elektrotehnike, pozneje je opravil še strokovni izpit za učitelja in leta 2004 za ravnatelja. Zaposlen je bil v Hidromontaži in Tovarni stikalnih naprav v Mariboru, Agisu na Ptuju, v Kristalu v Mariboru in Centrovodu na Lenartu, nato je bil deset let v Srednješolskem centru Ptuj profesor matematike in strokovnoteoretičnih predmetov ter sodeloval pri ustanovitvi srednje elektro šole na Ptuju.

V politiko se je vključil leta 1993, ko je bil izvoljen za predsednika KS Destrnik. Nato je bil kar 17 let župan občine Destrnik. Leta 1996 je bil izvoljen za poslanca SDS, leta 2004 je bil imenovan za državnega sekretarja za Slovence po svetu, vendar se je leto pozneje vrnil na poslansko funkcijo. Zaradi nesoglasij s podpredsednikom SDS in sokrajanom zaradi polen pri projektu Terme Gaja Janežovci   je prestopil v SLS in bil leta 2011 na njeni listi izvoljen v državni zbor. Na zadnjih volitvah 2014 pa SLS ni več dosegla parlamentarnega praga. Živi v Vintarovcih pri Destrniku.