profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pogačnik zapušča ministrstvo

Deli na:

Milan Pogačnik je danes nepreklicno odstopil z mesta ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. S tem se po 16 mesecih končuje njegovo drugo vodenje ministrstva za kmetijstvo, ki ga je osem mesecev vodil že v zadnjem obdobju vlade premiera Antona Ropa.

Milan Pogačnik je danes nepreklicno odstopil z mesta ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. S tem se po 16 mesecih končuje njegovo drugo vodenje ministrstva za kmetijstvo, ki ga je osem mesecev vodil že v zadnjem obdobju vlade premiera Antona Ropa.

V torkovi kriminalistični preiskavi, ki je bila po ministrovih besedah korektna, je bil postavljen sum obljube koristi, vendar, pravi minister, "nikoli nisem postavljal pogojev, kot jih je bilo mogoče v torek zaslediti v javnosti". Razprava o občinskem prostorskem načrtu v Murski Soboti še poteka. "Občinske prostorske načrte pripravljajo občine, ne ministrstvo, zato iz tega ne more izhajati nikakršna obljuba koristi," pravi Pogačnik.

"Zadeve so preuranjene, predimenzionirane in so v tem primeru neresnične," je še zatrdil.

Premier Borut Pahor je dejal, da s "človeške plati" odstop ministra razume, da pa njegov odstop ne bo pomenil, da se bo razčiščevanje tako zadeve Baričevič kot te preiskave ustavilo.

Pogačnikov ministrski stolček se je zamajal pred dobrim mesecem dni po tragičnem dogodku, ko so bulmastifi v lasti Saše Baričevića, ki so v preteklosti že napadli človeka, do smrti pogrizli lastnika. Ob tem se je pojavilo vprašanje ustreznega ravnanja pristojnih ob vračanju psov lastniku, minister Pogačnik pa je odgovornost takoj zavrnil.

Zaradi afere bulmastifi so ga k odstopu takoj pozvale opozicijske stranke, a tega ni nameraval storiti, nato pa sta opozicijski poslanski skupini SLS in SDS 12. februarja vložili interpelacijo o njegovem delu in odgovornosti. V odgovoru na interpelacijo, ki ga je 25. februarja podprla vlada, Pogačnik pa ga je v DZ z dodatnimi pojasnili posredoval v ponedeljek, je zavrnil vse očitke interpelacije in ponovno tudi objektivno odgovornost za tragični dogodek v primeru bulmastifi, v katerem naj bi šlo tudi za spolno zlorabljanje živali.

Prav v zvezi z interpelacijo pa je povezan sum korupcije, zaradi katerega so kriminalisti v torek v obsežni akciji pridržali ministra Pogačnika, prav tako pa tudi prvaka SNS Zmaga Jelinčiča, pri čemer naj bi oba bila "kolateralni žrtvi" policijskih prisluhov poslancu SNS Srečku Prijatelju. Kriminalisti sumijo, da je želel Pogačnik v zameno za podporo SNS pri interpelaciji Jelinčiču na zemljišču v Murski Soboti, ki je v lasti kmetijskega ministrstva, omogočiti postavitev letalskega muzeja.

Milan Pogačnik je ministrstvo za kmetijstvo vodil že v zadnjem obdobju vlade takratnega premiera Antona Ropa, od aprila do decembra 2004. V vladi premiera Boruta Pahorja pa je bil za kmetijskega ministra izbran novembra 2008 kot nestrankarski kandidat s podporo SD.

Avgusta 1946 v Celju rojeni Pogačnik je sicer znan predvsem po tem, da je bil 18 let dekan Veterinarske fakultete v Ljubljani, in sicer med letoma 1990 in 2008.

Diplomiral je leta 1971 na veterinarskem oddelku biotehniške fakultete. Zatem je leta 1978 magistriral, leta 1984 pa še doktoriral s področja patološke morfologije. Leta 1994 je pridobil naziv rednega profesorja za področje sodnega in upravnega veterinarstva ter patološko morfologijo.

Pogačnik je v okviru dolgoletnega delovanja na področju veterinarstva sodeloval pri pripravi strategije razvoja kmetijstva ter zakonskih in podzakonskih aktov s področja veterinarstva in živinoreje. Leta 1999 je prejel častni znak svobode RS za zasluge pri znanstveno-raziskovalnem, pedagoškem in organizacijskem delu, pomembnem za razvoj in uveljavljanje slovenskega veterinarstva.

Med drugim je razvil interdisciplinarno raziskovalno in razvojno skupino, ki pripravlja raziskovalne in tehnološke programe sonaravne rabe opuščenih kmetijskih površin z uporabo živali, še posebno na kraških območjih. Tehnologije že uspešno uvajajo v nekaterih drugih državah, med drugim na Kitajskem, kjer je Pogačnik leta 2008 prejel najvišjo nagrado kitajske vlade, namenjeno tujim znanstvenikom in strokovnjakom, za njihov prispevek kitajskemu ekonomskemu in socialnemu razvoju.

Pogačnik je kot mednarodno priznan strokovnjak bil in je še član številnih nacionalnih in mednarodnih organov oz. organizacij. V Sloveniji je bil med drugim od leta 1994 do leta 1998 član Sveta za visoko šolstvo RS, med letoma 1999 in 2002 član Sveta RS za znanost in tehnologijo, med letoma 2002 in 2004 predsednik veterinarskega sveta ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Od leta 2000 do leta 2003 je bil tudi predstojnik Nacionalnega veterinarskega inštituta.

Pogačnik je leta 2004 neuspešno kandidiral za poslanca na listi LDS, neuspešna je bila tudi njegova kandidatura za rektorja ljubljanske univerze leta 1997.