Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Podržavljenje Hypo banke

Deli na:

Avstrijsko banko Hypo Alpe Adria, ki je zašla v finančne težave, bodo popolnoma podržavili, da bi jo rešili pred bankrotom. Njeni lastniki - nemška banka BayernLB, avstrijska zvezna dežela Koroška in graška zavarovalnica Grazer Wechselseitige (Grawe) - bodo državi predali svoje deleže, ob tem pa bodo še vedno prispevali več kot milijardo evrov.

Avstrijsko banko Hypo Alpe Adria, ki je zašla v finančne težave, bodo popolnoma podržavili, da bi jo rešili pred bankrotom. Njeni lastniki - nemška banka BayernLB, avstrijska zvezna dežela Koroška in graška zavarovalnica Grazer Wechselseitige (Grawe) - bodo državi predali svoje deleže, ob tem pa bodo še vedno prispevali več kot milijardo evrov.

Vsaka od treh lastnic bo za svoj delež od države prejela kupnino v simbolični višini enega evra, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. "Za BayernLB je zelo boleče, ločiti se od svojega deleža," je zjutraj novinarjem na Dunaju povedal prvi mož bavarske banke Michael Kemmer, a hkrati dodal, da je za vse udeležene to pravi korak.

Hypo, šesta največja avstrijska banka, je v 67,08-odstotni lasti BayernLB, medtem ko ima Grawe v lasti 20,48 odstotka delnic, Koroška 12,42 odstotka in zaposleni v banki 0,02 odstotka.

Avstrijski finančni minister Josef Pröll je pol ure pred odprtjem bančnih okenc povedal, da je obstajala velika nevarnost insolventnosti. V noči na ponedeljek se je v prizadevanja za rešitev banke med drugimi vključil tudi predsednik Evropske centralne banke Jean-Claude Trichet.

Pröll je odločitev sporočil po maratonskih 17-urnih pogajanjih na Dunaju in po poročanju APA so imeli avstrijski organi za finančni nadzor že pripravljen sklep za začetek insolvenčnih postopkov, v ta namen pa naj bi bil v pripravljenosti že tudi poseben upravitelj.

Finančni minister je ob odločitvi povedal, da se je avstrijski bančni sistem s krizo Hypo Alpe Adria znašel v najtežjem položaju v zadnjih nekaj desetletjih.

Prvi mož ECB pa se je v prizadevanja za rešitev koroške banke vključil prav zato, ker gre za sistemsko pomembno banko v Avstriji in širši regiji srednje in jugovzhodne Evrope in bi njen propad utegnil sprožiti učinek domin.

Avstrijski kancler Werner Faymann je po odločitvi o nacionalizaciji povedal, da se je država izognila veliki škodi, država pa je bila v korak prisiljena zato, ker lastniki banke preprosto niso želeli več imeti.

Kljub temu pa so se od nje ločili z injekcijo temeljnega kapitala v višini 1,055 milijarde evrov. Od tega je nemška regionalna banka Bayern LB prispevala 825 milijonov evrov, Koroška 200 milijonov evrov, Grawe pa 30 milijonov evrov. Država bo prispevala še 450 milijonov evrov, s čimer bo banka dobila nekaj več kot 1,5 milijarde evrov svežega kapitala.

Nekdanji lastniki bodo povrh vsega zagotovili še za 3,4 milijarde evrov kredita za zagotovitev likvidnosti, od tega levji delež (3,075 milijarde evrov) Bayern LB, 227 milijonov evrov Koroška, 100 milijonov evrov pa Grawe. Konzorcij ostalih velikih avstrijskih bank pa naj bi po vztrajanju Prolla pritegnil še dodatnih 500 milijonov evrov v obliki likvidnosti oz. jamstev.

Evropska komisija bo nacionalizacijo banke preučila, z oceno skladnosti s pravnim redom EU pa bo počakala, dokler avstrijske oblasti ne predložijo načrta za prestrukturiranje, je povedal tiskovni predstavnik komisije Jonathan Todd. Priznal je tudi, da je bila evropska komisarka za konkurenco Neelie Kroes v zadnjih urah pogajanj v tesnem stiku z avstrijskimi in nemškimi oblastmi.

Hypo Alpe Adria kot šesto največjo avstrijsko banko je finančna kriza močno prizadela, še posebej zaradi nasedlih naložb in slabih posojil v jugovzhodni Evropi. Te so bremenile tudi bilanco BayernLB kot največjega lastnika, ki so ga finančni pretresi prav tako močno prizadeli. Prav zaradi tega so se v Münchnu odločili, da se iz te svoje naložbe v okviru prestrukturiranja svojih dejavnosti umaknejo, pa čeprav le za evro in ob spremljajoči injekciji kapitala.