Šolta Svet24.si

Foto: Na priljubljenem hrvaškem otoku z dodatnimi...

Vladivostok Svet24.si

V Vladivostoku aretirali ameriškega vojaka, tja ...

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Pivo in cvetje, tiskovna konferenca, Nika Zorjan Njena.si

S kom je Nika Zorjan odpotovala na Maldive?

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Podpredsednica VS Betettova je funkcijo izkoristila v korist zasebnemu zavodu Kresalove

Deli na:
Podpredsednica VS Betettova je funkcijo izkoristila v korist zasebnemu zavodu Kresalove

Foto: Bobo

Pred dvema tednoma smo v članku o tem, kako je koprski župan Boris Popovič pretočil 160 tisoč evrov javnega denarja v Evropski center za reševanje sporov (ECRS) Katarine Kresal, poročali tudi o sporni vlogi podpredsednice vrhovnega sodišča Nine Betetto. V zasebnem zavodu ECRS je Betettova članica sveta za pravna vprašanja, gre za posvetovalni organ zavoda, ki obravnava vprašanja s področja strokovnega dela zavoda. Za to podpredsednica vrhovnega sodišča po zagotovilih z ECRS in vrhovnega sodišča ne prejema nobenega plačila, toda njena funkcija je še vedno skrajno sporna vsaj z dveh vidikov.

Najprej: kot je znano, je Kresalova odstopila z mesta ministrice za notranje zadeve, potem ko je Komisija za preprečevanje korupcije ugotovila, da njeno ravnanje v zvezi z najemom stavbe za Nacionalni preiskovalni urad ustreza opredelitvi korupcije. In zdaj podpredsednica vrhovnega sodišča daje svoje ime in funkcijo za verodostojnost zavoda Katarine Kresal!?

Zanimivo, da je bil predsednik vlade Miro Cerar še do pred dvema tednoma na spletni strani ECRS zapisan kot član sveta za etična vprašanja, toda po našem spraševanju o etičnosti tega ravnanja se je nemudoma umaknil (njegovo ime je izginilo s spletne strani). Ravnanje Betettove pa je sporno tudi z vidika nepristranskosti sodstva, Kresalova je še vedno registrirana kot odvetnica, kakšno je potem sporočilo javnosti, če ima podpredsednica vrhovnega sodišča funkcijo v zasebnem zavodu ene od odvetnic, ki zastopajo stranke v sodnih postopkih. Poleg tega je Miro Senica, partner Kresalove, lastnik ene največjih odvetniških pisarn v Sloveniji.

Na Maslešo smo naslovili vprašanje, ali ne daje ravnanje Betettove v javnosti napačen vtis, da na vrhovnem sodišču nimajo ničelne stopnje tolerance do korupcije? Ali se mu zdi s stališča nepristranskosti sodišč sploh primerno delovanje sodnikov v takih zasebnih zavodih? Masleša pojasnjuje, da mora sodnik v skladu z zakonom o sodniški službi o sprejemu dela, ki ga lahko opravlja poleg sodniške službe, poprej obvestiti predsednika sodišča. Če ta meni, da gre za delo, ki ga po določbah zakona ne sme opravljati, predlaga sodnemu svetu, da odloči o nezdružljivosti dela s sodniško funkcijo in o tem obvesti sodnika. Če sodni svet upošteva mnenje, da gre za nezdružljivost dela s sodniško funkcijo, ga sodniku prepove sprejeti.

Betettova je Maslešo že prej prosila za mnenje glede njenega sodelovanja pri ECRS, izrazil je stališče, da je to nezdružljivo z opravljanjem sodniške funkcije na vrhovnem sodišču, zato je sodnica delo odklonila in ga ne opravlja. Masleša pa ji je dovolil sodelovati v svetu za pravna vprašanja pri ECRS, za tone prejema plačila ali nima drugih koristi, v okviru te funkcije pa tudi ni opravljala nobenih aktivnosti. Na podlagi tega odgovora lahko sklepamo, da podpredsednica vrhovnega sodišča dejansko zgolj posoja svoje ime in naziv za prikaz verodostojnosti ECRS, po domače: da se lahko Kresalova s tem kiti in tudi tako privablja stranke v svoj zasebni zavod. Vsekakor neprimerno za podpredsednico vrhovnega sodišča.