Kozorogi Svet24.si

Zgodovinska vrnitev "ljubljanskih" alpskih ...

družina Svet24.si

Preverjeni načini, kako okrepiti življenjsko ...

tomaž-ročnik Necenzurirano

Razkrivamo: tako lokalni veljaki kupujejo ...

martin premk ss Reporter.si

Svoboda komunizem »po nasilnosti in ...

primoz roglic Ekipa24.si

Velik šok! Primož Roglič je že končal dirko ...

Jože Potrebuješ Njena.si

Družina Potrebuješ skupaj uživa v Grčiji

milicJPG Ekipa24.si

Linčajte Sekulića, linčajte mene, a vsak rabi ...

Slovenija

Podpora vladi na psu, Türk in SDS se vzpenjata

Deli na:

V anketi Vox populi Dnevnika in Pop TV ima najvišjo podporo med strankami SDS z 20,6 odstotka, druga je SD s 17,6 odstotka. Vlado podpira komaj 31 odstotkov vprašanih, na lestvici najbolj priljubljenih politikov pa se vzpenja predsednik države Danilo Türk.

V anketi Vox populi Dnevnika in Pop TV ima najvišjo podporo med strankami SDS z 20,6 odstotka, druga je SD s 17,6 odstotka. Vlado podpira komaj 31 odstotkov vprašanih, na lestvici najbolj priljubljenih politikov pa se vzpenja predsednik države Danilo Türk.

Večina ljudi je naklonjenih spremembam pokojninskega sistema, okoli 73 odstotkov vprašanih v tokratni anketi Vox populi se je namreč izreklo za spremembe, proti jih je 19 odstotkov. V podpori strankam ni velikih sprememb; še naprej pada popularnost Slovenske nacionalne stranke, medtem ko DeSUS nekoliko pridobiva.

Med vprašanimi v tokratni anketi Vox populi, ki jo za časnik Dnevnik in POP TV opravlja agencija Ninamedia, jih je kar polovica za to, da se dodaten denar za pokojnine zbere s prodajo državnega premoženja, prav toliko jih podpira idejo bonusov za kasnejše upokojitve. 19 odstotkov je takih, ki bi se strinjali s tem, da se odpravijo dosedanje ugodnosti na račun otrok, vojaščine in šolanja.

Le 17 odstotkov jih podpira idejo o zvišanju upokojitvene starosti na 65 let za moške in 63 let za ženske. Slabih 13 odstotkov vprašanih bi se strinjalo s tem, da bi se predvidelo nižjo rast pokojnin od rasti plač, kažejo podatki ankete.

Pri vprašanju o podpori strankam jih je 19,2 odstotka neodločenih (marca 19,3 odstotka), 20,4 odstotka vprašanih pa na volitve ne bi šlo (marca 18,9 odstotka). Izmed parlamentarnih strank bi jih največ glasovalo za SDS (20,6 odstotka, marca 19,4 odstotka), sledila bi SD s 17,6 odstotka glasov (marca 19,3 odstotka).

S 5,4 odstotka glasov bi se kot tretja uvrstila LDS (marca 5,3 odstotka), na četrto mesto bi se uvrstila DeSUS (4,8 odstotka, marca štiri odstotke) in peto Zares s 3,9 odstotka podpore (marca 4,6 odstotka). Podpora SNS je z marčevskih 4,9 odstotka padla na 3,4 odstotka, podpora SLS pa s 3,1 odstotka v marčevski anketi na tokratna 2,6 odstotka.

Delo vlade je v tokratni anketi Vox populi 31,1 odstotka vprašanih ocenilo kot uspešno, kar 63,7 odstotka vprašanjih pa je vladi prisodilo negativno oceno. Neodločenih je 53,2 odstotka vprašanih. Povprečna ocena dela državnega zbora pa je tokrat 2,51.

Na lestvici priljubljenosti politikov so bili v primerjavi z marcem slabše ocenjeni le minister za gospodarstvo Matej Lahovnik, evropski poslanec Milan Zver ter ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal. Lahovnika je s prvega mesta na lestvici izrinil evropski komisar Janez Potočnik (3,82, marca 3,70), Lahovnik pa je zasedel drugo mesto (3,79, marca 3,80).

Na tretjem mestu po priljubljenosti aprilskega Vox populija je predsednik republike Danilo Türk (3,74, marca 3,48), na četrtem pa nekdanji minister za zdravje Borut Miklavčič (3,52). Peti na lestvici priljubljenosti je predsednik vlade Borut Pahor (3,29, marca 3,22), šesta ministrica za obrambo Ljubica Jelušič (3,18), sedmi pa predsednik državnega zbora Pavel Gantar (3,13). Na osmem mestu priljubljenosti je evropski poslanec Lojze Peterle (3,08), sledita mu predsednik zbora za republiko Gregor Virant (3,07) in poslanec SD Miran Potrč (3,03).

V drugi polovici lestvice sledijo minister za razvoj Mitja Gaspari (3,02), ljubljanski župan Zoran Janković (2,96), predsednik SLS Radovan Žerjav (2,95), minister za promet Patrick Vlačič (2,91), evropski poslanec Zver (2,90), ministrica za notranje zadeve Kresalova (2,84), šolski minister Igor Lukšič (2,83), prvak SDS Janez Janša (2,71), ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs (2,65) ter visokošolski minister Gregor Golobič (2,49).

Anketo Vox populi je Ninamedia opravila med 20. in 22. aprilom na vzorcu 700 vprašanih.