Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Podpisniki protestne izjave

Deli na:

Protestni izjavi Zbora za republiko zaradi podelitve državnega odlikovanja Tomažu Ertlu se je s podpisi pridružilo 53 vidnejših predstavnikov kulturnega, političnega, znanstvenega in širšega družbenega življenja, med njimi France Bernik, Miha Brejc, Peter Jambrek, Drago Jančar, Janez Juhant, Alenka Puhar, Dimitrij Rupel, Ljubo Sirc in Lovro Šturm.

Protestni izjavi Zbora za republiko zaradi podelitve državnega odlikovanja Tomažu Ertlu se je s podpisi pridružilo 53 vidnejših predstavnikov kulturnega, političnega, znanstvenega in širšega družbenega življenja, med njimi France Bernik, Miha Brejc, Peter Jambrek, Drago Jančar, Janez Juhant, Alenka Puhar, Dimitrij Rupel, Ljubo Sirc in Lovro Šturm.

Protestno izjavo so na novinarski konferenci 4. decembra predstavili predsednik sveta zbora Gregor Virant, akademika Niko Grafenauer in Janko Kos ter nekdanji ustavni sodnik Tone Jerovšek. Kot so v soboto sporočili z Zbora za republiko, 57 podpisnikov izraža svoje ogorčenje in protest ob podelitvi državnega odlikovanja predsednika države nekdanjemu šefu tajne politične policije Tomažu Ertlu.

"Odlikovanje osebe, ki je vodila ukrepe za kršenje človekovih pravic in predstavljala represivno roko režima, ki si je prizadeval za nadaljnji obstoj Jugoslavije in ohranjanje enopartijske diktature, je nesprejemljivo dejanje, ki je v posmeh vrednotam demokracije ter slovenske samostojnosti in suverenosti," so med drugim zapisali v izjavi.

Ob tem so dodali, da je predsednik republike, bivši namestnik generalnega sekretarja Združenih narodov, s to gesto prestopil meje verjetnega v demokratično državi, saj je rehabilitiral Udbo, policijske veterane, vredne vsega spoštovanja zaradi drže v času slovenskega osamosvajanja, pa za vedno postavil pod njeno poveljstvo.

 

Izjava Zbora za republiko:

Zbor za republiko odločno nasprotuje podelitvi državnega odlikovanja g. Tomažu Ertlu. V trenutku, ko Evropa proslavlja dvajsetletnico padca berlinskega zidu in demokratičnih sprememb, je predsednik republike z državnim odlikovanjem počastil človeka, ki je bil na čelu službe državne varnosti v času vladavine enostrankarske diktature in je na tej funkciji ter kasneje kot minister za notranje zadeve vodil represivno delovanje proti drugače mislečim in proti prizadevanjem za demokratizacijo in osamosvojitev Slovenije.

 

UDBA je bila instrument terorja represivne oblasti in abstraktno "kršenje človekovih pravic" je mnogo premalo za označevanje njene prave narave. UDBA je zasledovala, prisluškovala in vohunila za svojimi lastnimi državljani v imenu ideološke pravovernosti ter jih zapirala, mučila in ubijala. UDBA je tisto, kar je bila v Romuniji Securitate, v Vzhodni Nemčiji Stasi in v Sovjetski zvezi NKVD, bila je tajna policija, primerljiva z Gestapom, strah in trepet svojih državljanov. Bila pa je tudi dobro organizirana gospodarska kriminalna združba, povezana z mafijami vsega sveta, ki je tihotapila cigarete, alkohol, heroin, zlato, denar in orožje, ustanavljala je bančne pralnice denarja in ga posojala kapitalističnim prijateljem iz podzemlja, skupaj z njimi je v tujini odstranjevala skupne sovražnike, za denar pa je tudi urila tuje teroriste vseh barv in prepričanj. Bila je zločinska organizacija ki je skrivala mednarodne kriminalce pred Interpolom, obsojene za zločine zoper civiliste. Vse to je bila UDBA, o tem so danes že napisane knjige, spomini in objavljeni dokumenti. In kot takšno jo ima zapisano  v spominu evropska humanistična zgodovina.

 

Gospod Ertl je bil šef takšne UDBE vrsto let. Dokumentiran je njegov nastop na znamenitem sestanku v Tacnu 15. aprila leta 1988, kjer se je zbral vrh slovenskih represivnih organov in kjer je gospod Ertl kot republiški sekretar za notranje zadeve govoril o tendencah, ki ogrožajo ustavno ureditev v Jugoslaviji in pridobitve revolucije, zaradi česar je bilo po njegovem potrebno iti v energično akcijo, da se ta negativni trend prepreči.

 

Odlikovanje osebe, ki je vodila ukrepe za kršenje človekovih pravic in predstavljala represivno roko režima, ki si je prizadeval za nadaljnji obstoj Jugoslavije in ohranjanje enopartijske diktature, je nesprejemljivo dejanje, ki je v posmeh vrednotam demokracije ter slovenske samostojnosti in suverenosti. Predsednik republike, bivši namestnik generalnega sekretarja OZN, je s to gesto prestopil meje verjetnega v demokratično državi, saj je rehabilitiral UDBO, policijske veterane, vredne vsega spoštovanja zaradi drže v času slovenskega osamosvajanja pa za vedno postavil pod njeno poveljstvo. Njegovo dejanje bo skrbno zapisano v analih mednarodne zgodovine in v srcih vseh živih slovenskih domoljubov.

  

       V imenu Sveta Zbora za republiko

       Dr. Gregor Virant