kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Podmladkoma je žal

Deli na:

V Novi generaciji SLS in Mladi Sloveniji obžalujejo dogajanje ob torkovi izmenjavi daril z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem. Predsednik MSi Jernej Vrtovec je županu že poslal opravičilo, v Novi generaciji SLS pa obžalujejo, da se je sprejem sprevrgel v besedno obračunavanje,"ki je neprimerno za vsako kulturno soočenje drugačnih mnenj".

V Novi generaciji SLS in Mladi Sloveniji obžalujejo dogajanje ob torkovi izmenjavi daril z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem. Predsednik MSi Jernej Vrtovec je županu že poslal opravičilo, v Novi generaciji SLS pa obžalujejo, da se je sprejem sprevrgel v besedno obračunavanje,"ki je neprimerno za vsako kulturno soočenje drugačnih mnenj".

Mestni odbor Nove generacije SLS sicer še vedno stoji za svojimi stališči, ki so jih tudi javno izrazili medijem, ker jih skrbi predvsem netransparentno poslovanje in pretirano zadolževanje Mestne občine Ljubljana, so sporočili iz podmladka SLS.

"Med tem pa se ograjujemo in hkrati močno obsojamo kakršnokoli obliko ksenofobije in nestrpnosti, po rasi, veri ali nacionalnosti. Naš namen ni bil spodbujati politično-etničnih razprtij, temveč konstruktivno opozarjati na določene nepravilnosti v upanju, da jih v bodoče ne bo več," je pojasnil predsednik ljubljanskega Mestnega odbora Nove generacije SLS Boštjan Furlan.

Nad kulturo dialoga je bil razočaran tudi predsednik Nove generacije SLS Bor Zgonc. Napovedal je, da bo storil vse, da se bo raven političnega dialoga dvignila tudi v vrstah podmladka SLS in da se tovrstna praksa žaljivega diskurza ne bo nadaljevala ne v Ljubljani ne kjerkoli drugje v Sloveniji. V Novi generaciji SLS Ljubljana zato poudarjajo, da takšen način komunikacije ni primeren in se opravičujejo slovenski javnosti ter vsem občanom Ljubljane za torkove dogodke.

Kot so sporočili iz podmladka NSi, se Vrtovec "povsem distancira od neprimernih besed ter žaljivih in neokusnih obtožb, ki sta jih na torkovem sprejemu pri županu Zoranu Jankoviću izrekla predstavnika podmladkov SDS in SLS". Torkov obisk je bil prvotno zasnovan kot obisk pri županu prestolnice, s katerim bi mu zaželeli uspešno delo v letu 2010. Z darilom, igro Monopoli, pa so želeli župana na zabaven način spodbuditi k temu, da bo v letu 2010 pri svojih načrtih poskušal upoštevati čim širši javni interes, so pojasnili v MSi.

Župan se je po njihovih besedah izkazal kot dober gostitelj in zato je toliko bolj neprimerno, da se ne glede na politično prepričanje nekdo, ki pride na obisk, obnaša na tak način. Izrečene besede so v nasprotju z vrednotami, ki jih zagovarja MSi so poudarili in izrazili pričakovanje, da se bosta Jankoviću opravičila tudi ostala podmladka.

"V MSi si bomo zato prizadevali, da bomo s konstruktivno kritiko in pozitivnim pristopom spodbujali tako župana in ostale politike, da bodo pri svojem delu boljši," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Podmladki strank SLS, SDS in NSi so po torkovi novinarski konferenci ljubljanskemu županu podarili družabno igro Monopoli. Upajo, da se bo župan v prihodnjem letu namesto z resničnim premoženjem Ljubljančanov raje zabaval na bolj neškodljiv način. Župan pa jim je podaril knjigo Mira Cerarja Kako sem otrokom razložil demokracijo. Obisk v mestni hiši pa se je sprevrgel v besedno obračunavanje.

V Liberalni akademiji so v izjavi za javnost izrazili ogorčenje, zgroženost in zaskrbljenost ob torkovem dogodku. Ravnanje treh podmladkov so označili kot "hujši šovinistični izpad". "Glede na to, da so bili na obisku pri županu podmladki strank, ki so v Sloveniji legalne, ter imajo predstavnike tako v državnem zboru kot v mestnem svetu Ljubljane, pa smo lahko tudi zaskrbljeni," menijo v izvršnem odboru Liberalne akademije.

"Predstavniki podmladkov so s svojim grobim izpadom, tako rekoč z verbalnim atentatom na župana, izrecno izrazili sistematično politiko svojih 'odraslih' strank, ki izvajajo politiko nestrpnosti do vsakršne drugačnosti, začenši z 'izbrisanimi' in Romi vse do legitimnih političnih nasprotnikov," menijo v Liberalni akademiji.

"Če je izrazoslovje in obnašanje omenjenih podmladkov najava 'pomladnega prebujenja' desnice, smo lahko zaskrbljeni, saj gre za razvidno politiko izključevanja demokratičnega dialoga," menijo v Liberalni akademiji. Ocenjujejo, da je vsaj deloma nastopanje mladih desničarjev tudi posledica dejanske legalizacije sovražnega govora v slovenskih medijih, zlasti na vseh televizijah, "ki nas kar naprej soočajo z izpadi skrajno desničarskih mojstrov tovrstne retorike".