Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Uroš Urbanija se ju ni usmilil: kako sta se starejša zakonca »obrisala pod nosom« za svoj denar, saj nista želela tvegati življenj na Veliki Planini

Deli na:
Uroš Urbanija se ju ni usmilil: kako sta se starejša zakonca »obrisala pod nosom« za svoj denar, saj nista želela tvegati življenj na Veliki Planini

Koča Resa je na nadmorski višini okoli 1600 metrov, do nje pa ni mogoče priti z avtomobilom. - Foto: posnetek zaslona

Pred kratkim smo v Reporterju pisali o podjetniški dejavnosti novega programskega direktorja TV Slovenija Uroša Urbanije, ki že nekaj let oddaja koče na Veliki Planini. Tri koče so v njegovi lasti, dve pa ima v najemu.

Vse skupaj oddaja njegovo podjetje VPR1 (Velika Planina Resort), ki je imelo lani 168.313 evrov čistih prihodkov in skoraj 20 tisočakov poslovne izgube.

Med kočami, ki ju trži, a nista v njegovi lasti, je tudi Resa, v kateri sta tridnevno bivanje rezervirala starejša zakonca iz Velenja. Njun sin jima je kot ljubiteljema planin kupil darilni bon v vrednosti 129 evrov, ki sta ga sprva nameravala unovčiti leta 2020, vendar takrat zaradi kovida to ni bilo možno.

Tako sta rezervirala termin od 6. do 8. oktobra 2021, ker sta s seboj nameravala vzeti tudi psa, sta plačala še doplačilo 22 evrov, poleg tega pa še turistično takso v skupni višini 10 evrov. Zapletlo pa se je, ker sta dan pred prihodom ugotovila, da so za vse dni njunega bivanja napovedani dež, močnejši veter, ohladitev in sneg, zato sta želela termin prestaviti na ugodnejše vremenske razmere.

Foto: Primož Lavre - Starejša zakonca iz Velenja sta se tako »obrisala pod nosom« za ves denar, saj nista želela tvegati življenja, da bi v grozljivih vremenskih razmerah pešačila do koče, ki jo oddaja takratni direktor urada za komuniciranja Janševe vlade Uroš Urbanija.

Koča Resa je na nadmorski višini okoli 1600 metrov, do nje pa ni mogoče priti z avtomobilom. Parkirišče Mačkin kot je oddaljeno približno eno uro hoje. Druga možnost pa je uporaba nihalke iz doline Kamniške Bistrice, nato pa s sedežnico do vrha, vendar če ta ne deluje, je potrebno hoditi ob sedežnici pol ure v hrib.

Zato morajo biti obiskovalci v dobri fizični kondiciji in v primerni planinski opremi – ustrezne gorske čevlje, dodatna topla in nepremočljiva oblačila ter nahrbtnik. Kovčki nikakor niso primerni, saj na planini ni asfaltiranih cest.

Zapletlo se je, ker sta dan pred prihodom ugotovila, da so za vse dni njunega bivanja napovedani dež, močnejši veter, ohladitev in sneg, zato sta želela termin prestaviti na ugodnejše vremenske razmere.

Vse to najbrž ne predstavlja velikega problema, če so vremenske razmere ugodne. Zato se je zakonski par v starosti okoli 70 let zbal, da bi se kje v megli izgubil, sploh pa bi težko pešačila po snegu in ledenem dežju. Ponudnika sta prosila, da bi jima omogočil prijetnejše bivanje v bolj prijetnih vremenskih okoliščinah, lahko tudi v kakšni drugi depandansi, če bi bila Resa zasedena.

Toda v podjetju VPR1 so bili neomajni. »Zaradi vremena prestavitev žal ni mogoča. Naj pa vas potolažimo, da se vreme na Veliki Planini hitro spreminja, in da obstaja verjetnost, da ne bo vse dni tako hudo,« jima je odpisala uslužbenka Nataša.

Ob tem ju je opozorila, da je termin možno odpovedati do 30 dni pred prihodom, v tem primeru je vračilo 100-odstotno, sicer pa zadržijo plačilo celotne rezervacije. Izjema bi bila le, če zaradi ukrepov, povezanih s kovidom, koča ne bi obratovala, v tem primeru bi jima ponudili drugi termin ali vrnili plačilo.

Starejša zakonca iz Velenja sta se tako »obrisala pod nosom« za ves denar, saj nista želela tvegati življenja, da bi v grozljivih vremenskih razmerah pešačila do koče, ki jo oddaja takratni direktor urada za komuniciranja Janševe vlade Uroš Urbanija. Na njune dodatne zapise in prošnje po pojasnilih pa v podjetju Velika Planina Resort (VPR1) niso več odgovarjali.