sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

damjan-žugelj Necenzurirano

Glavnega akterja afere slovenski Watergate bodo ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pod spomenikom revolucije stavkala tudi Štrajn in Kodelja

Deli na:

Od vlade zahtevamo pravične rešitve, sicer bo naslednji protest še bolj množičen, je na protestnem shodu pred poslopjem vlade dejal vodja koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj. Protestniki - poleg javnih uslužbencev tudi zaposleni v zasebnem sektorju - so v Ljubljani preplavili Gregorčičevo in sosednje ulice. Pred spomenikom revolucije na ploščadi pred parlamentom sta skupaj s policijskim sindikatom zborovala tudi Darko Štrajn (Liberalna akademija) iz Zdenko Kodelja iz Pedagoškega inštituta.

"Ne damo socialne države. Ostati hočemo solidarnostna družba. Hočemo več sodelovanja in manj tekmovanja. Nočemo brutalnega kapitalizma, ki za seboj pušča trupla, brezposelne, revne in obubožane," je nepregledno množico nagovoril Štrukelj.

"Dovolj nam je žalitev in poniževanja," je opozoril. Na besede premiera Janeza Janše, da predstavniki sindikatov živijo na Luni, je odgovoril, da je današnji dan dokaz za to, kdo se mora v resnici spustiti z Lune in da sindikati izražajo prepričanje zaposlenih v tej državi. Ob omembi Janše so protestniki žvižgali.

Kot je izpostavil Štrukelj, so javno šolstvo, javno zdravstvo in varna starost vrednote, za katere so se pripravljeni boriti. Vlado je zato pozval k pravičnemu dogovoru. Če jim ta ne bo zagotovljen, bo država sprožila konflikt, je dejal. "Branili bomo, kar našo družbo dela človeško," je dodal.

Če vlada ne bo ohranila socialne države in javnih storitev, se bodo prihodnjič po njegovih besedah zbrali v še večjem številu. "Če ne bodo slišali in sprejeli naših predlogov, gremo na referendum!" je napovedal.

Sekretar republiškega odbora Sindikata državnih organov Slovenije Drago Ščernjavič je izpostavil, da želijo s shodom vladi sporočiti, kje naj poišče denar. Kot je zatrdil, bi lahko, če bi okrepila pristojne službe, sredstva v nekaj mesecih dobila pri tajkunih.

"Ta država hoče samo jemati, pa ne samo denarja in plač, ampak tudi število medicinskih sester. Zato lahko postanemo nevarni," je posvarila predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Jelka Mlakar. "Dejstvo je, da se borimo za zdravo državo in za zdrave ljudi, država pa nam to mora omogočiti. To je ustavna pravica vseh državljanov," je povedala.

Po besedah predsednika Sindikata zdravstva in socialnega varstva Zvonka Vukadinoviča vlada jemlje tistim, ki predstavljajo "naše največje bogastvo" - otrokom in zdravstvu, ob tem pa tudi domovom za upokojence, socialnim zavodom in upokojencem. "Kar je nedotakljivo, pa je bogastvo zlata, nečimrnosti, napuha in oblasti," je bil kritičen.

Pred vlado je danes odšlo tudi nekaj manj kot 200 članov obeh policijskih sindikatov. "Nikakor ne smemo dovoliti, da se kakorkoli znižuje standard že doseženih socialnih pravic, prav tako pa ne dovolimo poseganja v že tako skromne plače policistov in strokovno-tehničnih delavcev," je pred protestom pojasnil predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič.

Protestni shod javnih uslužbencev so, tako Štrukelj, podprle vse sindikalne centrale v Sloveniji. Protestnike so zato na shodu nagovorili tudi predstavniki sindikalnih central zasebnega sektorja.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič je poudaril, da kriza ni nastala zaradi socialnih pravic, delavskih plač in pokojnin, temveč zaradi pohlepa kapitala. Kritičen je bil do ukrepov, ki prihajajo iz Evropske komisije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada, saj da vodijo v revščino. "Treba se je združiti in upreti tem ukrepom," je pozval.

"Laž je, da so delavci živeli prek svojih zmožnosti. Laž je, da javni sektor najeda zasebnega. Prek svojih zmožnosti so živeli politiki in tajkuni. Dol z njimi!" je zbranim dejal predsednik konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Janez Posedi.

Predsednik Konfederacije neodvisnih sindikatov Slovenije Neodvisnost Drago Lombar se je vprašal, zakaj vlada vedno predlaga zakone proti ljudem, ne sliši pa sindikalnih predlogov zakonov za razlastitev tajkunov. Opozoril je tudi, da predlagani varčevalni ukrepi vlade ne bodo prizadeli samo javnih uslužbencev, temveč tudi upokojence, študente, delavce. "Pričakujem solidarnost vseh in upor proti taki politiki," je sklenil.

Predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije Mateja Kožuh Novak je opozorila, da so "upokojenci vse bolj odvisni od vas". Vlado je pozvala na pogovor.

Ob koncu uradnega dela shoda so predstavniki sindikatov državi simbolično prižgali sveče. Zgovorni so bili tudi transparenti protestnikov. Med drugim je bilo mogoče brati: "Mi nismo paraziti!", "Najvišje etične zahteve - za najnižje plačilo", "Otroci niso le številke", "Ko ste kradli, nas ni bilo zraven, sedaj mi nočemo biti zraven", "Ljudje nikoli toliko ne lažejo kot pred volitvami, med vojno in po golfu".