Revija Reporter
Slovenija

Po polomu v Strasbourgu čaka Klemenčiča zaslišanje v DZ

Reporter, STA

25. jan. 2018 6:00

Deli na:

Preiskovalna komisija DZ o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic namerava danes zaslišati ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča.

Komisija ga je pričakovala že v preteklem tednu, a se je opravičil. Klemenčič prihaja na zaslišanje tudi kot nekdanji predsednik protikorupcijske komisije. Za njim je še sveža neuspešna kandidatura za novega komisarja Sveta Evrope za človekove pravice, ko je zaradi prenizke podpore odstopil od kandidature in podprl kandidatko BiH Dunjo Mijatović. Ta je bila včeraj tudi izvoljena za komisarko.

Zdravstvena preiskovalna komisija bo v tem tednu zasedala zgolj danes, Klemenčič pa je edini vabljeni. Predsednica komisije Jelka Godec (SDS) je za STA pojasnila, da se je znašel na seznamu prič predvsem kot aktualni pravosodni minister: "Seveda pa nam lahko pomaga tudi kot nekdanji predsednik Komisije za preprečevanje korupcije, tudi v luči zaslišanja Alenke Bratušek."

Preiskovalna komisija je v preteklem tednu zasedala kar trikrat in zaslišala pet prič. Pričala je tudi Bratuškova, ki je bila na čelu vlade od maja 2013 do septembra 2014 in je bila zadnjih nekaj mesecev mandata tudi v funkciji ministrice za zdravje. Na zaslišanju je pojasnila, da se v času vodenja vlade in ministrstva nikoli ni srečala s problematiko preplačil žilnih opornic, saj je na to ni nihče opozoril.

Klemenčič je postal predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) septembra 2010, konec novembra 2013 pa je celoten senat predsedniku republike podal nepreklicno odstopno izjavo. Zdajšnjega predsednika KPK Borisa Štefaneca je zdravstvena preiskovalna komisija zaslišala že v začetku decembra 2016. Njegovo pričanje ni postreglo z novimi dejstvi.

Štefanec je predvsem ponovil izsledke KPK o nabavi medicinskih pripomočkov v bolnišnicah, ki jih je objavila novembra 2016. Ključna ugotovitev KPK je bila, da slovenske bolnišnice za pripomočke svetovnih proizvajalcev plačujejo več, kot za enake pripomočke plačujejo bolnišnice v drugih evropskih državah enotnega trga EU.