sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Po elektro Pezdir še nad bančni kartel

Deli na:

Društvo za povračilo preplačane elektrike je v akciji za vrnitev preplačil doseglo pomembno zmago - pod pritiskom državljanov so klonili elektrodistributerji oz. njihov kartel, poudarja predsednik društva Rado Pezdir in napoveduje nove akcije. Društvo se bo preimenovalo v Društvo za pravno državo in se lotilo bančnega kartela.

Društvo za povračilo preplačane elektrike je v akciji za vrnitev preplačil doseglo pomembno zmago - pod pritiskom državljanov so klonili elektrodistributerji oz. njihov kartel, poudarja predsednik društva Rado Pezdir in napoveduje nove akcije. Društvo se bo preimenovalo v Društvo za pravno državo in se lotilo bančnega kartela.

Akcija za vračilo preplačane električne energije je bila po Pezdirjevih besedah izjemno odzivna, saj je društvo zbralo 73.297 pooblastil, ki bila pretvorjena v zahtevke. V Mariboru je zahtevke za povračilo preplačane elektrike oddalo 20.719 gospodinjstev, v Ljubljani 21.469, v Celju 17.287, na Gorenjskem 8779 in na Primorskem 5043. "Gre za referendum za pravno državo," je danes na novinarski konferenci v Ljubljani dejal Pezdir.

Kot poudarja Pezdir, je bila akcija v celoti pozitivna; vanjo se ni vmešala nobena politična stran, odmevala pa je tudi v Evropski uniji. V času akcije, od 1. julija do 30. avgusta, je spletno stran društva obiskalo 560.000 obiskovalcev, kakšnih 2000 obiskov je bilo tudi iz drugih držav.

Elektrodistributerji so vračilo preplačane elektrike že napovedali, in sicer s pobotom na položnicah. Metodologija vračanja je po Pezdirjevih besedah ustrezna in izpolnjuje zahtevam, ki jih je postavilo društvo - elektrodistributerji bodo vrnili znesek preplačane elektrike, davek na dodano vrednost in zamudne obresti.

Pezdir poudarja, da bodo elektrodistributerji preplačano elektriko vrnili za obdobje ugotovljenega prvega dela kartelnega dogovora, ne bo pa kartelna cena ukinjena. Še danes namreč plačujemo za šest odstotkov dražjo elektriko, saj so elektrodistributerji po zahtevanem znižanju cen zaradi kartelnega dogovarjanja kasneje vsak zase znova dvignili ceno na prejšnjo raven.

V društvu zdaj čakajo, da nekdo v tej državi začne postopek tudi zaradi takega ravnanja in da elektrodistributerji vrnejo preplačano elektriko tudi za to obdobje. V nasprotnem primeru se bo akcije lotilo društvo, napoveduje Pezdir in dodaja, da bodo v društvu tudi pozorno spremljali potek izplačevanja preplačane elektrike.

Društvo za povračilo preplačane elektrike je torej z akcijo uspelo in zato ne bo vložilo tožb zoper elektrodistributerje. Stroški društva so bili po Pezdirjevih besedah minimalni, ostale stroške pa bo krila Odvetniška pisarna Matoz.

V društvu so se glede na številne pobude, ki so jih prejeli v času akcije za povračilo preplačane elektrike, odločili nadaljevati z akcijami. Društvo se bo tako preimenovalo v Društvo za pravno državo, ena prvih naslednjih akcij pa bo verjetno kartelni dogovor bank pri dvigu denarja na bankomatih. Več o prihodnjih akcijah bo znano v prihodnjem mesecu, je dejal Pezdir.