sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1687541884-dsc07123-1687541751687 Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

vila klemen jaklic PL Reporter.si

Razkrivamo: take so dimenzije luksuzne vile Klemna...

rogaska Ekipa24.si

Sporno poslovanje slovenskega prvoligaša pod ...

skrito-v-raju Njena.si

Markov oče skupaj z gledalci izvedel skrivnost ...

luka doncic dallas oklahoma pm Ekipa24.si

'Pretepeni' Dončić po težko prigarani zmagi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ploštajnerjeva o razlogih za slovo

Deli na:

Ministrica za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Zlata Ploštajner je danes kot razlog za svoj nepreklicni odstop navedla osebne in zdravstvene razloge. Že v torek bo premier Borut Pahor začel tudi formalna koalicijska usklajevanja. Predsednik DeSUS Karl Erjavec pa je potrdil, da bo stranka na njih predstavila tri kandidate oz. kandidatke.

Ministrica za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Zlata Ploštajner je danes kot razlog za svoj nepreklicni odstop navedla osebne in zdravstvene razloge. Že v torek bo premier Borut Pahor začel tudi formalna koalicijska usklajevanja. Predsednik DeSUS Karl Erjavec pa je potrdil, da bo stranka na njih predstavila tri kandidate oz. kandidatke.

Ministrica, odgovorna za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, Zlata Ploštajner, ki je odstop sicer napovedala že v petek, je v izjavi za medije ob tem zavrnila ugibanja, da so njeni odločitvi botrovala nesoglasja znotraj vlade, slabo črpanje evropskih sredstev in nezadovoljstvo s strokovno usposobljenostjo zaposlenih v službi, ki jo je vodila.

"Razlogi so dejansko osebne narave. Kar se tiče nesoglasij, v življenju mnogokrat naletimo na nesoglasja, ki pa so v dobršni meri interesa vpletenih strani pogosto relativno lahko rešljiva. Tudi to je del političnega in prav je, da vsak izmed nas ministrov razmišlja s svojo glavo, da si predstavimo različna stališča in potem skupaj težimo k iskanju najboljših rešitev," je dejala ministrica. Ob tem je poudarila, da je sama pri tem v ospredje vedno postavljala javni interes.

Iz kabineta predsednika vlade Boruta Pahorja pa so sporočili, da bo premier v skladu z zakonom in poslovnikom DZ takoj začel postopke za imenovanje nove ministrice ali ministra brez resorja. Že v torek pa bo premier začel tudi formalna koalicijska usklajevanja.

Premier razloge za odločitev Ploštajnerjeve "razume in spoštuje", hkrati pa obžaluje njen odhod, so zapisali. Ploštajnerjeva je po njegovo odgovorno vodila zahtevno področje. V tem smislu ji je predsednik vlade hvaležen, da je sprejela njegovo prošnjo, da je kljub že pred časom izrečeni želji po odstopu to nalogo opravljala vse do danes.

Pahor v sporočilu kot ministričine uspehe sicer navaja sprejetje predloga zakona o razvojni podpori pomurski regiji, pripravo glavnih usmeritev nove pokrajinske zakonodaje ter dejstvo, da je Slovenija iz neto plačnice postala neto prejemnica proračuna EU.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je za STA dejal, da so v stranki evidentirali tri kandidate oz. kandidatke za položaj ministra za lokalno samoupravo, eden od kandidatov pa prihaja iz Pomurja. Kandidate bo DeSUS koalicijskim partnerjem predstavil v torek, na njem pa naj bi videli, "če kakšno ime ustreza za zasedbo tega mesta".

Erjavec je pojasnil, da so znotraj stranke kandidate začeli iskati že pred približno tremi tedni, potem ko mu je ministrica Zlata Ploštajner omenila, da razmišlja o odstopu. O imenih predsednik DeSUS ni mogel govoriti, saj je bil dogovor s premierom Borutom Pahorjem, da se imena najprej uskladi tudi z njim.

V zvezi s potencialnimi kandidati za zasedbo ministrskega stolčka - v medijih se je pojavilo ime novoimenovanega državnega sekretarja v premierovem kabinetu Andreja Horvata - je Erjavec poudaril, da "gre zgolj za špekulacije", saj je bil dogovor takšen, da DeSUS predlaga kandidata.

Ob današnjem obisku v UKC Maribor pa je minister za zdravje Borut Miklavčič v zvezi s svojim napovedanim odstopom dejal, da je premiera Pahorja osebno že pred mesecem dni obvestil, da potrebuje ministre, ki zmorejo delati 12 ur dnevno, sam pa tega ne zmore več.

O svojih morebitnih naslednikih na ministrskem položaju, o katerih se že ugiba v javnosti, Miklavčič ni želel govoriti, saj je to po njegovih besedah izključna pravica predsednika vlade. Kot je odvrnil na vprašanja o konkretnih imenih, ene od možnih kandidatk Julijane Bizjak Mlakar ne pozna dobro, a niti njenega morebitnega imenovanja niti morebitnega imenovanja Dorijana Marušiča ni želel komentirati.

Kar se tiče zdravstvene reforme in drugih ključnih projektov ministrstva, je minister dejal, da sta se s premierjem Borutom Pahorjem dogovorila, da svoje delo s skrajšanim delovnim časom opravlja do novega leta, v tem času pa bo sprejet proračun za naslednji dve leti.

Premier Pahor je v današnjem sporočilu za javnost izrazil zadovoljstvo glede dogovora z Miklavčičem, da bo minister do konca tega leta presodil, ali mu zdravstveno stanje še naprej omogoča opravljanje njegove ministrske funkcije. Premier hkrati upa, da bo Miklavčič po svojih najboljših močeh še naprej enako uspešno vodil ministrstvo. Pri tem izpostavlja dejstvo, da sta pod ministrovim vodstvom med drugim že pripravljena oba sistemska zakona - zakon o zdravstveni dejavnosti in zakon o zdravstvenem varstvu in zavarovanju.

Funkcija ministru, ki je odstopil s položaja, sicer v skladu s poslovnikom državnega zbora preneha takrat, ko se z odstopom seznani državni zbor. Predsednik vlade pa mora novega ministra državnemu zboru predlagati v desetih dneh po prenehanju funkcije, lahko pa DZ tudi obvesti, da jo bo opravljal sam ali začasno poveril drugemu ministru. Ko je predlog vložen, se mora kandidat najpozneje v sedmih dneh predstaviti pristojnemu delovnemu telesu, nato pa o njegovem imenovanju odloča državni zbor.