minister, novo-mesto Svet24.si

Poklukar še ni zadovoljen s stanjem varnosti v ...

cg_solska_prehrana_1 Svet24.si

Na črnem seznamu šolskih kuhinj so hrenovke, ...

brinovc201401 Necenzurirano

Kriminalisti preiskujejo sumljiva izplačila ...

IMG-4189 Reporter.si

Sta Aleksandar Vučić in Zoran Janković ...

sergej jakirovic dinamo pm Ekipa

Katastrofi sledi trenerski šok? Jakirović naj bi...

Pesem Evrovizije 2025 Revija Stop

Slovenija bo sodelovala na Evroviziji 2025

slovenija u17 gw Ekipa

Mar to pomeni, da je Slovenija dokončno izgubila ...

Slovenija

Pljunek v obraz

Deli na:

V Zboru za republiko ocenjujejo, da je odlikovanje Tomaža Ertla, ki je vodil represivni aparat enopartijske diktature, "pljunek v obraz" vrednotam demokracije, samostojnosti, suverenosti in državnosti, je danes povedal predsednik zbora Gregor Virant. Predsednika republike Danila Türka poziva, naj svojo odločitev prekliče.

V Zboru za republiko ocenjujejo, da je odlikovanje Tomaža Ertla, ki je vodil represivni aparat enopartijske diktature, "pljunek v obraz" vrednotam demokracije, samostojnosti, suverenosti in državnosti, je danes povedal predsednik zbora Gregor Virant. Predsednika republike Danila Türka poziva, naj svojo odločitev prekliče.

Virant je povedal, da so v zboru nad potezo Türka ogorčeni in proti temu odločno protestirajo. Kot je pojasnil, je bil Ertl šef politične policije oz. Udbe v času enostrankarskega sistema. Za Udbo pa "zgodovina natančno ve, čemu je služila. Bila je najbolj represivna roka enostrankarskega političnega režima". To je bila po njegovih besedah služba, ki je prisluškovala, zasledovala in vohunila za lastnimi državljani, ki so imeli drugačna stališča in so razmišljali s svojo glavo.

Znana je tudi vloga Ertla konec 80. let, je dejal Virant. "Obstaja magnetogram vrha slovenskih represivnih organov v Tacnu 15. aprila 1988, ko se je Ertl zavzel za usklajeno energično akcijo vseh represivnih organov proti tendencam, ki ogrožajo ustavno ureditev Jugoslavije in pridobitve revolucije," je poudaril.

Akademik Janko Kos je izpostavil, da je Ertl tudi tisto, kar je storil v času akcije Sever, delal po navodilih političnega vrha. Zato se sprašuje, "kako je mogoče nekoga odlikovati za nekaj, kar ni bila njegova osebna odločitev in tveganje".

Niko Grafenauer je povedal, da je odlikovanje Ertla najbrž v skladu s tem, da v slovenskem parlamentu še vedno ni bila sprejeta resolucija o obsodbi totalitarizmov. Kot je pojasnil, želijo javnost opozoriti, da so to postopki, ki govorijo o kontinuiteti, širše vzeto o delovanju "udbomafije, ki si je vzela Slovenijo za svoj fevd in skuša na vseh področjih danes obvladovati stvari v tej družbi".

Nekdanji ustavni sodnik Tone Jerovšek pa je opozoril na sporočilo, ki ga Türk z imenovanjem Ertla daje v družbeni in politični prostor. Po besedah Jerovška "imamo mlado, ranljivo demokracijo, s polno zlorabami demokratičnih pravil", to odlikovanje pa bo po njegovem samo potrjevalo, da so taka dejanja dovoljena in možna.

Spomnil je, da je bil sam aktivni udeleženec prepovedi mitinga, saj je bil soavtor odloča o prepovedi mitinga. Meni pa, da bi predsednik moral "pretehtati med to akcijo in dejansko vlogo Ertla v takratni službi političnega onemogočanja vsakogar, ki ni na liniji partije in takratnega režima". Takšnih služb je bilo po vzhodni Evropi več, vendar pa se po njegovem ne bo zgodilo, da bi ti ljudje dobivali odlikovanja.

"Predsednik ni naredil prav velike škode razmišljujočim ljudem, jo je pa naredil izjemno veliko za demokratične procese v prihodnosti in za svoj lasten moralni status," je še poudaril Jerovšek.

Kot je znano, je predsednik Türk za zasluge v času akcije Sever v ponedeljek s srebrnim redom za zasluge odlikoval Tomaža Ertla, ki je v času priprav na preprečitev t.i. mitinga resnice leta 1989 vodil republiški sekretariat za notranje zadeve in akcijo Sever. Kljub številnim protestom proti odlikovanju Ertla predsednik Türk vztraja pri svoji odločitvi.