stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Plenilska bilanca koalicije

Deli na:

Po koalicijskem vrhu smo preverjali, kolikšno moč imajo stranke znotraj vladne koalicije. Za programskimi spori se skriva nezadovoljstvo nad plenom v gospodarstvu. Večino novih kadrov v gospodarstvu obvladuje največja vladna stranka, Zares obdeluje energetiko in telekomunikacije, LDS pa si svoje omrežje vzpostavlja po združenju Yes. Gregor Golobič bo zato težko zamenjal Boruta Pahorja na mestu glavnega sogovornika v koaliciji, saj ga lahko kmalu zasenči Katarina Kresal.

Po koalicijskem vrhu smo preverjali, kolikšno moč imajo stranke znotraj vladne koalicije. Za programskimi spori se skriva nezadovoljstvo nad plenom v gospodarstvu. Večino novih kadrov v gospodarstvu obvladuje največja vladna stranka, Zares obdeluje energetiko in telekomunikacije, LDS pa si svoje omrežje vzpostavlja po združenju Yes. Gregor Golobič bo zato težko zamenjal Boruta Pahorja na mestu glavnega sogovornika v koaliciji, saj ga lahko kmalu zasenči Katarina Kresal.

Čeprav so prvaki vladnega trojčka pred volitvami obljubljali, da se politika ne bo več vmešavala v gospodarstvo, so se takoj po oblikovanju nove vlade večkrat zapletli zaradi spora o delitvi volilnega plena v gospodarstvu. Po letu dni je še vedno čutiti precej nelagodja med koalicijskimi partnerji, zlasti v stranki Zares, ki je dobila precej manj, kot je morda pričakovala. Veliko bolj sta lahko zadovoljni SD in LDS.

KAS in SOD v rokah SD
Že takoj po volitvah so koalicijske stranke imenovale organe v paradržavnih skladih Kad in Sod, ki z deleži v podjetjih soodločata o njihovi usodi. Izbira članov organov ustreza razmerju moči med koalicijskimi strankami.

Kapitalska družba je večinoma v rokah SD. Predsednik skupščine Kada je Aleksander Svetelšek, ki velja za nekdanjega financerja največje vladne stranke, poleg tega naj bi užival tudi podporo gospodarskega ministra Mateja Lahovnika (Zares). Namestnik predsednika je Danilo Toplek, direktor Taluma, dolgoletni član SD. Med člani skupščine po volji SD so še Tedo Djekanović (prihaja iz radovljiške SD, od koder je tudi glavni tajnik Uroš Jauševec), Vinko Može (na lanskih volitvah je bil kandidat stranke v Ljubljani), Gregor Strmčnik (pobudnik za ustanovitev nove občine Ankaran), s podporo SD in LDS je član skupščine tudi predsednik uprave Mercatorja Žiga Debeljak, tudi član združenja Yes.

Mariborski odvetnik Ivan Gorjup, ki je bil organizator volilne kampanje predsednika Danila Türka, velja za možnega kandidata za mariborskega župana s podporo SD in Zares. Oranžne barve pa v skupščini zastopa še Branko Tomažič, nekdanji direktor Hita, ki ga je tokrat prehitel kandidat SD Branko Podobnik. Desus ima v skupščini tri člane: Ano Bilbijo, Valterja Drozga in Leopolda Turnška.

Nadzorni svet Kada vodi Boštjan Aver, zdaj že bivši direktor Vzajemne, ki naj bi užival podporo SD in LDS, sicer pa je tudi član združenja Yes. Namestnik predsednika je član Zares Ciril Pucko, oranžne barve pa zastopa še Branimir Štrukelj, prvi mož sindikata Sviz, svak Milana Kučana. Roman Dobnikar je član SD, Milan Petek pa nekdanji poslanec LDS.

Upravo, ki jo imenuje skupščina Kada, vodi Borut Jamnik, nečak poslanke SD Brede Pečan, nekdanji varovanec Toneta Ropa, zdaj pa stranke SD in tudi pokrovitelja LDS Mira Senice. Po odstopu Stojana Nikolića je članica uprave postala Anja Strojin Štampar, dolgoletna prijateljica predsednice LDS Katarine Kresal, ki je v upravo Kada prišla neposredno iz odvetniške pisarne Mira Senice. Tako Jamnik kot Štamparjeva sta člana združenja Yes. Da člani tega združenja niso priljubljeni v Zares, je potrdil gospodarski minister Matej Lahovnik v intervjuju za revijo Reporter; označil jih je za slabo kopijo Foruma 21.

Podobno je tudi v Slovenski odškodninski družbi. Njen direktor Tomaž Kuntarič naj bi užival podporo SD, Yes in LDS, podporo SD ima tudi predsednik upravnega odbora Uroš Rotnik, sicer direktor TE Šoštanj. Namestnik predsednika upravnega odbora Aleksander Mervar naj bi bil izbranec stranke Zares, član Igor Janez Zajec LDS, član Stane Seničar Desusa, za preostala dva člana pa to ni znano.

Tudi nadzorni svet vodi veljak SD Marjan Somrak, njegov namestnik Tomaž Glažar pa je znan kot nekdanji član nadzornega sveta RTVS, ki je iz tega organa protestno odstopil skupaj z Nikolo Damjaničem, prijateljem Gregorja Golobiča.

VEČ V TISKANI IZDAJI