Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Plašč za 900 evrov: Kdo oblači slovenske duhovnike?

Deli na:

Tudi duhovniki se oblačijo po svojem okusu ali modi. Nekateri se trdno oklepajo tradicionalnega, mlajši duhovniki so pri vzorcih na mašnih plaščih bolj drzni in izvirni. Kolar (alba) je bil nekdaj prvi prepoznavni znak duhovniškega stanu, danes ga mnogi opuščajo. Nekateri po oblačila skočijo v Italijo, pri nas pa za njihove unikatne želje skrbita zakonca Golob iz Radomelj. Cene res izjemnih mašnih plaščev dosegajo tudi 900 evrov.

V Veliki Britaniji so pred leti pripravili pred leti pravo modno revijo liturgičnih oblačil za duhovnike, pri nas si kaj takega ne moremo niti zamisliti. Pred 17 leti je duhovnik Izidor Pečovnik - Dori slovenske vernike razburil z modno revijo v cerkvi, a se je kasneje preselil med Slovence v Berlin. Gotovo imajo oblačila, prav tako kot kelih in drugi predmeti, za župnike, kaplane, škofe posebno sporočilo. A kot se spreminjajo časi, se spreminjajo tudi meje dovoljenega.

Spretnost, ki izumira

Pri iskanju krojačev in šivilj mašnih in vsakodnevnih duhovniških oblačil smo ugotovili, da je teh vse manj. Zdaj že deset let ne šivajo več v samostanu sester sv. Križa v Mali Loki, ker redovnic, ki so to počele, ni več. Tudi šolske sestre so pred leti sporočile, da je vezilnica cerkvenih paramentov v Radovljici ukinjena. Ob tem je marsikateri duhovnik, ki pozna to vezilnico, bliskovito preletel brezštevilna bandera in druge zastave, ki jih nosijo ob procesijah po župnijah, množico prtov na oltarjih slovenskih cerkva ter veziljske umetnine – mašne plašče in oblačila, ki lepšajo bogoslužja ob praznikih v domovini in po svetu.



Za vezilnico šolskih sester v Radovljici so namreč delali načrte in osnutke najbolj ugledni umetniki: slikar Stane Kregar, p. Marko I. Rupnik, Lojze Čemažar, Darinka in Pavla Bajec in drugi. Pod rokami potrpežljivih sester radovljiške vezilnice so oživele umetnine Helene in Ivana Vurnika. Nepozabna je Kregarjeva vezenina mašnega plašča in mitre (škofovskega pokrivala) pokojnega nadškofa Šuštarja, škofa Metoda Piriha, novomašni plašči idr. Njihove izdelke imajo v Združenih državah Amerike, Kanadi, Ekvadorju, Argentini, Avstraliji, v zahodnoevropskih državah in seveda doma.

Redovnik Rudi Kolbe, ki živi na Rakovniku pri salezijancih, dela talarje že dolga leta. Prav gostobeseden gospod ni bil in se v tej zgodbi ni želel izpostavljati. Povedal je, da se je krojaškega poklica izučil v samostanu, a zdaj dela nima več toliko kot nekoč, saj mlajši duhovniki precej manj nosijo črna oblačila, ki že na zunaj ponazarjajo njihov duhovniški stan. »Po navadi pridejo duhovniki sem, vzamem mere in jim sešijem obleko. Obleke so resda vse črne, a blago je lahko različno in taka je tudi cena,« je pojasnil po telefonu. Med duhovniške »službene« obleke spadajo kolar, talar, pas. V Sloveniji torej duhovniška in škofovska oblačila krojijo in šivajo salezijanci na Rakovniku v Ljubljani. Ženske in moške redovne skupnosti, pri katerih je predvidena civilna redovna obleka, pa za krojenje in šivanje oblek skrbijo v okviru skupnosti, ki jim pripadajo.

VEČ V TISKANI IZDAJI