oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Kako je danes videti kamp Paradiso?...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pismo Bratuškove ni bilo naslovljeno na papeža temveč na državno tajništvo

Deli na:
Pismo Bratuškove ni bilo naslovljeno na papeža temveč na državno tajništvo

Foto: Reuters

Danes zjutraj je pismo premierke papežu Frančišku, v katerem se pritožuje nad vpletanjem vrha Cerkve v pravosodno vejo oblasti, »odromalo« v Rim. Tako so nam sporočili s kabineta predsednice vlade. No, pismo ni bilo naslovljeno na papeža temveč na državno tajništvo, Alenka Bratušek, premierka v odhodu, pa je zato uporabila diplomatsko mrežo zunanjega ministrstva.

Njegove vsebine nam v kabinetu niso želeli razkriti, kar je sicer razumljivo, čeprav je POP TV že včeraj navajala dele njegove domnevne vsebine, ki pa takrat - kar je jasno po današnjem pojasnilu kabineta premierke - sploh še ni bilo poslano.

Po omenjenem poročanju POP TV je v pismu papežu Bratuškova zapisala, da jo  »presenečajo … nekatera dejanja nekaterih slovenskih cerkvenih dostojanstvenikov pred predčasnimi volitvami«. In še: »Bratuškova v pismu opiše, kako je novomeški škof agitiral za pravnomočno obsojenega Janšo. Dodaja, da je kardinal Rode pravnomočno obsojenega nekdanjega premiera primerjal z Nelsonom Mandelo, teolog Ivan Štuhec pa je vse skupaj, ki niso protestirali v Janševo podporo, s prispodobo označil za ovce.«

V včerajšnjem pogovoru za siol.net je Bratuškova dejala, da je njena »dolžnost kot predsednice vlade braniti ustavno in pravno suverenost države, tako kot sem rešila slovensko ekonomsko suverenost«. Zanimivo je, da se Bratuškova v »obrambi« državne suverenosti ni obrnila na Slovensko škofovsko konferenco, njenega predsednika škofa Glavana ali vsaj na papeškega nuncija, ampak je spor raje bombastično internacionalizirala. S tem je, kot se sama rada izraža, pokazala in dokazala, da država ni suverena in da potrebuje poseg druge suverene države - Svetega sedeža.

Nenavadno je tudi razgaljanje delov tega nadvse nenavadnega pisma poslanega po diplomatski pošti, za kar je lahko poskrbela le sama in njeni ljudje v volilnem štabu. Že včerajšnji Dnevnik je tako poročal o poslanem pismu in denimo omenjal, da naj bi v njem škof Glavan ne bil omenjan. Videli smo, da POP TV trdi drugače. Mediji so poročali, kot da je bilo pismo že poslano, čeprav se je očitno »medilo« - kar na horuk ga vendar ni mogoče napisati, čeprav so že dovolj osramotili - še v zunanjem ministrstvu.